Agricultorii ecologici români vizează piaţa americană, dar spun că au nevoie de sprijin financiar

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 12 mai 2009

Agricultorii ecologici din România sunt interesaţi să pătrundă pe piaţa americană, însă susţin că au nevoie de sprijin financiar pentru majorarea producţiei, astfel încât să facă faţă cererii din Statele Unite ale Americii, a declarat, ieri, preşedintele FNAE, Ion Toncea, citat de NewsIn.

Preşedintele Federaţiei Naţionale de Agricultură Ecologică (FNAE), Ion Toncea, a spus, ieri, în cadrul seminarului "Produse ecologice - Producţie, Certificare şi Marketing", organizat în colaborare cu Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, că există cerere mare de produse ecologice din partea SUA, însă producţia mică din România nu permite un parteneriat solid cu acestă ţară.

"Piaţa Statelor Unite ale Americii este o piaţă uşor de pătruns, însă noi nu avem producţia necesară internă pentru a face faţă cererii de produse ecologice solicitate de americani. Ne dorim să colaborăm serios cu SUA, însă pentru a creşte semnificativ producţia am avea nevoie de subvenţii din partea Uniunii Europene, dar şi de la stat", a spus Toncea.

De asemenea, acesta a explicat că producţia ecologică internă are nevoie de diversificare, prin extinderea portofoliului de produse şi includerea legumelor, fructelor, dar şi a cărnii ecologice, solicitate de SUA.

Principalele state în care România realizează exporturi de produse ecologice sunt Germania, Italia, Grecia, Elveţia şi Danemarca.

Un alt obiectiv al agricultorilor ecologici este scurtarea drumului produselor alimentare de la fermier la consumator, vizând chiar introducerea vânzării produselor de la ferma producătorilor.

"Această apropiere de consumatorul final s-ar putea realiza prin mărirea numărului de magazine specializate, care deja a început să crească în ultimii ani. În plus, s-ar putea promova intens vânzarea produselor de la ferma producătorului", a mai spus Toncea.

În plus, acesta a adăugat că agricultorii ecologici îşi doresc să sporească competitivitatea în producţie, procesare şi comercializare, să crească flexibilitatea lanţurilor valorice ale produselor alimentare, precum şi să includă în circuitul pieţei toţi actorii interesaţi de producţia de bunuri ecologice, de la producător la consumator.

Toncea a mai spus că spera ca în viitor să creas­că considerabil procentajul de produse ecologice exportate, în condiţiile în care acesta a reprezentat 8% din totalul vânzarii externe de produse agricole în anul 2007. În 2007, România e exportat produse ecologice în valoare de 56 milioane de euro.

În anul 2008, potrivit datelor Ministerulului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), România a vândut pe plan extern 130.000 de tone de produse ecologice, cu o valoare totală de circa 100 milioane euro.

MAPDR estimează o majorare a suprafeţelor cultivate ecologic de la 220.000 hectare, în 2008, la circa 750.000 hectare, în 2015, în contextul introducerii unui sprijin financiar pentru sector, a declarat, luni, directorul în cadrul MAPDR, Aurel Badiu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb