Aprovizionarea Ucrainei cu gaze din UE poate fi blocată de Gazprom

A.C.
Internaţional #Energie / 7 aprilie 2014

Furnizarea de gaze naturale dinspre Europa în Ucraina ar putea începe în câteva ore de la punerea în funcţiune a infrastructurii, însă ar putea fi necesară obţinerea aprobării grupului rus Gazprom, transmite Reuters.

Ucraina poartă discuţii de urgenţă cu statele europene vecine cu privire la posibilitatea importării gazelor naturale din Occident. Acest lucru ar însemna ca gazul natural să fie transportat în sensul invers celui pentru care au fost concepute iniţial gazoductele care transportă gaze naturale din Rusia spre Europa via Ucraina.

Săptămâna trecută, grupul rus Gazprom a majorat preţul gazelor naturale livrate Ucrainei cu 80%, până la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, în timp ce preţul perceput clienţilor europeni este de 370 - 380 de dolari.

Cea mai bine plasată ţară din UE pentru a furniza gaze naturale Ucrainei este Slovacia, însă inversarea direcţiei de livrare pentru cele patru conducte care transportă gazul rusesc spre Slovacia via Ucraina ar fi o încălcare a termenilor contractelor încheiate cu Gazprom, a precizat un purtător de cuvânt de la Eustream, compania care operează gazoductele din Slovacia.

"Pentru livrările în sistem invers trebuie să opreşti furnizările în direcţia est-vest pentru una din cele patru conducte şi apoi să inversezi direcţia. Însă pentru acest lucru trebuie să ai aprobarea Gazprom", a adăugat purtătorul de cuvânt.

La rândul său, directorul general de la Gazprom, Alexei Miller, a ridicat unele semne de întrebare cu privire la legalitatea livrărilor de gaze naturale în sistem invers către Ucraina. Gazprom va putea să monitorizeze dacă gazul natural rusesc este re-exportat spre Ucraina deoarece Slovacia ar fi nevoită să construiască o staţie de măsurare înainte de a putea începe livrările în sistem invers.

Potrivit unei declaraţii pentru Reuters aparţinând unei surse din mediul industrial, costul construirii unei staţii de măsurare în Slovacia precum şi cel al modificărilor tehnice necesare ar fi de aproximativ 20 de milioane de euro şi ar fi nevoie de nouă luni pentru finalizare.

De asemenea, o serie de oficiali din Norvegia şi Olanda, alţi mari furnizori de gaze naturale, au declarat că nu vor putea să aprovizioneze Ucraina şi alte state europene cu cantităţi substanţiale de gaze naturale dacă Rusia va opri livrările. Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus şi Turcia.

Precedentele dispute dintre Moscova şi Kiev pe tema preţului gazelor naturale au condus la oprirea livrărilor către Ucraina, o rută importantă pentru tranzitul gazului rusesc, şi de asemenea au întrerupt livrările către Europa.

Oficialii europeni se vor întâlni mâine cu ministrul ucrainean al energiei pentru a discuta problema posibilei întreruperi a fluxului de gaze din Rusia spre Europa datorită tensiunilor în creştere dintre Moscova şi Kiev.

Ucraina nu a efectuat încă nicio plată în contul datoriei către Grazprom, cu toate că termenul limită este la miezul nopţii, transmite Reuters.

Datoria Ucrainei către Gazprom se ridică la 2,2 miliarde de dolari.

Un purtător de cuvânt de la Gazprom a refuzat să spună ce măsuri ar putea lua compania dacă Kievul va rata termenul limită, fixat pentru ziua de şapte a fiecărei luni, pentru achitarea facturii lunare.

"Nu a existat nicio plată din partea Ucrainei", a spus purtătorul de cuvânt.

Cu toate acestea, el a adăugat că exporturile de gaze naturale ruseşti spre Europa via Ucraina rămân stabile, în pofida disputelor dintre Moscova şi Kiev.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb