Scăderea consumului şi reducerea preţului în sectorul energetic taie apetitul de investiţii în acest domeniu, susţine Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER). Potrivit domniei sale, investiţiile în domeniul energetic se recuperează într-un termen mai lung, mai ales în partea de producţie, şi, acum, vor fi oarecare reţineri din partea oamenilor de afaceri. În acest context, Ion Lungu a menţionat: "Va trebui un suport fundamental din partea guvernanţilor ca să nu ne trezim cu o scădere a investiţiilor care ar avea un impact dezastruos asupra economiei. Cred că avem un răgaz, pentru că, în ultima perioadă, consumul energetic din România a avut mari dificultăţi să fie acoperit şi am avut nevoie de importuri. De aceea, nu ar trebui să scadă ritmul investiţiilor în partea de reţele. Trebuie să facem tot posibilul, atât noi, cât şi Guvernul, să susţinem acest ritm al investiţiilor".
Potrivit preşedintelui AFEER, criza prin care trecem s-a suprapus peste problemele pe care deja le aveam în sistemul energetic, respectiv reglementările din domeniu şi cele două rânduri de alegeri care urmează.
Domnia sa menţionează că, odată cu criza, au apărut schimbările legislative, marcate atât de necesitatea ca economia să funcţioneze, cât şi de unele aspecte legate de impactul viitoarelor alegeri asupra decidenţilor şi asupra celor care se opun. Ion Lungu a precizat: "Primul element legislativ a fost Ordonanţa de Urgenţă 29, prin care unor IMM-uri li se acordă posibilitatea să îşi amâne la plată facturile de utilităţi pe timpul perioadei de urgenţă, fără a avea nicio prevedere legată de un eventual suport pentru furnizori. Aceştia sunt cei care asigură relaţia cu clienţii şi cei care colectează banii. Opinia noastră, a organizaţiei furnizorilor de energie electrică, a fost că, atât timp cât există o perturbare cât mai mică în cash flow-ul furnizorilor, aceasta se va reflecta în perturbări foarte mici în restul lanţului, astfel încât să nu fie create disfuncţionalităţi la transportul, distribuţia sau produsele de energie electrică".
Ion Lungu a mai spus, printre altele, că, în perioada 15 martie-10 aprilie, scăderea în piaţă a fost de aproximat 7% şi a anticipat că, la sfârşitul lunii aprilie, va fi înregistrată o scădere de circa 10%: "Sperăm că la finalul anului, după ce va reporni şi economia, scăderea consumului de energie electrică la nivel de ţară să fie la circa 10-12%".
În acest context, preşedintele AFEER este de părere că furnizorii ar trebui să fie sprijiniţi prin posibilitatea de a se putea finanţa pe termen scurt, cu dobânzi cât mai mici sau chiar fără dobânzi, garantarea plăţilor fiind un element esenţial. Ion Lungu a subliniat că nici înainte de criză băncile nu se arătau deloc dispuse să finanţeze activitatea de furnizare si trading, aceasta fiind o activitate cu risc relativ mare. "Acum, băncile vor fi cu atât mai reticente", adaugă domnia sa.
În altă ordine de idei, şeful AFEER a specificat că sectorul de furnizare este destul de avansat în ceea ce priveşte digitalizarea, dar nu este pregătit 100% pentru o astfel de criză: "Multe modele de business vor fi adaptate. Multe business-uri pot fi făcute prin informatizare, dar munca la domiciliu nu poate înlocui complet munca la birou. Ar fi o eroare fundamentală".