ANALIZĂ XTB ROMÂNIA: Grâul şi porumbul s-ar putea scumpi cu peste 20% din cauza crizei din Ucraina

V.B.
Companii #Agricultură / 24 aprilie 2014

Reducerea ofertei de grâu şi porumb din Ucraina pe fondul crizei politice, precum şi posibilele sancţiuni care ar fi impuse Rusiei într-un astfel de scenariu ar putea conduce la aprecieri semnificative ale preţurilor celor două cereale, de peste 20%, în condiţiile în care atât Rusia, cât şi Ucraina sunt printre cei mai mari exportatori de grâu la nivel mondial, iar Ucraina este un jucător de top pe piaţa exporturilor de porumb, potrivit unei analize a XTB România trimisă redacţiei.

Conflictul din Ucraina şi seceta din SUA şi Brazilia au ţinut cumpărătorii activi în piaţa grâului şi a porumbului în februarie şi martie. Avansul grâului a fost de 17,4%, iar al porumbului de 13% în perioada 1 ianuarie - 20 martie 2014. Între 20 martie şi 20 aprilie, grâul a evoluat fără o direcţie clară, corectându-se, marcând o revenire, apoi coborând din nou, pe bursa CME din SUA, cea mai urmărită la nivel global. Recent, la începutul acestei săptămâni, ploile din SUA au crescut speranţele pentru recoltă, afectând negativ preţul. Între 20 martie şi 20 aprilie, porumbul a fluctuat puternic, reuşind, însă, spre deosebire de grâu, să crească procentual cu 2,9%.

În ciuda reacţiei emoţionale a pieţelor, criza din Ucraina nu a afectat exporturile de grâne, aşa cum arată rezultatele trader-ului Kernel Holdings. Fără a lua în calcul volumele transportate prin portul rusesc Taman, volumele totale livrate în primele trei luni au crescut cu 38%, până la 817 mii de tone. Volumul a fost ajutat de recolta deosebit de bună a anului trecut, dar şi de deprecierea grivnei ucrainene, care a mărit sumele pe care le încasează în moneda locală traderii care exportă în dolari. Porumbul a fost preferat în detrimentul grâului la export, datorită preţului mai bun în regiunea Mării Negre decât în Brazilia sau SUA, se mai arată în comunicat.

Pentru România, anul acesta ar putea aduce o producţie de grâu de 6,7 - 6,9 milioane de tone, uşor peste media multi-anuală, dar sub recolta foarte bună a anului trecut, de 7,4 milioane de tone. Dintre acestea, livrările în străinătate ar fi de 3,3 milioane de tone, arată datele organizaţiei traderilor europeni Coceral. Producţia de porumb ar urma să scadă la 8,8 milioane de tone de la 10,2 anul trecut, potrivit Coceral. În termeni relativi, preţul porumbului ar putea rezista mai bine, chiar şi fără turbulenţe în Ucraina. Într-un scenariu de conflict militar acut, oferta locală nu va fi suficientă pentru a izola România de creşterea preţurilor. Producătorii şi traderii ar avea de câştigat de pe urma preţurilor în creştere, dar pentru consumatorul român, conflictul nu ar fi deloc un motiv de bucurie, obligându-l să suporte preţuri în creştere pentru produsele finale de 5-10%, mai transmite studiul XTB România.

Înfiinţată în 2002, în Polonia, compania X-Trade Brokers Dom Maklerski este activă pe pieţele din Europa Centrală şi de Est, fiind prezentă în România din 2008, prin X-Trade Brokers Dom Maklerski Varşovia Sucursala Bucureşti (XTB România). Compania oferă acces la pieţele valutare (forex), de mărfuri şi de capital (acţiuni şi indici bursieri în pieţele majore şi cele emergente).

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb