ANRE: "Nu vor fi alocări de costuri între ţări pentru gazoductul BRUA"

ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 12 octombrie 2015

Reglementatorul pieţei noastre de energie (ANRE) şi cel al pieţei din Ungaria au decis, de comun acord, că nu vor fi alocări de costuri între ţări pentru gazoductul BRUA (Bulgaria - România, Ungaria - Austria), potrivit unui document publicat de ANRE.

Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, ne-a declarat: "Acest lucru înseamnă că fiecare ţară va suporta costurile cu realizarea conductelor de pe teritoriul său. Deocamdată există un acord între România şi Ungaria. BRUA este proiect de interes comun pentru care Transgaz a solicitat fonduri europene".

Acţionarii Transgaz (TGN) au aprobat, recent, declanşarea procedurii privind emisiunea de obligaţiuni corporative negarantate, în valoare de maxim 500 milioane de lei.

Reprezentanţii transportatorului naţional de gaze ne-au precizat, în iunie, că realizarea emisiunii de obligaţiuni şi calendarul de implementare urmează să fie direct corelate cu necesităţile de finanţare a programului de investiţii şi cu termenele de realizare a celor mai urgente proiecte strategice cuprinse în Planul de dezvoltare a sistemului naţional de transport (SNT) gaze. "Este vorba despre dezvoltări ale SNT în zona de Nord - Est a României în scopul îmbunătăţirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei, precum şi a asigurării capacităţilor de transport spre Republica Moldova, cu termen de finalizare anul 2017, şi dezvoltarea pe teritoriul României a SNT pe Coridorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria, cu termen de finalizare în 2019, pentru care se aşteptă aprobarea de fonduri europene nerambursabile şi demararea construcţiei în anul 2015".

Potrivit datelor de pe site-ul Transgaz, proiectul BRUA presupune dezvoltarea unei capacităţi de transport gaze naturale între punctele existente de interconectare cu sistemele de transport gaze naturale din Bulgaria (la Giurgiu) şi Ungaria (Csanadpalota), prin construirea unei noi conducte, în lungime totală de aproximativ 550 km, pe culoarul Giurgiu - Podişor - Corbu - Hurezani - Haţeg - Recaş - Horia şi a trei staţii de comprimare amplasate pe traseul conductei (Corbu, Haţeg, Horia).

După punerea în funcţiune, proiectul va asigura o capacitate maximă de transport gaze naturale de 1,5 miliarde mc/an înspre Bulgaria şi de 4,4 miliarde mc/an înspre Ungaria.

Termenul de implementare a proiectului este anul 2019, iar valoarea estimată se ridică la 560 milioane de euro.

Transgaz are prevăzute, pentru acest an, cheltuieli de investiţii în valoare de 631,1 milioane lei, conform bugetului de venituri şi cheltuieli publicat în Monitorul Oficial. Veniturile totale ale societăţii sunt estimate la 1,695 miliarde lei, iar cheltuielile totale la 1,251 miliarde lei, Transgaz urmând să încheie anul cu un profit net de 371,412 milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb