Cantitatea de vin exportată depinde de autorităţi

Eli Roman
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 18 martie 2005

Exporturile de vin ar putea înregistra creşteri majore, în acest an, dacă Ministerul Agriculturii va acorda produ-cătorilor de vin prime la export, consideră Ovidiu Gheorghe, director general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV). "Lipsa sprijinului din partea Gu-vernului pentru exportul de vin ar limita ponderea exporturilor la 10% din producţia de vin", ne-a spus directorul PNVV.

Cu toate acestea, prima luna a anului a reprezentat pentru exporturile de vin dublarea cantităţii, ajungînd pînă la aproape 32 de mii de hectolitrii exportaţi, valoarea acestora fiind de 1,5 milioane de euro.

Anul trecut, din producţia totală de cinci milioane de hectolitri intrată în circuitul comercial, circa 9% a fost exportată.

Principalii jucători de pe piaţa vinurilor consideră că exportul de vin va înregistra uşoare creş-teri, în acest an.

"În 2004, < Murfatlar > a exportat 10% din producţia realizată iar pentru 2005 estimăm că 15% din producţie va merge la export", ne-a declarat Ion Dobronăuţeanu, unul din acţionarii de la "Murfatlar". Această creş-tere va fi susţinută de redes-chiderea pieţei de export către Israel, a mai precizat dom-nul Dobronăuţeanu.

Jumătate din producţia de vin ale "Domeniilor Viticole Tohani" a mers către export, iar pentru acest an aşteaptă să-şi păstreze cel puţin cantitatea exporturilor din 2004, ne-a spus Mîndru Vir-gil, preşedintele de la Tohani.

Producătorul de vin ieşean, "Cotnari" a exportat în 2004 circa 11% din producţia de vin. "Anul acesta, în funcţie de sprijinul pe care-l vom primi, ponderea exporturilor ar putea să crească sau să se menţină la acelaşi nivel", ne-a spus Cons-tantin Deleanu, preşedintele consiliului de administraţie "Cotnari".

Principalele ţări care aprecia-ză vinul românesc şi care au importat cele mai mari cantităţi, la sfîrşitul lunii ianuarie, sînt: Republica Moldova (15.680 hl), Germania (12.873 hl), Estonia (486 hl), Marea Britanie (436 hl), Bielorusia (416 hl), SUA (271 hl), Finlanda (249 hl), etc. Preţurile cele mai mari de export se practică pentru SUA (1,86 dolari), Rusia (1,25 dolari), Japonia (1,07 dolari), Israel (0,87 dolari). Printre cele mai apreciate vinuri româneşti de către consumatorul interna-ţional, se numără vinurile roşii, cele mai căutate sortimente fiind: "Feteasca Neagră", "Bu-su-ioaca de Bohotin", "Grasa de Cotnari", "Feteasca Albă".

Vinul este unul dintre produsele agroalimentare pentru care soldul balanţei comerciale este pozitiv. La finele primei luni din acest an, s-a importat o cantitate de 9.300 de hectolitrii, în valoare de aproximativ 220.000 de euro.

Pe piaţa internă, preţul mediu al vinului îmbuteliat este de 2,11 dolari (fără TVA), iar consumul este de 27 de litri pe cap de locuitor. În prezent, viticultura şi vinificaţia reprezintă 14% în ansamblul sectorului vegetal al ţării.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2934
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9005
Gram de aur (XAU)Gram de aur417.1686

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb