Vom avea oleoduct Constanţa - Pancevo

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 august 2010

Reprezentanţii acţionarilor PEOP vor informa Guvernele român şi sârb asupra necesităţii urgentării construcţiei

Reprezentanţii acţionarilor companiei de proiect pentru construcţia oleoductului Constanţa - Trieste (PEOP) au luat, miercuri, decizia istorică de demarare a proiectului. Astfel, acţionarii vor informa guvernele român şi sârb despre necesitatea urgentării demarării construcţiei pe traseul Piteşti - Pancevo.

Silviu Ioan Wagner, directorul general al "Oil Terminal" Constanţa, companie acţionară în PEOP alături de "Conpet" Ploieşti, ne-a declarat: "Susţin că momentul a fost unul istoric pentru că acţionarii au luat decizia începerii lucrărilor de construcţie. Cele două Guverne vor analiza raportul elaborat în acest sens de compania de proiect şi vor trebui să aprobe realizarea oleoductului. De la Constanţa la Piteşti există conductele Conpet. Aşa că trebuie realizat fizic tronsonul Piteşti - Pancevo".

Domnia sa ne-a precizat că acest tronson are o lungime de 435 km, cu o valoare investiţională de 220,5 milioane euro. Din această sumă, contribuţia părţii sârbe este de 22 milioa­ne de euro, întrucât traseul oleoductului Piteşti - Pancevo pe teritoriul ţării vecine este de numai 55 km.

Tot miercuri, directorii board-ului PEOP au decis necesitatea reducerii cheltuielilor cu firma de avocatură şi cu auditorul. Astfel, acţionarii au hotărât mutarea sediului companiei de proiect de la Londra la Bruxelles, în capitala Angliei PEOP rămânând doar cu reprezentare la nivel de secretariat.

Silviu Ioan Wagner ne-a explicat: "Această decizie va fi pusă în aplicare în termen de 30 de zile de la data la care vom trimite Croaţiei o solicitare prin care cerem să anunţe PEOP dacă mai rămâne sau nu în proiect.

Dacă nu vom primi niciun răspuns în termenul menţionat, ne vom reconsidera poziţia faţă de partenerii croaţi".

În afară de Croaţia, ţările care nu şi-au anunţat, până în prezent, intenţia fermă de a participa la construcţia oleoductului sunt Slovenia şi Italia. În schimb, potrivit Ministerului Economiei, proiectul PEOP a stârnit interesul Azerbaidjan-ului şi Kazahstan-ului pentru aprovizionarea cu ţiţei. Recent, şi Gazprom Neft a anunţat că este interesată de proiect.

România, Croaţia, Serbia, Slovenia şi Italia au semnat, în 2007, un acord pentru construcţia PEOP, o conductă de 1.319 km, care să transporte ţiţei din bazinul caspic către Constanţa şi portul italian Trieste. Costul PEOP este estimat la 2-2,5 miliarde de dolari. La această dată, acţionarii firmei de dezvoltare a PEOP sunt companiile "Conpet" Ploieşti, "Oil Terminal", "Transnafta" (Serbia) "JANAF" (Croaţia). Dar compania croată nu şi-a achitat, până în prezent, contribuţia la capitalul social al companiei de proiect.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb