Anchetă la Facebook, pentru scurgeri de date către firma care l-a ajutat pe Trump să devină preşedinte

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional #IT / 20 martie 2018

Anchetă la Facebook, pentru scurgeri de date către firma care l-a ajutat pe Trump să devină preşedinte

Acţiunile reţelei de socializare, în declin puternic

Compania americană Facebook Inc., care deţine reţeaua de socializare cu acelaşi nume, investighează dacă un angajat al său, Joseph Chancellor, a ştiut despre scurgerea de date privind un număr de 50 de milioane de persoane către Cambridge Analytica, firma de publicitate care l-a ajutat pe pre­şedintele Donald Trump să câştige alegerile prezidenţiale din 2016.

Potrivit presei străine, angajatul investigat, Joseph Chancellor, lucrează la Facebook ca cercetător în domeniul psihologiei sociale. Anterior, Chancellor a fost co-director al Global Science Research (GSR), compania care a obţinut informaţii referitoare la utilizatorii Facebook şi prietenii lor, prin intermediul unei aplicaţii de testare a personalităţii.

Un alt co-director al GSR, Aleksandr Kogan, a transmis informaţiile respective firmei Cambridge Analytica, fapt interzis de normele Facebook, după spusele lui Chancellor, citat de presa internaţională.

O anchetă realizată de New York Times şi The Observer susţine că societatea Cambridge Analytica a obţinut acces la datele în cauză şi le-a folosit pentru dezvoltarea unui soft care să permită previzionarea şi influenţarea votului alegătorilor în favoarea candidatului Donald Trump, pentru care firma a lucrat în campania din 2016.

Facebook a suspendat din reţeaua sa Cambridge Analytica, acuzând-o că a colectat, fără acordul său, informaţii personale a milioane de utilizatori ai reţelei sociale. De asemenea, Facebook a suspendat accesul firmei-mamă a Cambridge Analytica, Strategic Communication Laboratories (SCL), precum şi pe cele ale lui Aleksandr Kogan, psiholog la Universitatea Cambridge, şi Christopher Wylie, şeful Eunoia Technologies şi fost angajat al Cambridge Analytica.

Aplicaţia dezvoltată de Aleksandr Kogan, "thisisyourdigitallife", se afişa pe Facebook ca "aplicaţie de cercetare utilizată de psihologi" şi le propunea utilizatorilor să fie plătiţi în schimbul completării unor teste de personalitate. Circa 270.000 de persoane au descărcat aplicaţia, permiţându-i dezvoltatorului să aibă acces la informaţii precum oraşul indicat în profil sau conţinuturile pe care le apreciaseră.

Facebook a explicat că Aleksandr Kogan a colectat în mod legal datele utilizatorilor, dar a "încălcat regulile platformei" transmiţând datele către Cambridge Analytica şi lui Christopher Wylie. Însă, responsabilii reţelei nu au explicat niciodată cum au fost obţinute sau utilizate informaţiile.

Facebook a cerut asigurări că datele au fost distruse, lucru care, însă, nu s-a întâmplat, după cum scrie New York Times.

În contextul acestui scandal, acţiunile Facebook au scăzut cu 7,5% ieri, pe piaţa din New York, la ora locală 11.54, atingând 171,30 dolari.

Membri ai Congresului american au cerut Facebook să informeze de ce nu a reuşit să se asigure că datele au fost şterse şi de ce a informat utilizatorii abia vinerea trecută despre ce s-a întâmplat cu datele lor, înainte ca presa să publice investigaţiile.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb