Cinci state din Europa de Sud-Est au demarat ieri, în mod oficial, lucrările de construcţie la o conductă destinată să aducă gaze naturale din bazinul Caspic pe pieţele europene, în ideea de a reduce dependenţa Europei de Rusia, informează Reuters, citată de Agerpres.
Cu o lungime de 870 de kilometri, gazoductul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) face parte dintr-un proiect mai amplu, denumit Coridorului Sudic de Gaze, de peste 3.500 kilometri, care va permite transportul a peste 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an de la zăcământul Shah Deniz II din Marea Caspică până în Italia.
"Harta energetică a Europei de Sud-Est este redesenată iar acest lucru face din Grecia un centru energetic în regiune", a declarat ieri premierul Alexis Tsipras la ceremonia de inaugurare a lucrărilor organizată la Salonic, nordul Greciei.
Acest proiect de cinci miliarde de euro va trece prin Georgia, Turcia, Grecia şi Albania pentru a ajunge până în sudul Italiei via Marea Adriatică. Trans Adriatic Gas Pipeline ar urma să facă legătura cu conducta Trans Anatolian Pipeline (TANAP) la punctul de frontieră Kipoi dintre Grecia şi Turcia, precum şi cu conducta Caucazul de Sud prin Georgia.
"Inaugurăm o parte importantă a unuia din cele mai mari şi mai complexe proiecte din istoria industriei energetice", a declarat premierul georgian Georgy Kvirikashvili.
Proiectul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) este derulat de un consorţiu la care acţionari sunt companiile BP, SOCAR, Snam, Fluxys, Engas şi Axpo. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) analizează acordarea unei finanţări de până la 1,5 miliarde de euro pentru TAP, ceea ce ar urma să fie cel mai mare credit acordat vreodată de BERD.
În ultimii ani, Grecia a început să îşi promoveze poziţia de centru energetic regional, proiectul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) urmând să fie completat de un interconector cu Bulgaria precum şi de un proiect de gaze naturale lichefiate în Alexandrupolis, nordul Greciei.
Oficialii guvernamentali au estimat că TAP va însemna 8.000 de noi locuri de muncă în Grecia, ţară unde rata şomajului a ajuns la 24%, şi contracte de sute de milioane de euro pentru firmele greceşti care vor lua parte la lucrările de construcţie.