BĂTĂLIE APRIGĂ PENTRU CONDUCERE Statul desfiinţează planul de administrare a Electrica

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 10 septembrie 2015

Statul desfiinţează planul de administrare a Electrica

Consiliul de Administraţie s-a plâns la Andrei Gerea de ingerinţe politice în activitatea companiei

Conflictul dintre stat şi Consiliul de Administraţie (CA) al Electrica SA, care mocneşte de ceva vreme, a ajuns ieri în faza confruntării directe, cu ocazia Adunării Generale a Acţionarilor (AGA), în care statul (prin Ministerul Energiei) şi-a impus poziţia şi a respins planul de administrare şi noile remuneraţii. Miza duelului în care actorii şi-au scos toate armele din dotare este controlul conducerii Grupului, care deţine lichidităţi impresionante în urma listării de anul trecut.

AGA s-a derulat rapid, cu puţini acţionari privaţi prezenţi şi fără dezbateri aprinse, conform mai multor surse din rândul participanţilor.

Sursele noastre ne-au spus că reprezentanţii statului în AGA au desfiinţat planul de administrare propus de CA: "Reproşurile au fost că planul nu conţine informaţii din care să reiasă că au fost identificate, analizate şi stabilite modalităţile de tratare a riscurilor la care este expusă societatea. Statul a considerat că sunt insuficiente informaţii din care să reiasă modalităţile clare şi măsurabile de îndeplinire a ţintei de reducere a costurilor operaţionale, dar şi măsurile concrete de dezvoltare şi modernizare a reţelelor. Alte nemulţumiri au fost legate de lipsa unor elemente clare din care să reiasă dacă investiţiile Electrica se vor centra pe modernizare şi dezvoltare a reţelelor de distribuţie sau pe achiziţii".

Ministerul Energiei a considerat că planul de administrare nu conţine informaţii relevante legate de modalitatea prin care se va asigura extinderea portofoliului de afaceri al Electrica prin dezvoltarea de servicii cu valoare adăugată mare, după cum ne-au mai spus sursele citate, care au subliniat că statul a reproşat administratorilor că nu au o strategie pentru reducerea riscurilor pe segmentul de furnizare în condiţiile în care Bugetul de Venituri şi Cheltuieli aprobat pentru acest an prevede realizarea unui profit din activitatea de bază cu 100 milioane de lei mai mic decât în anul 2014.

"Statul a precizat că nu au fost prevăzute în plan măsuri de prioritizare a lucrărilor şi serviciilor ce conduc la mărirea gradului de siguranţă a reţelei electrice, cu o corelare a realizării lucrărilor de mentenanţă cu lucrările de dezvoltare, în condiţiile în care în bugetul pe acest an este prevăzută o reducere drastică, de 94%, a cheltuielilor cu reparaţiile, întreţinerea şi materialele", mai arată poziţia exprimată de reprezentanţii Ministerului Energiei în Adunarea Acţionarilor de ieri.

Statul consideră că elementele Planului Strategic al CA Electrica SA pentru perioada 2015-2018 nu pot fi considerate un angajament ferm şi nici nu pot reprezenta baza unei relaţii de natură contractuală cu administratorii. Ministerul Energiei susţine că planul nici nu respectă principiile guvernanţei corporative.

Indicatorii pentru remunerarea administratorilor au fost respinşi de minister, conform surselor noastre, pentru că nu este propusă ţinta de creştere anuală pentru EBITDA, iar indicatorul propus de CA în legătură cu piaţa de capital (menţinerea Electrica în top 15 al emitenţilor BVB) este desuet în condiţiile în care compania este parte componentă a indicelui BET, care reflectă acţiunile celor mai tranzacţionate 10 companii de pe bursă.

BERD a votat pentru aprobarea planului de administrare propus de CA-ul Electrica şi împotriva sistemului de remunerare a administratorilor companiei, ne-au mai spus surse prezente la AGA de ieri.

Planul de administrare a fost agreat de toţi acţionarii privaţi prezenţi în AGA, mai puţin de statul român, au ţinut să precizeze sursele citate, care au subliniat că acţionarii nu au cerut refacerea planului şi nici nu s-a discutat despre înlocuirea membrilor CA.

Administratorii Electrica SA nu au stat cu mâinile în sân la acest atac şi au publicat o scrisoare adresată Ministrului Energiei, Andrei Gerea, pe 18 august. În document, aceştia arată că au observat de mai multe ori că Statul Român, prin Ministerul Energiei, în calitate de acţionar, doreşte să păstreze un control asupra Electrica şi a vrut să influenţeze numirile directorilor din companie.

Consiliul de Administraţie notează, în scrisoare: "Am constatat dorinţa de a introduce Indicatori Cheie de Performanţă pentru CA, în ciuda faptului că această practică nu este uzuală în societăţile din Europa de Vest. În cadrul mai multor convorbiri oficiale cu Ministerul dumneavoastră, am aflat că principalul motiv pentru introducerea acestor Indicatori este ca acţionarul majoritar să dispună de mijloacele pentru a demite Consiliul. Din punctul nostru de vedere acesta este un motiv greşit, deoarece generează o situaţie de tip «noi şi ei», bazată pe neîncredere între Consiliu şi acţionari, şi nu este percepută pozitiv de către piaţă şi comunitatea de investitori. De asemenea, în acest fel nu se respectă drepturile acţionarilor minoritari".

Membrii CA Electrica susţin că au remarcat şi dorinţa Ministerului Energiei de a fi informat cu privire la procesul de numire a directorilor societăţii şi afirmă că, potrivit Actului Constitutiv, aceasta este o răspundere ce cade integral în sarcina Consiliului de Administraţie şi nu a acţionarilor, indiferent de pachetul de acţiuni deţinut în societate.

"Faptul că reprezentanţii Ministerului dumneavoastră au încercat să influenţeze procesul de nominalizare a administratorilor filialelor Electrica este un alt aspect remarcat de CA. Pentru ca acest proces de nominalizare să fie complet transparent şi independent, ar trebui folosite serviciile unui consultant extern şi orice recomandări ar trebui făcute şi evaluate de consultant în baza unui profil al membrilor Consiliului bine conturat şi în final candidaţii ar trebui numiţi de către Consiliul de Administraţie. Acest proces independent se află la acest moment în curs de dezvoltare", se mai arată în scrisoare.

Poziţia CA acreditează informaţiile care circulă în piaţă, potrivit cărora ţinta Ministerului Energiei este să îi determine pe administratorii aleşi de acţionari în urmă cu un an să plece pentru că au refuzat, în vară, să numească 20 de membri ALDE (partid condus de Călin Popescu Tăriceanu, din care face parte şi Andrei Gerea - ministrul Energiei) în conducerea Electrica şi a filialelor sale. Voci din piaţă susţin că secretarul de stat Bogdan Badea s-a autopropus director general al Electrica, dar a fost refuzat.

Ministerul Energiei nu intenţionează să schimbe CA-ul Electrica şi nici pe directori, afirmă surse din instituţie, care ne-au spus, în urmă cu două zile, că statul va aproba bonusurile şi remuneraţiile administratorilor după ce va fi refăcut planul de administrare. "Numai AGA poate înlocui administratorii, iar statul nu intenţionează să supună atenţiei acţionarilor, în perioada următoare, un astfel de proiect", ne-au spus sursele citate.

Tot ieri, conducerea Electrica SA a scos la iveală o acţiune ciudată a Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE). Aceasta s-a desprins din Electrica anul trecut, înainte de listarea Grupului şi cuprinde deţinerile minoritare ale Electrica în filialele privatizate.

SAPE a cerut Electrica SA plata unor prejudicii de 1,32 miliarde euro, cauzate de neurmărirea de către companie a obligaţiilor post-privatizare asumate de investitorii care au cumpărat acţiuni la societăţile privatizate de Electrica. Compania a primit de la SAPE o notificare care susţine existenţa acestor prejudicii, arată un raport publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Mai mulţi avocaţi cu care am stat de vorbă susţin că acţiunea SAPE este de-a dreptul ridicolă întrucât "statul dă statul în judecată" dar şi pentru că există procese pe rol la Curtea de Arbitraj de la Paris privind obligaţiile post-privatizare.

"În niciun caz speţa nu stă în picioare, iar statul pare că îşi fură singur căciula", mai spun avocaţii.

"Electrica a iniţiat discuţii cu SAPE pentru a clarifica solicitările acesteia din urmă de a i se plăti sume în cuantum de 304.886.966,8 lei, 1.347.420.170 dolari şi 45.857.677,1 euro. În baza informaţiilor disponibile în acest moment, Electrica SA consideră că solicitarea SAPE este nerezonabilă şi neîntemeiată, SAPE având calitatea de succesor cu titlu universal al Electrica", se arată în raport.

Compania notează că, la acest moment, nu are cunoştinţă despre nicio acţiune, procedură sau măsură legală iniţiată de SAPE împotriva sa.

Surse din Ministerul Energiei susţin că nu s-a luat vreo decizie în privinţa unei asemenea acţiuni în instanţă.

Voci din piaţă afirmă, însă, că gestul SAPE face parte din arsenalul de atac al ALDE pentru accesul la conducerea Electrica.

Consiliul de Administraţie al Electrica SA este format din cinci membri neexecutivi: Victor Cionga - ales preşedinte al CA până în ianuarie 2016, Arielle Malard de Rothschild, Michael Boersma, Cristian Buşu şi Victor Vlad Grigorescu. Doi dintre administratori au fost aleşi în urma propunerii de către statul român, reprezentat de Ministerul Energiei (unul din aceştia fiind nominalizat şi de către acţionarii privaţi) şi trei au fost selectaţi la propunerea acţionarilor privaţi. Membrii actuali ai CA au fost aleşi pentru o perioadă de patru ani, prin metoda votului cumulativ, în cadrul primei Adunări Generale a Acţionarilor după listare, în data de 22 septembrie 2014.

În urma listării de anul trecut, statul mai deţine 48,78% din capitalul social al Electrica SA, iar BERD a devenit acţionar minoritar important cu 8,65% din titluri.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. treceti la achizitii, asta trebuia sa faceti de cel putin un an!

    Bani pentru partid.

    Cum luam banii din companie? Simplu punem oamenii nostri in CA si apoi sifonam la partid. Cum schimbam conducerea? Simplu le respingem planul de administrare in mod repetat. E simplu.

    DNA, SRI pe receptie? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb