Cea de-a XII-a ediţie a Conferinţei Dreptului Afacerilor - Drept societar, drept fiscal şi insolvenţa

Ziarul BURSA #Comunicate de presă #Legislatie / 25 mai 2016

Editura C.H. Beck, în parteneriat cu SCA Piperea şi Asociaţii şi Facultatea de Drept a organizat vineri 20 şi respectiv sâmbătă 21 mai, cea de-a XII-a ediţie a Conferinţei Dreptului Afacerilor - Drept societar, drept fiscal şi insolvenţa, eveniment dedicat practicienilor dreptului (avocaţi, practicieni în insolvenţă, magistraţi, executori judecătoresti, notari, registratori de proprietate, recuperatori de creanţe), dar şi oamenilor de afaceri, sindicatelor şi patronatelor.

În cadrul conferinţei au fost dezbătute subiecte de actualitate precum abuzul de drept de vot în societăţile comerciale, schimbarea prototipului societar: de la societatea pe acţiuni, la societatea cu răspundere limitată, reorganizarea judiciară şi ajutorul de stat, recalificarea tranzacţiilor de către autoritatea fiscală, insolvenţa vs darea în plată, respectiv aspecte inedite cu privire la reorganizarea judiciară.

Evenimentul a fost susţinut de reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Consiliului Concurenţei Tribunalului Bucureşti, Baroului Dolj, Curţii de Conturi, Curţii de Apel Braşov şi specialişti, cadre didactice şi practicieni în Dreptul Afacerilor (judecători, avocaţi, practicieni în insolvenţă, specialişti bancari) atât din Bucureşti, cât şi din ţară.

Moderatorul celor trei panele, pe parcursul celor două zile a fost domnul Prof. univ. dr. Gh. Piperea, partener coordonator SCA Piperea şi Asociaţii.

Conferinţa a fost deschisă de Conf. Univ. Dr. Flavius-Antoniu Baias, decanul Facultăţii de Drept, Universitatea Bucureşti, care a subliniat în cuvântul de deschidere importanţa şi utilitatea unui astfel de eveniment anual, declarându-se mândru să fie gazda unui eveniment atât de important.

În primul panel au luat cuvântul domnul Prof. Univ. Dr. Radu Catană, Universitatea "Babeş-Bolyai", Cluj-Napoca, urmat de Consilierul juridic SIF Transilvania, ale căror expuneri au atins tema "Abuzului de drept de vot în societăţile comerciale". Cei doi au fost urmaţi de către Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, care a afirmat faptul că dreptul concurenţei are avantajul de a fi mult mai stabil decât alte zone de legislaţii iar legea insolvenţei: "Imi place! Pare să fie o metoda mai simplă de restructurare şi suferă toată lumea".

Conferinţa a continuat cu dezbaterea doamnei judecător Mădălina Afrăsinie, Preşedintele Secţiei a VI-a litigii cu profesioniştii, din cadrul Tribunalului Bucureşti, care a supus discutiei tema"Potenţialul de deturnare a scopului reglementării unei instituţii: cererea de intervenţie la Registrul comerţului". Printre altele doamna judecător a menţionat faptul că "una dintre greşelile din acurateţea legiuitorului român este păstrarea soluţionării cererii de intervenţie după vechiul cod de procedură civilă" şi că "din 2009

până în prezent practica a trasat condiţiile în care o cerere de intervenţie poate să fie admisibilă" iar dacă "vrei sa paralizezi o societate comerciala, introduci o cerere de intervenţie".

Domnul Conf. Univ. Dr. Lucian Săuleanu, decanul Baroului Dolj a avut o expunere cu tema "Schimbarea prototipului societar: de la societatea pe acţiuni, la societatea cu răspundere limitată", analizând că "se impune reglementarea acţiunii în răspunderea administratorului şi recunoaşterea calităţii procesuale active asociatului în promovarea unei astfel de acţiuni şi considerarea ca nescrise a clauzelor din actul constitutiv prin care se condiţionează de existenţa unei A.G.A".

Primul panel s-a încheiat cu expunerea domnului Bogdan Dumitrache, executor judecătoresc, partener B.E.J.A. Dumitrache şi Dumitrache, despre "Garanţii şi executări silite asupra părţilor sociale" menţionând faptul că: "Textul care permite explicit executarea părţilor sociale art. 66 alin. 2, s-ar putea să nu fie uşor de invocat în favoarea unui creditor chirograf" şi că "Pe temeiul certificatului de adjudecare a parţii sociale Registrul Comerţului intră pe propria lui logică şi începe să ceară acele documente din normele care au fost adoptate în 2008 - transmiterea convenţională, transmiterea prin succesiune".

Cel de-al doilea panel a fost deschis de Adrian Măniuţiu, analist economic, jurnalist Antena 3 a vorbit despre " Raportări financiare în IFRS vs. raportări în RAS: de la profit la pierdere şi înapoi", cu o expunere privind celebrul caz Panama Papers. Printre altele acesta a afirmat şi faptul că pentru a produce bani şi a avea o platformă potrivită "trebuie să avem o educaţie performantă, infrastructură competitivă în comparţie cu vecinii noştri, însă nu le avem şi din acest motiv suntem într-un cerc vicios".

Adrian Benţa, consultant fiscal a vorbit despre "Efectul invalidării codului de TVA prin declaraţia 088; Recalificarea tranzacţiilor de către autoritatea fiscală" explicând faptul că "Declaraţia 088 a fost desemnată inamicul nr. 1 al lumii".

Din partea Curţii de Conturi domnul Alexandru Costache a abordat tema preţurilor de transfer, un subiect cu dimensiuni interdisciplinare de natură juridică, dar şi economică având implicaţii micro şi macroeconomice, un subiect cu abordare internaţională, la nivelul unor organizaţii importante precum O.E.C.D.

Despre "Taxare inversă cu TVA; facilităţi de TVA la vânzare în programul "Prima Casă"; "de-registrarea" ca plătitor de TVA" domnul Prof. univ. dr. Gh. Piperea, partener coordonator Piperea şi Asociaţii a expus avantajele taxării inverse, facilităţi privind TVA la vânzarea prin programul "Prima casă", capcanele programului "Prima casă" şi ale cotei de 5 % TVA şi consecinţele anulării înregistrării din oficiu în scopuri de TVA şi a concluzionat cu faptul că "sunt 263.000 de societăţi care lucrează în pierdere de mai mult de 9 ani de zile în România. Toate aceste societăţi ar fi trebuit să fie dizolvate iar dacă au ramas în viaţă ar trebui să se aducă un capital de 103 milioane de lei. Unele dintre ele sunt hipercorporaţii şi nu îşi pune nimeni întrebarea cum pot aceste societăţi să continue să existe cu 3000-4000 de angajaţi având pierderi. Răspunsul este că se încalcă legea".

Cea de-a doua zi a conferinţei a fost deschisă de Dr. Alexandru Dimitriu, partener Piperea şi Asociaţii cu tema "Aspecte inedite cu privire la reorganizarea judiciară" ţi trei subteme care "excită interesul în prezent: impozitarea sumelor tăiate prin plan, modificarea planului ca urmare a admiterii unei contestaţii la tabelul definitiv şi refuzul administratorului judiciar de a întocmi procesul verbal al adunării creditorilor de votare a planului".

"Regimul juridic al creanţelor curente" a fost dezbătut de doamna Claudia Roşianu, consilier juridic, Direcţia Elaborare Acte Normative din cadrul Ministerului Justiţiei urmată de doamna judecător la Curtea de Apel Braşov - Marcela Comşa care a precizat faptul că "Ne punem problema dacă există totuşi un dezechilibru al concurenţei pentru că se permite conversia creanţelor bugetare în acţiuni numai pentru o anumită categorie de societăţi"

Lucrările conferinţei s-au încheiat cu expunerea domnului Drd. Alexandru Răţoi-Pârvu, avocat Piperea şi Asociaţii cu tema "Insolvenţa vs Darea în plată", analizând chestiunea impozitului pe transferul dreptului de proprietate. Despre darea în plată, domnul Drd. Alexandru Răţoi-Pârvu a menţionat că sub formă arhaică aceasta "apare în Cartea românească de învăţătură pe la cca 1650" iar despre varianta modernă "se vorbeşte şi într-o carte de drept civil roman scrisa în limba franceză în anul 1880", autorul făcând precizarea că "darea în plată a imobilului ipotecat este o modaliate alternativă de plată, facultativă pentru debitor; în principal, plata se face în bani dar, la opţiunea debitorului, plata se face cu imobilul".

Fiecare secţiune a fost urmată de dezbateri libere cu întrebări şi răspunsuri.

La eveniment au participat peste 200 de persoane, reprezentând avocaţi, practicieni în insolvenţă, magistraţi, executori judecătoresti, notari, registratori de proprietate, recuperatori de creanţe, studenţi dar şi oameni de afaceri din partea sindicatelor şi patronatelor.

Conform tradiţiei, toate lucrările conferinţei Dreptul Afacerilor 2016 vor fi publicate în Revista Curierul Judiciar într-un număr special dedicat evenimentului.

Evenimentul a beneficiat de susţinerea Baroului Bucureşti şi a Camerei Consultanţilor Fiscali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb