VIDEOCONFERINŢA MANAGEMENTUL SITUAŢIEI DE CRIZĂ/ SILVIA VLĂSCEANU, ACUE: "Trebuie să ne protejăm propria industrie energetică"

A.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 16 aprilie 2020

Silvia Vlăsceanu

Silvia Vlăsceanu

Reducerea dependenţei de importurile de energie trebuie să fie un obiectiv, inclusiv al autorităţilor, a spus Silvia Vlăsceanu, director general al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), subliniind că securitatea energetică a ţării noastre trebuie asigurată prin resurse proprii şi capacităţi de producţie viabile, care să ne ofere o cantitate de energie suficientă indiferent de perioada pe care o traversăm.

Silvia Vlăsceanu a declarat: "Am avut capacităţi de producţie care acopereau cu brio consumul, cel puţin al României. Într-adevăr, este foarte bună inter-conectarea cu ţările vecine, pe intra-day şi PZU, şi este un lucru remarcabil că putem vorbi de o piaţă europeană. Dar, pe de altă parte, trebuie să ne protejăm propria industrie energetică". Directorul general al ACUE a adăugat: "Vom învăţa multe lucruri (n.r. după trecerea stării de criză apărută în urma pandemiei de Covid-19), atât noi ca operatori ai sistemului energetic, cât şi autorităţile. Mă gândesc nu doar la Ministerul Economiei dar, în primul rând la ANRE, care trebuie să vină inclusiv cu propuneri către ministere. Este o autoritate independentă, dar trebuie să colaboreze cu autorităţile, cu întregul sector, astfel încât să găsim acel echilibru în care să avem în centru clientul, care să beneficieze de ultimele noutăţi şi să aibă asigurate securitatea şi siguranţa de alimentare, indiferent dacă traversăm o perioadă normală sau de criză".

Silvia Vlăsceanu a subliniat că investiţiile companiilor continuă şi în această perioadă, în care mare parte a activităţilor sunt blocate, ca urmare a măsurilor impuse de autorităţi pentru diminuarea răspândirii pandemiei de Covid-19.

"Nu s-a cerut niciun fel de amânare în ceea ce priveşte realizarea programelor de investiţii, chiar dacă în unele zone poate ritmul s-a încetinit. Dar, inclusiv legislaţia permite o încetinire pentru o perioadă limitată, de cinci ani. Cu siguranţă că planurile de investiţii vor fi realizate, dacă nu chiar depăşite până la finalul perioadei. Încetinirile sunt de înţeles, pentru că sunt zone în care autorităţile locale au fost mult mai drastice în aplicarea prevederilor din Ordonanţele de Urgenţă şi sunt condiţii mai restricitve de acces", a spus directorul ACUE.

Silvia Vlăsceanu a mai menţionat că, perioada pe care o traversăm a arătat că operatorii sunt pregătiţi, aceştia având planuri de management al crizei puse la punct astfel încât, vor putea să gestioneze în continuare situaţia prin care trecem. "Dar apare şi un alt aspect, al preveţiei. Nu cumva trebuie să fie un obiectiv pe care să-l avem cu toţii (...). Trebuie să învăţăm din această criză. Proiectul Green Deal trebuie să continue, pentru că protecţia mediului trebuie să facă parte în continuare din obiectivele tuturor", a spus Silvia Vlăsceanu.

Director general al ACUE a ţinut să sublinieze că vede perioada pe care o traversăm acum ca pe o oportunitate, de relansare a unor programe de investiţii. "Vom învăţa că trebuie să fim pregătiţi pentru orice şi că trebuie să acordăm atenţie mediului. Mai ales că Europa intenţionează ca, prin septembrie-octombrie, să reia angajamentele ambiţioase de reducere a emisiilor cu 50 - 55% faţă de nivelul din 1990. Ceea ce înseamnă că într-adevăr se doresc a fi făcute investiţii masive în sector (...) Este o oportunitate pentru toţi producătorii", a precizat Silvia Vlăsceanu.

SILVIA VLĂSCEANU, ACUE:

"Problemele din alte domenii nu se rezolvă punând povara pe umerii sectorului energetic"

Nicio ţară nu a adoptat măsuri de sprijin pentru companiile afectate de blocarea activităţii în urma epidemiei de Covid-19 care să fie suportate de furnizorii de utilităţi, a spus Silvia Vlăsceanu, director general al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), referindu-se la proiectul de lege privind amânarea plăţii la utilităţi pentru trei luni.

"În nicio ţară, măsurile de sprijin pentru IMM-uri sau pentru operatorii economici ce şi-au închis sau redus activitatea în mod semnificativ, sprijinul nu a venit prin măsuri luate pe umerii furnizorilor de utilităţi, astfel încât aceştia să preia povara sau să o suporte singuri. S-au luat măsuri de genul ajutoarelor de stat, care sunt mult mai flexibile în această perioadă, dar nu prin furnizorii de utilităţi", a spus Silvia Vlăsceanu. Director general al ACUE a atras atenţia că o astfel de măsură nu este benefică pentru niciun sector energetic, din nicio ţară. "Nu aşa se rezolvă problemele din alte sectoare, punând povara pe umerii sectorului energetic, care trebuie să rămână în funcţiune în deplină capacitate. Este vorba despre securitatea energetică şi siguranţa naţională", a adăugat Silvia Vlăsceanu. (A.I.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb