România riscă să îşi continue misiunile în Irak doar cu militari irakieni şi "câţiva britanici şi australieni", a declarat, ieri, ministrul apărării naţionale, Teodor Atanasiu, cu prilejul seminarului "În dezbatere: Irak", organizat de Fundaţia "Societatea Civilă", dedicat subiectului controversat privind retragerea sau menţinerea trupelor româneşti în această ţară. În alocuţiunea sa, Atanasiu a amintit că, la începutul lunii iunie, ministrul italian al apărării a anunţat omologii săi despre iminenta retragere a trupelor italiene din Irak, inclusiv din zona Nassiriya, precizând că această retragere urmează să se desfăşoare pe parcursul lui 2006.
Potrivit lui Atanasiu, din 15 august trupele italiene nu vor mai participa la operaţiuni în zonă iar din octombrie nu vor mai asigura nici partea logistică pentru armata română, care se află în Nassiriya sub autoritatea italiană."A urmat o negociere rapidă la sfârşitul căreia am aflat şi rezultatul final - vom lupta în semestrul doi al lui 2006 în Nassiriya cu câţiva soldaţi britanici, câţiva soldaţi australieni, majoritatea aliaţilor noştri urmând să fie soldaţi irakieni", a spus Atanasiu.
El a apreciat, în context, că înlocuirea unui militar italian cu unul irakian reprezintă un mare risc atât din punctul de vedere al instruirii, cât şi din perspectiva faptului că în armata irakiană fenomenul dezertării este prezent pe o scară foarte mare şi că aceşti dezertori trec de partea insurgenţilor cu arme şi muniţie. "Cel care dimineaţă luptă alături de tine, la prânz poate fi duşmanul tău, care-ţi cunoaşte planurile, poziţiile şi misiunile", a arătat ministrul apărării, citat de Rompres.
Atanasiu a evocat, de asemenea, şi o evaluare făcută de partea americană, potrivit căreia armata irakiană ar fi capabilă, începând cu 2007, să preia misiunile militarilor români, singura problemă fiind gradul de instruire al ofiţerilor. "Din aceste considerente am susţinut ca unii militari români să participe în continuare la misiunile de instruire ale armatei irakiene şi să continuăm pregătirea ofiţerilor irakieni la Universitatea Naţională de Apărare de la Bucureşti", a mai spus Atanasiu. El a menţionat, în altă ordine de idei, că la începutul lunii iunie ministrul finanţelor a prezentat un buget multianual în care "MApN se regăseşte cu o anumită resursă, total insuficientă pentru toate angajamentele luate de acest minister".
"Nu ştiu dacă România îşi poate permite să fie a patra forţă prezentă în Irak, după doi ani de inundaţii devastatoare şi după un program ambiţios de recuperare a decalajelor faţă de Uniunea Europeană şi dacă poate să-şi permită să cheltuiască atâţia bani pentru prezenţa noastră acolo", a comentat ministrul apărării.