Industria medicamenetelor generice nu este exploatată la adevărata sa valoare, este de părere Simona Cocoş, director general Zentiva şi membru în boardul Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
În opinia domniei sale, este important că există fabrici de medicamente în România, întrucât, în situaţii de urgenţă, este absolut necesar să existe un producător de medicamente aici, în ţară, care să poată furniza medicamentele indiferent că se închid toate graniţele şi că producătorii din alte ţări sunt blocaţi.
Simona Cocoş a menţionat: "Cred că producătorii locali şi producătorii de generice trebuie sprijiniţi, pentru că industria de medicamente generice din România poate deveni un sector strategic. Industria de medicamente generice poate reprezenta un contributor important la PIB-ul ţării, poate ajuta exporturile, poate echilibra balanţa comercială.
Considerăm că medicamenetele generice nu sunt exploatate la adevărata lor valoare. Sunt ţări din zonă care au o contribuţie foarte importantă la PIB din industria de generice. Credem că şi Ronânia poate face paşi hotărâţi în această direcţie".
În opinia domniei sale, cel mai important obiectiv pentru APMGR a fost asigurarea medicamentelor pentru pacienţi, în condiţiile în care există riscul unei agravări a bolilor vulnerabile. Simona Cocoş a subliniat: "Primul nostru obiectiv a fost să asigurăm disponibilitatrea medicamentelor. Nu ne-a fost uşor să facem acest lucru, având în vedere că a trebuit să asigurăm şi protecţia angajaţilor, care au lucrat 7 zile din 7 şi 24 de ore din 24. Medicamente precum paracetamolul şi unele antibiotice au fost la mare căutare şi a trebuit să ne asigurăm că ele există în România".
O altă problemă a producătorilor de medicamente generice a fost aprovizionarea cu materii prime, a mai spus Simona Cocoş, adăugând că situaţia legată de pandemia de Covid 19 a fost una tensionată: "De multe ori a trebuit să aducem aceste materii prime cu avionul, ceea ce a însemnat costuri mai mari. Mulţi producători de generice s-au adaptat şi au încercat să producă materiale necesare în această perioadă, cum ar fi dezinfectanţii. Trebuie să te adaptezi din mers, să schimbi fluxurile de producţie etc".
Potrivit sursei citate, este nevoie ca toţi cei din domeniu să se pregătească pentru a doua jumătate a anului.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.06.2020, 15:13)
de ce este importanat ca exista fabrici de medicamente ?
- ca sa vindeti dezinfectantii la de 5 ori pretul initial?
- sa constatati cat de mult ati castigat in acesta paranghelie (este alternativa la pandemie)
- eventual sa va vaitati ca nu ati castigat fata de cat ati calculat inainte de marele vostru eveniment sportiv /pandemic
OK