Agricultorii dau ultimatum ministrului Dacian Cioloş

Cătătin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 17 ianuarie 2008

Agricultorii dau ultimatum ministrului Dacian Cioloş

Ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, are la dispoziţie doar 60 de zile pentru a rezolva "dezastrul" şi problemele care macină agricultura şi industria alimentară din ţară. În caz contrar, sindicaliştii "Agrostar" şi Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară "Sindalimenta" au anunţat că, începând cu 15 martie, vor solicita demisia ministrului de resort şi vor începe acţiuni de stradă, la care vor participa toate organizaţiile afiliate de profil.

"Dacă pânâ la data de 1 martie ministerul Agriculturii nu va elabora o strategie pe termen scurt pentru combaterea şi prevenirea secetei şi a inundaţiilor, vom solicita demisia ministrului Cioloş şi vom începe acţiuni de pichet pe fiecare sector de activitate", a anunţat Ştefan Nicolae, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură "Agrostar".

Reprezentanţii agricultorilor susţin că "le-a ajuns cuţitul la os" şi sunt revoltaţi de ultimele "manevre" ale ministerului care îi reprezintă. Ministrului de resort i se impută lipsa programelor şi a politicilor agricole fiabile care poate compromite campania agricolă de primăvară, dar şi situaţia catastrofală a întreprinderilor mici şi mijlocii cu profil agricol, care sunt în pericol de a se desfiinţa. Sindicaliştii au precizat că toate aceste probleme vor avea un impact major în primul rând în buzunarele cetăţenilor, ca urmare a scumpirilor, inevitabile, cu 15%, la principalele produse agro-alimentare, pe fondul unui leu slab şi a creşterii preţurilor la motorină şi utilităţi. Ştefan Nicolae a explicat: "Dacian Cioloş a început acest an cu . Este inadmisibil ca structurile sindicale să nu fie lăsate să participe la discuţiile pe tema bugetului şi a subvenţiilor acordate domeniului zootehnic. Aceste probleme, a căror rezolvare nu o cunoaştem, au fost deja înaintate spre aprobare la Guvern, iar nouă ne va rămâne doar să luptăm pentru toate drepturile care ni se cuvin şi ne vom lupta, în stradă, până vom obţine şi ultimul leu". Agricultorii susţin că această manevră face parte din lungul şir al negocierilor şi a deciziilor "pe ultima sută de metri", cu care ministerul public "rezolvă" şi decide soarta agricultorilor. "Preţul motorinei de la noi din ţară este cel mai mare din Uniunea Europeană şi a ajuns să depăşească şi preţul benzinei", au atras atenţia sindicaliştii.

Ministrului Cioloş i-a fost "pusă în cârcă" şi problema PNDR-ului (n.r. - Planul Naţional de Dezvoltare Rurală), program elaborat, în mandatul fostului ministru, Decebal Traian Remeş, care nici la acest moment nu a fost avizat de Bruxelles. "Mai putem crede oare în capacitatea ministerului de a negocia cât mai bine PNDR pentru binele agricultorilor sau cumva instituţia pe care o administrează manifestă un interes deosebit pentru consolidarea bugetului european, având în vedere faptul că până în prezent fermierii nu s-au putut bucura de nici un euro din bugetul destinat agriculturii?", se arată într-o adresa a sindicaliştilor.

Mai mult, aceştia susţin că ministerul Agriculturii se confruntă cu o gravă criză de personal calificat, care în proporţie de 80% a fost numit pe criterii politice. Pe fondul lipsei de profesionalism a angajaţilor Ministerului Agriculturii, programul anti-secetă nu a fost reanalizat, iar perceperea unei taxe de 0,5 euro pe tona de lapte, încasată de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentului, va obliga societăţile să majoreze preţul laptelui, susţine Dragoş Frumosu, preşedintele "Sindalimenta".

Domnia a precizat că în luna aprilie a acestui an cota de lapte va fi renegociată, deoarece doar o treime din producţie respectă normele europene. "Economia aşteaptă un an bun de la agricultură, dar să nu uităm că pentru reducerea suprafeţelor necultivate nu s-a făcut mai nimic, deşi se puteau obţine circa 200-300 de milioane de euro în acest sens", a mai spus Ştefan Nicolae.

În privinţa preţului grâului, Dragoş Frumosu a menţionat că rezerva de stat va asigura necesarul de grâu pentru panificaţie doar până în intervalul martie-aprilie. Ulterior, "vom fi obligaţi să importăm la un preţ de 260 de euro pe tonă, ceea ce se va resimţi în preţ", a apreciat domnul Frumosu. Sindicaliştii au mai spus că legumicultorii vor solicita luarea în administrare a celor zece pieţe de gros funcţionale din teritoriu, tocmai pentru a asigura coerenţa procesului de desfacere a mărfii. Aceştia au precizat că, dacă nu vor primi un răspuns afirmativ din partea administraţiei, vor ieşi în orice moment în stradă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb