• Reprezentanţii acţionarilor PEOP vor informa Guvernele român şi sârb asupra necesităţii urgentării construcţiei
Reprezentanţii acţionarilor companiei de proiect pentru construcţia oleoductului Constanţa - Trieste (PEOP) au luat, miercuri, decizia istorică de demarare a proiectului. Astfel, acţionarii vor informa guvernele român şi sârb despre necesitatea urgentării demarării construcţiei pe traseul Piteşti - Pancevo.
Silviu Ioan Wagner, directorul general al "Oil Terminal" Constanţa, companie acţionară în PEOP alături de "Conpet" Ploieşti, ne-a declarat: "Susţin că momentul a fost unul istoric pentru că acţionarii au luat decizia începerii lucrărilor de construcţie. Cele două Guverne vor analiza raportul elaborat în acest sens de compania de proiect şi vor trebui să aprobe realizarea oleoductului. De la Constanţa la Piteşti există conductele Conpet. Aşa că trebuie realizat fizic tronsonul Piteşti - Pancevo".
Domnia sa ne-a precizat că acest tronson are o lungime de 435 km, cu o valoare investiţională de 220,5 milioane euro. Din această sumă, contribuţia părţii sârbe este de 22 milioane de euro, întrucât traseul oleoductului Piteşti - Pancevo pe teritoriul ţării vecine este de numai 55 km.
Tot miercuri, directorii board-ului PEOP au decis necesitatea reducerii cheltuielilor cu firma de avocatură şi cu auditorul. Astfel, acţionarii au hotărât mutarea sediului companiei de proiect de la Londra la Bruxelles, în capitala Angliei PEOP rămânând doar cu reprezentare la nivel de secretariat.
Silviu Ioan Wagner ne-a explicat: "Această decizie va fi pusă în aplicare în termen de 30 de zile de la data la care vom trimite Croaţiei o solicitare prin care cerem să anunţe PEOP dacă mai rămâne sau nu în proiect.
Dacă nu vom primi niciun răspuns în termenul menţionat, ne vom reconsidera poziţia faţă de partenerii croaţi".
În afară de Croaţia, ţările care nu şi-au anunţat, până în prezent, intenţia fermă de a participa la construcţia oleoductului sunt Slovenia şi Italia. În schimb, potrivit Ministerului Economiei, proiectul PEOP a stârnit interesul Azerbaidjan-ului şi Kazahstan-ului pentru aprovizionarea cu ţiţei. Recent, şi Gazprom Neft a anunţat că este interesată de proiect.
România, Croaţia, Serbia, Slovenia şi Italia au semnat, în 2007, un acord pentru construcţia PEOP, o conductă de 1.319 km, care să transporte ţiţei din bazinul caspic către Constanţa şi portul italian Trieste. Costul PEOP este estimat la 2-2,5 miliarde de dolari. La această dată, acţionarii firmei de dezvoltare a PEOP sunt companiile "Conpet" Ploieşti, "Oil Terminal", "Transnafta" (Serbia) "JANAF" (Croaţia). Dar compania croată nu şi-a achitat, până în prezent, contribuţia la capitalul social al companiei de proiect.