Zootehnia îşi înfige coarnele-n Guvern

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 29 octombrie 2009

Zootehnia îşi înfige coarnele-n Guvern

Incidente cu forţele de ordine la protestele fermierilor din Capitală pentru neplata subvenţiilor

Guvernul propune plata în tranşe

Fermierii au pichetat, ieri, sediile ministerelor Agriculturii şi Finanţelor, fiind extrem de nemulţumiţi de întârzierile la plata subvenţiilor şi de valoarea redusă a acestora. Protestul a fost împărţit de dimineaţă: crescătorii de ovine şi caprine au pichetat Ministerul Agriculturii, iar crescătorii de taurine au prostestat la sediul Finanţelor Publice. Crescătorii de taurine s-au deplasat după-amiază şi la Palatul Cotroceni, pentru a cere sprijinul preşedinţiei.

Deşi între cele două organizaţii există fricţiuni, după ce Sindicatul Naţional al Crescătorilor de Taurine din România s-a retras din Federaţia Agrostar (care reprezintă, printre alţii, crescătorii de ovine şi caprine), plângerile lor sunt comune: evitarea unui dezastru în zootehnie din cauza întârzierii la plata subvenţiilor promise.

Ministrul interimar al Agriculturii, Radu Berceanu, declara, recent, că, în multe cazuri, "subvenţiile în agricultură au ajuns în alte buzunare", în sensul că au fost situaţii în care beneficiarii au încasat mai multe plăţi pe cap de animal decât numărul de animale pe care îl aveau.

"Dacă plăţile subvenţiilor în zootehnie s-ar fi efectuat corect, beneficiarii ar fi putut încasa subvenţii duble", a subliniat Berceanu, adăugând că în Ministerul Agriculturii ar trebui dezvoltată, cât mai rapid, activitatea de control după acordarea subvenţiilor.

Cei 300 de crescători de ovine şi caprine, care au protestat la sediul Ministerului Agriculturii, sunt nemulţumiţi de neplata subvenţiei pe cap de animal în valoare de 44 lei ce trebuia efectuată la data de 1 octombrie.

Preşedintele Federaţiei Agrostar, Ştefan Nicolae, a avertizat că neplata acestei subvenţii va duce la falimentarea acestui sector de activitate, 6,5 milioane de capete ovine şi caprine fiind în pericol să fie sacrificate. De asemenea, conform sindicalistului, 70%-80% din ferme ar putea fi închise, iar mii de salariaţi să fie trimişi în şomaj.

Liderul de sindicat a subliniat că fermierii vor bloca Capitala, săptămâ-na viitoare, cu sute de animale dacă problema banilor nu va fi rezolvată.

La rândul său, Marcel Andrei, liderul Sindicatului Naţional al Cres-cătorilor de Ovine şi Caprine (SNCOC), spune că fermierii ar putea renunţa la animale din cauză că nu mai au cu ce să le hrănească.

Potrivit liderului SNCOC, cu cât se va întârzia mai mult la plata subvenţiilor, cu atât situaţia fermierilor se va înrăutăţi, din cauză că, foarte probabil, preţul furajelor se va dubla în lunile de iarnă.

La ministerul Finanţelor, protestul din cursul dimineţii nu a fost lipsit de incidente: fermieri au forţat intrarea în sediul clădirIi, iar jandarmii au fost nevoiţi să intervină în repetate rânduri pentru a-i calma. Situaţia s-a repetat şi la Palatul Cotroceni, unde fermierii s-au dus în cursul după-amiezii, îmbrâncelile şi altercaţiile cu jandarmii fiind mult mai puternice.

Sutele de crescători de taurine au susţinut că le-a ajuns cuţitul la os şi că vor da faliment dacă nu-şi vor primi subvenţia de 570 de lei care trebuia acordată la începutul lunii octombrie.

Potrivit liderului de sindicat, Costel Caraş, fermierii nu vor părăsi Capitala până nu îşi vor primi toţi banii. "Nu am luat niciodată bani fără să facem presiuni", a spus sindicalistul, subliinind că dacă revendicările crescătorilor de taurine nu vor fi rezolvate, protestele vor continua, iar fermierii vor picheta prefecturile şi vor bloca drumurile naţionale.

Guvernul propune plata în tranşe

În urma protestelor, fermierii au purtat negocieri la ministerele pe care le-au pichetat, însă rezultatele au fost dezamăgitoare.

La Agricultură, preşedintele Agrostar, Ştefan Nicolae ne-a declarat: "Am avut ieri o rundă de negocieri cu ministrul Berceanu, iar domnia sa a venit cu varianta ca această subvenţie să ne fie acordată în trei tranşe. Nu suntem de acord, vrem plata integrală sau în cel mult două tranşe. Dacă nu vom obţine acest lucru vom continua protestele".

La rândul său, Costel Caraş, liderul SNCTR, ne-a declarat că discuţiile de la Finanţe au eşuat: "Ne-au propus să ne acorde subvenţia în trei tranşe. Noi am cerut fie plata integrală, în cel mai rău caz plata în două tranşe succesive până la alegeri. Vom merge şi la Cotroceni pentru discuţii cu preşedintele. Dacă nu vom rezolva această problemă, continuăm protestele".

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii ne-au declarat că fermierii nu şi-au primit banii din cauză că inventarierea animalelor s-a încheiat târziu. Spre exemplu, în cazul ovinelor şi caprinelor pe 15 octombrie.

Contactat de ziarul BURSA, secretarul general al Ministerului Agriculturii, Miron Moldovan, ne-a declarat: "Avem pregătită Hotărârea de Guvern pentru ovine şi caprine. Ea va fi discutată în şedinţa de Guvern de miercuri (n.r.- ieri). Probabil, subvenţia de 44 de lei va fi acordată în două tranşe, prima în cel mai scurt timp, iar cea de-a doua, posibil la finele anului, sau la începutul anului viitor".

În cazul crescătorilor de bovine, oficialul Ministerului Agriculturii ne-a declarat că, în zilele următoare, va fi acordată o tranşă de 200 de lei pe cap de animal, iar diferenţa, probabil spre finele anului sau începutul anului viitor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb