AOAR PROPUNE GUVERNULUI PONTA MĂSURI DE CREŞTERE ECONOMICĂ  Reducerea evaziunii şi fondurile europene - printre priorităţile Executivului

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 11 mai 2012

În opinia mediului de afaceri, este necesar ca noii miniştri să se aplece şi asupra programului care vizează creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.

În opinia mediului de afaceri, este necesar ca noii miniştri să se aplece şi asupra programului care vizează creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.

Cadrul fiscal aplicabil de la 1 ianuarie 2013, în condiţiile în care Parlamentul deja a aprobat în Senat Pactul de Stabilitate Fiscală agreat de 25 state membre ale UE, reprezintă una dintre temele de interes major pe care noul guvern trebuie să le examineze, consideră oamenii de afaceri.

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) subliniază, într-un comunicat, că Guvernul Ponta ar trebui să acorde o importanţă deosebită politicilor publice, acţiunilor, bugetelor şi indicatorilor de performanţă ce vor sta la baza Bugetului de Stat pentru anul 2013 şi vor reprezenta argumente în negocierile ce se află în faza de finalizare la nivelul Comisiei Europene cu referire la fondurile UE de care România va beneficia în perioada 2014-2020.

În opinia mediului de afaceri, este necesar ca noii miniştri să se aplece şi asupra programului care vizează creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.

Potrivit comunicatului, pe termen scurt, trebuie asigurată o creştere economică minimă de 1,5%, prin atragerea de fonduri structurale în 2013-2020, adoptarea măsurilor vizând reducerea evaziunii fiscale şi a celor privind relansarea economică, precum şi prin promovarea parteneriatului public-privat.

Din banii europeni, 140 milioane euro ar trebui cheltuite pentru proiectele de creştere a productivităţii întreprinderilor mari

Potrivit lui Cristian Pârvan, secretarul general al AOAR, din fondurile obţinute din privatizare, circa 140 milioane euro ar trebui utilizate pentru finanţarea a aproximativ 80 de proiecte aprobate de evaluatori externi, care au ca obiectiv creşterea productivităţii întreprinderilor mari.

Totodată, printre altele, este necesară împuternicirea unor echipe operative, prin ordin al miniştrilor sau chiar prin Decizie a Primului- Ministru, care să fie detaşate pe cele mai mari şantiere aferente, în special, POS Transport şi POS Mediu, cu sarcina de a monitoriza şi sprijini respectarea graficelor de execuţie, informare şi soluţionare operativă a oricăror piedici birocratice.

În ceea ce priveşte aspectul fiscal, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) ar trebui să direcţioneze, în mod prioritar, activul de control în domeniul TVA şi al preţurilor de transfer, cu o raportare distinctă a rezultatelor acestor controale.

AOAR recomandă Gărzii Financiare să execute cu prioritate controa-le inopinate ale mijloacelor de transport, îndeosebi pe traseele ce pleacă din vămi, precum şi depozitelor de toate tipurile.

Autorităţile ar trebui să selecteze şi să publice investiţiile a căror finanţare din resurse bugetare va fi asigurată în 2012.

AOAR susţine că este nevoie de promovarea investiţiilor care vizează construirea şi punerea în funcţiune, până în noiembrie 2012, a minim 2.000 de hectare de sere încălzite cu sisteme care utilizează resurse regenerabile, precum şi de alocarea maximă şi derularea proiectelor pe bază de standard de cost a unui volum maxim de lucrări de izolare termică a clădirilor.

Mediul de afaceri aşteaptă ca, într-un termen 30 de zile, toate administraţiile judeţene să facă publice minim cinci proiecte de parteneriat public-privat pe care le propun spre a fi abordate. Propunerile trebuie să aibă la bază cel puţin un studio de pre-fezabilitate, cu evaluarea certă a aportului public.

Cristian Pârvan consideră că "o personalitate ca Florin Georgescu va încerca să înfrâneze derapajele fiscale". Referitor la noul vicepremier şi ministru al finanţelor, domnia sa ne-a spus, recent, că nu la fel de mare este încrederea întreprinzătorilor în Florin Georgescu în ceea ce priveşte relaţia cu mediul de afaceri: "Ca exponent al BNR, n-a înclinat niciodată nici cea mai mică consideraţie pentru mediul de afa-ceri, astfel că nici acum nu ne aşteptăm ca oamenii de afaceri să pri-mească un sprijin deosebit de la această guvernare".

Cristian Pârvan ne-a precizat că Guvernul Ungureanu nu a adoptat nicio măsură referitoare la întreprinzători, în ciuda faptului că a înfiinţat Consiliul Consultativ pentru Mediul de Afaceri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb