Victor Ionescu, directorul general al OPCOM, consideră că rubrica "Bursa Energiei" reprezintă un parteneriat pe care ziarul "BURSA" îl propune întregului mediu de afaceri din sectorul energetic, deschizând calea unei informări corecte a publicului larg, initiaţivă în care ne asigură de întregul sprijin al operatorului pieţei de energie electrică.
Domnia sa a găsit de cuviinţă să facă, pentru cititorii noştri, un scurt istoric al relaţiei dintre OPCOM şi "BURSA" : "Este greu de înţeles că, în ultimii opt ani, drumurile ziarului "BURSA "şi ale OPCOM nu s-au prea încrucişat, poate şi pentru că OPCOM şi-a dorit să fie o prezenţă discretă, vorbind puţin şi muncind mult. Apropierea noastră a avut loc într-un moment de cumpănă pentru noi, dar şi pentru piaţa de energie. Nu putem decât să fim pe deplin recunoscători pentru faptul că ziarul BURSA a avut, în această perioadă, grea pentru OPCOM şi pentru piaţa de energie, o poziţie obiectivă şi imparţială în reflectarea realităţii. Aşa am început să vorbim despre noi, deşi am fi preferat să lăsam cifrele să vorbească".
OPCOM face public, în baza reglementărilor specifice pieţei de energie electrică, un volum de date comparabil cu cel publicat de ceilalţi 13 operatori de piaţă, membri ca şi OPCOM ai asociaţiei burselor de energie din Europa. Directorul OPCOM a mai spus: "Nu putem, însă, să nu recunoaştem că impactul media este mult mai puternic decât cel al unui web-site de strictă specialitate. Publicarea acestor date prin intermediul presei scrise reprezintă o soluţie de compromis între linia discretă a ultimilor ani şi prezenţa permanentă din ultima perioadă. Totodată, aceasta este o soluţie profesionistă şi de durată, o altă coordonată a demersului constant pe care OPCOM l-a făcut pentru transparenţă în ultimii ani".
Dacă în cadrul reuniunilor internaţionale OPCOM a întreprins acest demers, pe plan intern eforturile sale au devenit vizibile în decembrie 2005, prin pregătirea, în cordonarea Ministerului Economiei şi lansarea sub reglementarea ANRE a Pieţei Centralizate a Contractelor Bilaterale. Această piaţă transferă problema transparenţei din domeniul publicării datelor, în domeniul mult mai sensibil al tranzacţionării însăşi.
Victor Ionescu apreciază că acest demers şi această piaţă, pentru unii salutare, pentru alţii supărătoare, ar fi trebuit primite cu mai mult calm, în anul 2006, cînd s-ar fi putut aprecia că piaţa a avansat în caracterul său concurenţial. Şi asta, mai ales în contextul obişnuinţei organizării licitaţiilor publice în Slovacia, Ungaria, Albania, Muntenegru. Dar nu s-a întâmplat aşa.
Astăzi, însă, nu mai pot fi ignorate decât cu rea voinţă procesele de transparentizare prin tranzacţionare concurenţială a cadrului de contractare pe piaţa liberă din Italia şi chiar pe piaţa reglementată din Spania.
Un nou impuls în transparentizarea pieţei a fost dat de începutul anului 2007. După ce cadrul Pieţei Contractelor Bilaterale a rămas ferm, iar lichiditatea acesteia a trecut de pragul celor 7 procente pentru livrările din 2007, trei evenimente au consolidat cadrul transparent: publicarea preţului de atribuire a contractelor bilaterale (începând cu 9 februarie), lansarea perioadei de testare a Pieţei Contractelor cu Livrare fizică la termen (până pe 27 februarie, au ridicat cardurile de acces 44 de operatori, iar dintre aceştia 17 au participat deja la sesiunile de simulare) şi publicarea raportului lunar pe site-ul OPCOM.
"Raportul aferent lunii februarie a fost oferit ziarului BURSA în premieră, marcând începutul unei colaborări, sperăm îndelungate şi fructuoase", a adăugat Victor Ionescu.
Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), crede că iniţiativa ziarului "BURSA" este excelentă pentru că o asemenea rubrică lipsea de pe piaţa de energie: "Susţinem iniţiativa cotidianului "BURSA" şi o salutăm pentru că transparenţa va face mult bine tranzacţiilor cu energie electrică. Activitatea bursieră va creşte foarte mult în perioada următoare, iar o rubrică zilnică dedicată ei este absolut necesară".
Jean Constantinescu, preşedintele IRE (Institutul Român pentru Energie), apreciază: "BURSA este, poate, cea mai în măsură publicaţie să ofere tuturor consumatorilor informaţii corecte despre piaţa energiei, să contribuie, prin credibilitatea şi seriozitatea sa, la creşterea eficienţei şi competitivităţii bursei de energie, care este a doua ca importanţă după piaţa de capital".
Viorel Alicuş, purtătorul de cuvânt al ANRE (reglementatorul pieţei de energie electrică), ne-a transmis că înfiinţarea noii rubrici este binevenită atât pentru consumatori, cât şi pentru operatorii pieţei, în sprijinul cărora va veni cu informaţii la zi.
Şi Gabriel Sârbu, purtătorul de cuvânt al ANRGN (reglementatorul pieţei gazelor naturale), consideră că o asemenea rubrică este mai mult decât utilă şi pieţei gazelor naturale.
Ioan Silviu Lefter, preşedintele Agenţiei Române pentru Conservarea Energiei (ARCE), ne-a transmis: "Am primit cu deosebit interes initiaţiva ziarului BURSA să publice, în cadrul rubricii Bursa Energiei, informaţii despre tranzacţiile efectuate pe platformele OPCOM, precum şi din alte zone de activitate din domeniul energetic. Personal, salut aceast nou tip de abordare în presa de specialitate din România şi sper că informaţiile pe care jurnaliştii din cadrul Grupului de presă BURSA le vor oferi cititorilor să contribuie la ridicarea nivelului de cunoaştere a tuturor celor cărora le sunt adresate".
În calitate de preşedinte al ARCE, Ioan Silviu Lefter crede că iniţiativa redactorilor de la BURSA este una cât se poate de intresantă şi că Agenţia va urmări îndeaproape evoluţia tranzacţiilor Certificatelor Verzi, mai ales ca urmare a acţiunilor de promovare a utilizării surselor regenerabile de energie întreprinse de instituţie. "Închei prin a ura iniţiatorilor rubricii succes şi să fie la fel de buni ca şi până acum"!
Mulţumim tuturor!
Să trecem însă la cititor, căci el este stăpânul!