Actualizare 12:43 Gazprom neagă discuţiile privind cumpărarea acţiunilor OMV din Austria
Reprezentanţi ai companiei ruse Gazprom au negat astăzi că derulează negocieri pentru a cumpăra o participaţie la firma austriacă de petrol şi gaze OMV, potrivit Reuters.
Alexander Medvedev, directorul general adjunct al companiei Gazprom a negat zvonurile privind purtarea de discuţii. "Acest lucru nu este adevărat", a declarat oficialul pentru Reuters.
---
Compania rusă Gazprom se află în negocieri cu fondul IPIC din Abu Dhabi pentru a cumpăra o participaţie de 24,9% în compania de petrol şi gaze naturale OMV (Austria), a declarat o sursă apropiată discuţiilor pentru Reuters.
Zvonul apare după ce şefii Gazprom şi OMV au semnat marţi, la Viena, în prezenţa lui Vladimir Putin, un controversat contract pentru construirea gazoductului South Stream, Austria "sfidând" UE", după cum a comentat presa.
Holdingul public austriac OIAG, care deţine 32% din acţiunile OMV, în cadrul unui pact al acţionarilor cu International Petroleum Investment Co (IPIC) din Abu Dhabi şi care supervizează orice modificare a acţionariatului a declarat că nu a sesizat semnale potrivit cărora IPIC ar vrea să iasă din acţionariatul OMV.
"Aceasta este o noutate pentru mine", a declarat presei Siegfried Wolf, un om de afaceri austriac cu legături strânse cu Rusia şi care joi a fost ales preşedinte al OIAG, adăugând însă că OIAG nu este neapărat la curent înainte ca IPIC să se decidă să vândă.
În cazul în care negocierile au succes, acordul ar aprofunda relaţiile deja controversate dintre Austria şi Rusia.
Cumpărarea pachetului de acţiuni i-ar da gigantului Gazprom, controlat de statul rus, un cap de pod în Uniunea Europeană, care oricum are probleme grave cu conducta de gaze planificate prin Europa Centrală până în Austria şi a impus sancţiuni Moscovei ca urmare a anexării Crimeei de către Rusia.
"Au avut loc discuţii însă nu s-a decis nimic asupra preţului", a precizat sursa.
Gazprom şi IPIC au refuzat să comenteze, în timp ce OMV a redirecţionat întrebările către principalii acţionari.
Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea - 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale şi Energie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2014, 08:33)
OMV-ul nu era deja controlat de rusi?!?
1.1. Romania cumpara 5% de la FP prin intermediul BCR (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 27.06.2014, 11:32)
am spus cu aprox. 2 saptamani in urma ca Romania ar face bine sa cumpere la 0.4711 Lei/Actiune. Cu siguranta domnul Roiss o sa fie incantat de aceasta propunere, mai ales acum cand si capitalul social al OMV PETROM a revenit la 5 miliarde si o idee de la 18 miliarde si mai multe idei cat era in aprilie 2013, cu aceasta ocazie fiind clar faptul ca Media Relations OMV Petrom au invatat in cele din urma limba germana pentru a pricepe faptul ca valoarea capitalului social nu poate fi diferita, asa cum o spune si maestrul BAETGE in letopisetul BILANZEN, editia 2010, pagina 517. Cum a zis si domnul prim-ministru Ponta, limba germana e utila in ziua de zi :-)
2. fără titlu
(mesaj trimis de Theraflu în data de 27.06.2014, 12:51)
Adica rusii fac OPC la Petrom iar statul roman va fi de acord ?!!!!!!!!!!!!!!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2014, 15:30)
Sa vezi acum perspectiva de mostenire (pret la gaze si carburanti) lasata de chior, avind in vedere atitudinea gratuit belicoasa la adresa rusiei, pentru a-i servi pe licuricii de peste ocean,
3.1. de ce te enervezi, face rau la ten :-) (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 27.06.2014, 16:58)
Draga Anonim,
cu siguranta ai invatat la istorie ca Romania din cele mai vechi timpuri a fost situata la rascrucea marilor imperii si ale marilor furtuni. Dupa cum observi valoarea acestui atribut nu se poate echivala cu acela la rafinariei de la Pitesti, nemaitinand cont si de deschiderea la mare, practic inexistenta cum este si cuvantul public company atunci cand este vorba de OMV Petrom "Petrom, the largest oil and gas producer in Southeastern Europe, announces its strategic directions for 2021, as approved by the Supervisory Board on June 15, 2012" si acum doar OMV "With Group sales of EUR 42.41 bn and a workforce of around 27,000 employees in 2013, OMV Aktiengesellschaft is Austria’s largest listed industrial company". Desi acum cele doua companii sunt in esenta identice :-) (LARGEST), totusi la una dintre ele lipseste cuvantul LISTED......Sa fie aici tot domnul presedinte vinovat? O sa-l rog sa le atraga atentia ca in afara de a fi mai cumpatati la stabilirea pretului la carburant sa aiba un pic grija si cu prezentarea artistica incluzand acest cuvant magic LISTED....
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2014, 19:20)
daca se face tranactia, autoritatile romane sa suspende drepturile de vot ale omv in Petrom pe motiv de siguranta nationala