Autorităţile noastre vor să urgenteze proiectul AGRI

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 aprilie 2014

Autorităţile noastre vor să urgenteze proiectul AGRI

Oficialii Departamentului pentru Energie ar fi solicitat delegaţiei Azerbaidjanului, sosită la Bucureşti, urgentarea proiectului AGRI, menit să aducă gazele azere în România, prin portul Constanţa, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

"Autorităţile vor să se recupereze întârzierile înregistrate de proiect şi doresc ca ţările implicate să poată lua o decizie în acest an", mai spun sursele noastre, care au subliniat că studiul de fezabilitate trebuia să fie gata de câteva luni bune. Cele patru ţări implicate în AGRI sunt Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria, iar proiectul presupune construirea a două terminale pentru gaz lichefiat şi transportul gazelor lichefiate pe Marea Neagră, între Georgia şi România.

Ţara noastră depinde de Rusia, care este unica sursă de import a gazelor. AGRI este un proiect prin care România încearcă să îşi diversifice sursele de aprovizionare, ca să nu mai depindă de Rusia. Studiul de fezabilitate va arăta ţărilor implicate dacă investiţia este rentabilă şi la ce capacitate de transport.

Azerbaidjanul dispune de rezerve importante de gaze, pe care caută să şi le valorifice în Europa. Dar, pe de altă parte, Azerbaidjanul are o bună relaţie de afaceri cu Rusia. Astfel, potrivit unor analişti, Rusia ar fi subminat proiectul Nabucco din interior, acesta pierzând licitaţia pentru preluarea gazelor azere din zăcământul Shah Deniz (în care partener este compania statului azer Socar). Consorţiul care va exploata gazele din Shah Deniz a preferat o conductă concurentă, ce trece prin Turcia, Grecia şi ajunge în Italia şi în cadrul căreia are un control mai mare.

Reprezentanţii Socar au anunţat, ieri, într-un comunicat, că s-au întâlnit cu ministrul Energiei, la invitaţia oficială a premierului Victor Ponta, pentru a discuta despre relaţiile economice bilaterale. Delegaţia azeră este formată din Natiq Aliyev - ministrul Energiei, Rovnag Abdullayev - preşedintele companiei SOCAR, Elshad Nassirov - vicepreşedinte SOCAR, Murad Heydarov - consilierul preşedintelui SOCAR, Hamza Karimov - CEO SOCAR România, Vitaliy Baylarbayov - membru în bordul proiectului AGRI şi Rauf Hasanov - consilier al ministrului Energiei.

Oficialii din Azerbaijan vor avea o întrevedere cu primul-ministru Victor Ponta, privind cooperarea dintre cele două ţări.

Rovnag Abdullayev, preşedinte SOCAR, a declarat: "Europa are parte de numeroase provocări legate de diversificarea surselor de aprovizionare pentru asigurarea securităţii energetice, menţinerea competitivităţii industriei şi economiei şi dezvoltarea infrastructurii. Compania SOCAR are experienţă şi expertiză internaţională în dezvoltarea de proiecte majore, elemente ce pot contribui la îndeplinirea obiectivelor europene din domeniul energiei".

După întâlnirea de ieri a delegaţiei azere cu ministrul Economiei, Constantin Niţă, autorităţile noastre au arătat: "În cadrul întâlnirii, au fost discutate oportunităţile de cooperare economică în vederea creşterii nivelului schimburilor comerciale dintre cele două ţări, proiectul AGRI, oportunităţile de investiţii pe piaţa din România. De asemenea, a fost abordată problematica colaborării între companiile azere şi cele române, în vederea dezvoltării de proiecte comune la nivel internaţional".

Ministrul Niţă a precizat că a discutat cu Ministrul Natiq Aliyev despre valorificarea potenţialului în ceea ce priveşte schimburile comerciale dintre România şi Azerbaijan: " La sfâşitul anului 2013, acestea se ridicau la aproximativ 95 milioane de dolari, nivel care nu exprimă potenţialul real al celor două economii. În acest sens, este necesară o dinamizare a contactelor dintre companiile şi firmele din cele două ţări, prin intermediul Camerei de Comerţ bilaterale Azerbaidjan - România, inaugurată în martie 2013".

În ceea ce priveşte cooperarea în domeniul energetic, cele două părţi şi-au reiterat interesul pentru dezvoltarea proiectului AGRI. În prima jumătate a acestui an este aşteptată finalizarea studiului de fezabilitate, urmând ca părţile implicate în proiect să ia o decizie pe baza datelor incluse în studiu, se mai arată în comunicat.

În luna martie a acestui an, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a discutat cu omologul său georgian, Maia Pandjikidze, despre accelerarea lucrărilor la proiectul interconectorului de gaz lichefiat Azerbaidjan - Georgia - România - Ungaria (AGRI).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb