AIPROM: Noile taxe împovărează agricultura românească şi scad competitivitatea sectorului

Elena Deacu
Companii #Agricultură / 31 iulie 2015

Asociaţia Industriei de Protecţie a Plantelor din România (AIPROM), alături de partenerii săi agricultori, îşi exprimă îngrijorarea faţă de noile taxe prevăzute în Proiectul de Ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu, impuneri ce vor împovăra suplimentar agricultura, un vector important al creşterii economice din ṭara noastră în ultimii ani.

Proiectul de Ordonanţă prevede, potrivit AIPROM, extinderea ariei de aplicabilitate a O.U.G. nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu şi asupra produselor de protecţie a plantelor, prin includerea unei taxe de 2% din valoarea de achiziṭie a preparatelor clasificate ca fiind periculoase pentru mediu, introduse pe piaţa naţională de către operatorii economici. Proiectul face totuşi o excepṭie notabilă, şi aceasta se referă la preparatele utilizate pentru fertilizare.

AIPROM atrage atenṭia că în cazul preparatelor, şi implicit al produselor de protecţie a plantelor fabricate în ṭară apare fenomenul de dublă taxare. Substanṭa activă clasificată ca fiind periculoasă pentru mediu este taxată cu 2% la furnizorul de materii prime, iar în momentul în care intră în componenţa preparatelor devine din nou obiect de taxare, prin taxa de 2% propusă a fi aplicată la valoarea preparatelor, dacă acestea sunt clasificate ca fiind periculoase pentru mediu.

Produsele de protecţie a plantelor păstrează culturile în siguranţă faţă de boli şi dăunători, având o contribuţie semnificativă în asigurarea securităţii hranei. Introducerea noii taxe va duce, potrivit Asociaţiei, la creşterea costurilor de producţie pentru utilizatorii finali - fermierii, şi, implicit, la scăderea competitivităţii sectorului agricol pe pieţele europene. Fermierii români alocă inputurilor sume semnificativ mai mici în comparaţie cu cei din alte ţări europene. Prin urmare, o creştere a costurilor de producţie nu poate duce decât la o scădere a disponibilităţii agricultorilor de a-şi majora investiṭiile în tehnologii mai performante. Din această perspectivă, AIPROM consideră că exceptarea produselor de protecţie a plantelor în textul de lege amintit este cel puṭin la fel de justificată pentru agricultori ca şi exceptarea fertilizanţilor.

Exceptarea produselor de protecţie a plantelor este justificată şi de scopul pentru care sunt utilizate: de protecţie a plantelor sau a produselor vegetale împotriva tuturor organismelor dăunătoare şi de prevenire a dezvoltării unor asemenea organisme, precum şi de influenţare a proceselor de dezvoltare ale plantelor. Produsele de protecţie a plantelor sunt fundamentale pentru o agricultură eficientă şi durabilă, contribuind la producerea unei cantităţi necesare de hrană, accesibilă şi de înaltă calitate. În plus, acestea sunt supuse unui proces amplu de autorizare, pe parcursul căruia se efectuează studii de comportare în mediu şi de ecotoxicologie riguroase, care atestă faptul că, utilizate corespunzător şi conform recomandărilor de pe etichetă, produsele sunt sigure pentru mediul înconjurător şi pentru utilizatori.

Impunerea unei taxe suplimentare de 2% pentru produsele de protecţie a plantelor dezavantajează în mod semnificativ agricultorii, ducând la scăderea profitului acestora, consideră AIPROM. Potrivit asociaţiei, este posibil ca fermierii mici fără putere financiară să fie chiar mai afectaţi decât cei mari, iar prin adoptarea unor măsuri de această natură există riscul ca fermierii să se reorienteze către alte domenii de activitate.

AIPROM a înaintat în data de 24 iulie 2015 un set de opinii către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, ca răspuns la dezbaterea publică a Proiectului de Ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 196/2005, deschisă pe data de 16 iulie 2015.

Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din România, AIPROM, a fost înfiinţată în 2002 şi reprezintă interesele companiilor membre care dezvoltă, formulează şi reambalează produse pentru protecţia plantelor. AIPROM reprezintă aproximativ 80% din piaţa de produse de protecţie a plantelor din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb