BLOOMBERG: Exportatorii turci de făină vor avea de suferit dacă disputa cu Rusia nu se va soluţiona

A.I.
Internaţional #Agro-alimentar / 18 aprilie 2017

Exportatorii turci de făină vor avea de suferit dacă disputa cu Rusia nu se va soluţiona

Turcia, cel mai mare exportator mondial de făină, va fi nevoită să plătească mai mult pentru importurile de grâu dacă disputa comercială cu Rusia nu se va soluţiona în curând, scrie Bloomberg.

Turcia depinde de grâul din Rusia, însă recent autorităţile de la Ankara au impus restricţii pentru importul unor produse alimentare ruseşti, ca reacţie la o măsură similară adoptată de Moscova.

Pentru a înlocui grâul din Rusia, Turcia va fi nevoită să se îndrepte spre alţi furnizori şi va plăti preţuri mai mari, a declarat Ivan Vikoulov, partener la firma de trading cu cereale "Quorum Capital Ltd", potrivit Agerpres.

Arkady Dvorkovich, adjunctul premierului rus, a afirmat recent că restricţiile comerciale vor provoca pierderi ambelor ţări. Dvorkovich urmează să se întâlnească astăzi cu omologul său turc Mehmet Simsek.

Dacă producătorii de făină din Turcia vor transfera costurile suplimentare către clienţi, acest lucru va afecta exporturile de făină, care aduc aproximativ un miliard de dolari pe an, estimează Faik Genc, director la firma de consultanţă "AgriPro Ltd". Prelungirea disputei comerciale va fi dăunătoare şi pentru Rusia, deoarece exportatorii ruşi se bazează pe piaţa din Turcia, al doilea mare cumpărător de grâu rusesc, iar fermierii ruşi se chinuie să scape de recolta consistentă de anul trecut.

Pentru a acoperi golul lăsat de Rusia, Turcia ar putea să se îndrepte spre Ucraina, un alt mare producător de grâu din zona Mării Negre. Problema este că Ucraina nu cultivă o cantitate suficientă de grâu de calitate ridicată solicitat de producătorii turci de făină. Firmele preferă un grâu cu un conţinut de proteine de cel puţin 12,5% din care să producă făină pe care să o vândă peste hotare, subliniază Volodymyr Slavinskyy, trader la "Nibulon".

În plus, pentru a creşte livrările către Turcia, Ucraina va trebui să se bazeze mai mult pe porturile sale mici. Multe porturi turceşti sunt adecvate pentru navele mici care pleacă din porturile ruseşti de la Marea Azov. În schimb, majoritatea exporturilor de grâu ale Ucrainei pleacă pe navele mari din porturile adânci de la Marea Neagră.

În perioada iulie 2016-februarie 2017, Turcia a cumpărat 27.000 de tone de grâu din Ucraina, comparativ cu aproximativ două milioane de tone din Rusia, arată datele furnizate de UkrAgroConsult şi guvernul rus.

"Este o chestiune de logistică", subliniază Nikolay Gorbachov, preşedintele Ukrainian Grain Association, precizând că aproximativ 95% din exporturile de cereale ale Ucrainei sunt transportate de nave mari din porturi adânci, comparativ cu 50% în cazul Rusiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb