ASOCIAŢIA ENERGIA INTELIGENTĂ:  Gazele Româneşti ieftine, iau calea exportului în anul 2021

Comunicate de presă / 5 februarie 2021

Urmarea analizarii situatiei, masurii dezvoltate de ANRE - Gas Price Release, cu scopul de a asigura gaze ieftine la populatie, Asociatia Energia Inteligenta a constatat ca nu s-a realizat acest deziderat si solicita la inceputul lunii noiembrie 2020, reanalizare rapidă, anterior începerii sezonului rece, a acestui model şi stabilirea unui GRP adecvat pieţei din România, conform unui comunicat de presă.

Începând cu 1 iunie 2020, aplicarea GRP pe piaţa gazelor naturale din România, prin impunerea unui mecanism de stabilire a preţului de pornire a licitaţiilor, a generat în mod artificial diferenţe semnificative de preţ între pieţe limitrofe. În plus, impunerea unui nivel al obligaţiei de a oferta 40% din producţie, cu mult peste nivelul unor programe similar, a generat cresterea exporturilor cu gazelle naturale. In aceasta perioada exista diferenţe considerabile de preţ, de aproximativ 10 - 15 lei/ MWh între preturile practicate la nivel internaţional - raportarea la bursa CEGH Viena - şi cele de pe plan local. Drept consecinţă, producătorii locali sunt în dezavantaj, deoarece tendinţa din prezent constă în stimularea furnizorilor să exporte gazele produse la nivel local pentru a obţine preţuri mai competitive pentru marfa vândută. O situaţie de acest tip poate favoriza traderii şi furnizorii a căror tendinţă va fi să cumpere de la noi din ţară şi să vândă în afară - generând un flux de gaze dinspre România către pieţele unde cotaţiile sunt încă la nivele mai înalte. Vor fi afectate investiţiile în zona de producţie gaze cu repercusiuni asupra scăderii producţiei de gaze şi creşterea dependenţei de importuri a României.

Pe data de 4 februarie 2021 s-au incheiat licitatile pentru rezervarea de capacitate la punctul de export gaze Csanadpalota pe directia Romania - Ungaria, cu supraoferte pe rezervarea de capacitate:

Trimestrul aprilie-iunie 2021: capacitate oferita 2094 MWh/h , capacitate rezervata 2050 MWh/h, pret de rezervare : standard + premium 131% (total cca 1,06 EUR)

Trimestrul iulie - septembrie 2021: capacitate oferita 2094 MWh/h, capacitate rezervata 2090 MWh/h, pret de rezervare: standard + premium 101% (total cca 0,96 EUR/MWh)

Aceasta arata ca furnizorii au inteles ca interventia in piata de gaze prin GAS PRICE RELEAS va adduce preturi mai mici la gazelle produse in Romania, decat pretul din zona central Europeana si ei pot face profit chiar daca vor achita de 2,3 ori mai multe pe rezervarea de capacitate in punctul de export.

Astfel, previziunea facuta de AEI, acum 5 luni cum ca modifcarile legislative de tip GRP vor favoriza exporturile se intampla acum, si in consecinta consumatorul roman de gaze va achita tot preturi mari la gaze, deoarece gazelle romanesti vor ajunge pe pietele din Ungaria, Austria, Slovacia etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb