CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 19 - 26 SEPTEMBRIE Turism Felix - liderul creşterilor de la BVB

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 30 septembrie 2019

Turism Felix - liderul creşterilor de la BVB

Acţiunile Turism Felix (TUFE) au cunoscut un avans de 4,97%, în intervalul 19 - 26 septembrie, în raport cu moneda euro, urcând astfel pe prima poziţie în topul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada avută în vedere.

Este o evoluţie ce apare în condiţiile în care, la finalul şedinţei din 25 septembrie, a fost publicat pe site-ul operatorului un convocator ce cheamă acţionarii companiei, în data de 18 noiembrie, să se pronunţe cu privire la demararea unui program de răscumpărare pentru circa 4,96 milioane de acţiuni, echivalentul a 1% din societate.

Pe fondul convocatorului, în ziua următoare, acţiunile TUFE au marcat un salt de 4,23%, în contextul unui rulaj de 145.190 de titluri, cel mai ridicat din întreg anul 2019, cu mult peste media ultimei luni de tranzacţionare, situată la circa 5.000 de unităţi. Practic, cotaţia emitentului s-a tranzacţionat în doar trei şedinţe din cele şase cuprinse în intervalul 19 - 26 septembrie, preţul acţiunilor înregistrând exclusiv creşteri.

Răscumpărările se vor realiza la un preţ minim egal cu cel de piaţă de la BVB din momentul efectuării achiziţiei, dar nu mai mare de 0,4 lei, iar durata programului de buy-back, în cazul acordului acţionarilor, va fi de maximum nouă luni de la data publicării hotărârii AGA în Monitorul Oficial.

Destinaţia programului este "distribuirea acţiunilor răscumpărate, cu titlu gratuit, administratorilor, directorilor şi angajaţilor societăţii, în vederea eficientizării şi fidelizării acestora, în cadrul unui program stock option plan".

SIF Transilvania (SIF3) este acţionarul majoritar al Turism Felix, cu o deţinere de 63,2%, în timp ce SIF Oltenia (SIF5) are o participaţie de 29,97% din compania hotelieră.

Pentru primele şase luni din acest an, compania a înregistrat o pierdere de circa 0,37 milioane de lei, faţă de o pierdere de 3,86 milioane de lei în primele şase luni din anul anterior. În BVC pe primele şase luni compania se aştepta la o pierdere de 4,9 milioane de lei. În aceeaşi perioadă, cifra de afaceri a crescut cu 38,86%, respectiv 9,24 milioane de lei lei faţă de anul precedent, valoarea realizată fiind de 33,04 milioane de lei, fiind influenţată semnificativ de: creşterea numărului de zile/turist, diversificarea politicilor de vânzare a societăţii prin contractări directe cu tour-operatorii, modificările legislative privind acordarea voucherelor de vacanţă (acordate în sectorul bugetar) şi majorarea tarifelor practicate cu o medie de 7% la nivel de societate. Cheltuielile totale au fost de 33,64 milioane de lei, mai mari cu 22%, respectiv 6,06 milioane de lei, faţă de cheltuielile înregistrate în aceeaşi perioadă, când au fost în sumă de 27,58 milioane de lei.

Valoarea companiei la BVB se ridică la 146,86 milioane de lei.

Cu o creştere de 4,67%, în raport cu moneda euro, acţiunile Prebet Aiud (PREB) ocupă cea de-a doua poziţie în clasamentul rentabilităţilor bursei noastre, podiumul fiind ocupat de titlurile Transilvania Broker de Asigurare (TBK), a căror cotaţie a urcat cu 3,84%, în intervalul 19 - 26 septembrie.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 1,71%, în intervalul 19 - 26 septembrie, iar indicele BET-XT, ce include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de acţiuni ale pieţei noastre de capital, a înregis-trat un avans de 1,53%, în aceeaşi perioadă de raportare.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie din intervalul menţionat a fost bifată de titlurile Nuclearelectrica (SNN), care au urcat cu 3,8%, în raport cu moneda unică europeană, atingând un preţ unitar de 13,3 lei/titlu, la finalul intervalului, un nou maximum de la listarea din 2013.

Poderea acţiunilor producătorului de energie electrică în indicele BET este de 2,05%, în timp ce greutatea în indicele extins al pieţei se ridică la 2,01%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a înregistrat o creştere de 1,06%, în perioada 19 - 26 septembrie.

Cu un avans de 2,09%, acţiunile Fondul Proprietatea (FP) reprezintă titlurile cu cel mai bun parcurs din cadrul acestui coş de acţiuni.

Ponderea acţiunilor Fondului în indicele financiar este de 29,68%.

Topul fondurilor de investiţii, din intervalul 18 - 25 septembrie, este condus de titlurile ETF - BET Tradeville, ce au raportat o creştere de 1,86%.

Unităţile fondului Certinvest BET Index au avut un plus de 1,86%, în timp ce titlurile Certinvest XT Index au avut un randament de 1,68%.

Cotaţia aurului a urcat cu 1,97%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât cu 0,09%, în intervalul 19 - 26 septembrie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,07%, în perioada de raportare menţionată.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, s-a prăbuşit cu 20,64%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 13:10, criptovaluta se tranzacţiona în scădere cu 5,1%, în jurul nivelului de 8.000 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 145,33 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb