Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a publicat astăzi spre consultare publică planul său de acţiuni pentru anul 2020, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei noastre.
Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM, a declarat: "Anul 2020 va avea un impact semnificativ asupra pieţei de comunicaţii electronice din România, schimbând substanţial legislaţia aplicabilă, şi mă refer aici la transpunerea în legislaţia naţională a Codului Comunicaţiilor şi acordarea drepturilor de utilizare în benzile de frecvenţă destinate implementării tehnologiei 5G. Alte proiecte pe care ni le propunem vizează continuarea implementării Legii infrastructurii şi implementarea măsurilor aplicabile serviciului universal poştal".
În prima jumătate a anului 2020, ANCOM va organiza procedura de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz pentru furnizarea de reţele publice şi servicii de comunicaţii electronice de bandă largă.
Autoritatea are în plan şi prelungirea valabilităţii drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în banda de 2100 MHz, care urmează să expire la finalul lunii martie 2020, precum şi o consultare publică referitoare la oportunitatea acordării unor drepturi de utilizare a frecvenţelor pentru furnizarea reţelelor publice de tip MFCN în benzi milimetrice.
Pe lângă măsurătorile din cadrul planului anual de monitorizare privind supravegherea utilizării eficiente a spectrului de frecvenţe, ANCOM va desfăşura o campanie de evaluare a situaţiilor de roaming involuntar în zonele de graniţă.
Totodată, va continua campania de măsurători în vederea actualizării hărţii de acoperire a reţelelor de telefonie mobilă.
Pentru a îndeplini obligaţiile asumate ca stat membru privind transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor Directivei privind instituirea Codului European al Comunicaţiilor Electronice, ANCOM şi-a propus să elaboreze un proiect de act normativ în acest sens până la data de 31 martie 2020.
Procesul multianual de implementare a Legii Infrastructurii va continua şi în 2020. Pentru acest an, Autoritatea are în plan stabilirea tarifelor orientative de acces la stâlpii operatorilor de reţea şi aprobarea condiţiilor de acces la infrastructura fizică dezvoltată de autorităţile publice locale.
De asemenea, ANCOM intenţionează să elaboreze o propunere tehnică privind normativele tehnice prevăzute de Legea infrastructurii, dar şi continuarea inventarierii reţelelor broadband.
Pentru a creşte competitivitatea reţelelor de comunicaţii, în 2020 ANCOM va revizui piaţa de gros a serviciilor de acces la elemente de infrastructură şi piaţa serviciilor de acces în bandă largă.
Totodată, ANCOM are în plan revizuirea regimului de autorizare generală privind furnizarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice şi modificarea deciziei ANCOM nr. 333 / 2013 privind colectarea de date statistice în domeniul comunicaţiilor electronice.
În ceea ce priveşte serviciul universal în domeniul serviciilor poştale, Autoritatea are în plan implementarea măsurilor de reglementare necesare în vederea stabilirii unor plafoane tarifare şi a unor formule de control al modificării tarifelor practicate de furnizorul de serviciu universal. Totodată, va fi actualizat Contractul-cadru şi Regulile aplicabile serviciilor poştale care intră în sfera serviciului universal. Pentru definirea ariei geografice acoperite de serviciile poştale pentru care a fost desemnat furnizorul de serviciu universal, ANCOM va elabora în 2020 lista cu localităţile în condiţii geografice excepţionale.
Pentru a transpune în legislaţia secundară prevederile OG nr.27/2019, ANCOM va actualiza regimul de autorizare generală privind furnizarea serviciilor poştale şi decizia privind colectarea de date statistice poştale.