CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 24 - 31 OCTOMBRIE Clasamentul aprecierilor BVB, dominat de emitenţi cu lichiditate redusă

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 2 noiembrie 2018

Clasamentul aprecierilor BVB, dominat de emitenţi cu lichiditate redusă

Topul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este dominat, în intervalul 24 - 31 octombrie, de emitenţi care au o capitalizare şi o lichiditate redusă, în comparaţie cu societăţile importante listate la bursa noastră, elemente care favorizează oscilaţii mari ale preţului.

Practic, topul randamentelor de la BVB este condus de titlurile Electroargeş (ELGS), cu un avans de 7,65%, în raport cu moneda euro.

În cele şase şedinţe bursiere din intervalul 24 - 31 octombrie în care au fost realizate tranzacţii cu titlurile producătorului de maşini şi aparate electrocasnice, preţul unei acţiuni ELGS a oscilat între o scădere de 2,77%, apărută pe data de 31 octombrie, şi o creştere de 6,52%, consemnată în şedinţa din 29 octombrie, transferurile însumând, pentru întreaga perioadă menţionată, 151.490,5 de lei.

Pentru primul semestru al acestui an, emitentul a raportat un profit net de 4,1 milioane de lei, în scădere cu 57,77% în comparaţie cu profitul net raportat pentru perioada similară din anul trecut, de 7,09 milioane de lei.

Valoarea de piaţă a companiei la BVB este de circa 85,81 milioane de lei.

Pe poziţia a doua a clasamentului rentabilităţilor bursei, în intervalul 24 - 31 octombrie, se află acţiunile Amonil (AMO), cu o apreciere de 6,96%, în raport cu moneda euro.

Cotaţia companiei care activează în domeniul producţiei de îngrăşăminte chimice s-a tranzacţionat în doar trei dintre cele şase şedinţe din intervalul menţionat, oscilând între două stagnări, consemnate pe 29 şi 31 octombrie, şi o creştere de 7,14%, înregistrată pe 24 octombrie, valoarea tranzacţiilor cu acţiunile emitentului, în intervalul menţionat, fiind de numai 319,38 de lei.

Emitentul, a cărui capitalizare este de doar 3,33 milioane de lei, a raportat, pentru primul semestru al anului 2018, pierderi de 854.438 de lei, cu 16,51% mai mari decât cele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cu o apreciere de 5,69%, în intervalul 24 - 31 octombrie, acţiunile Aageş (AAG) completează topul rentabilităţilor de la BVB, pentru perioada avută în vedere.

În acest interval, cotaţia AAG a oscilat între o scădere de 6,13%, înregistrată pe 29 octombrie, şi o creştere de 6,9%, avută pe 26 octombrie, valoarea cumulată a transferurilor cu titluri AAG fiind de doar 9.495,66 de lei.

Pentru primul semestru al acestui an, Aageş a raportat un profit net de 3,1 milioane de lei, în creştere cu 41% faţă de cel realizat în aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile unei cifre de afaceri de 16,83 milioane de lei, cu 41% peste cea obţinută la finalul primelor şase luni ale anului trecut.

Valoarea de piaţă a emitentului la bursă este de circa 30,7 milioane de lei.

Astfel, privit în ansamblu, rulajul total consemnat de acţiunile celor mai rentabile trei societăţi de la BVB, pentru întreaga perioadă avută în vedere, a fost de 161.305,5 lei, cu mult sub valoarea tranzacţiilor efectuate cu titlurile Sphera Franchise Group (SFG), cel mai rentabil emitent din cadrul indicelui BET, care a cumulat, în perioada 24 - 31 octombrie, transferuri în valoare de 9,785 milioane de lei.

Totuşi, trebuie menţionat că, în perioada menţionată, titlurile SFG au înregistrat un rulaj neobişnuit de mare pentru acest emitent.

Totodată, valoarea de piaţă însumată a celor mai rentabili trei emitenţi de la BVB este de aproximativ 119,84 milioane de lei, în timp ce capitalizarea SFG la bursă este de aproximativ 873 milioane de lei.

În perioada 24 - 31 octombrie, indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a suferit o retragere de 2,3%, în raport cu moneda unică europeană, cea mai acută depreciere dintre cei trei indici analizaţi.

Toate componentele care fac parte din acest coş de acţiuni s-au depreciat în perioada menţionată, cea mai mică scădere fiind consemnată de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), al căror preţ a suferit o retragere de 1,22%, în raport cu moneda euro.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 23 - 30 octombrie, este condus de titlurile OTP Real Estate, care au urcat cu 1,44%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află Active Dinamic, cu o creştere de 1,13%, în timp ce titlurile FDI Monolith, care au crescut cu 0,12%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,42%, în contextul aprecierii dolarului, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut cu 0,17%, în intervalul 24 - 31 octombrie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,13%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 1,47%, în intervalul 24 - 31 octombrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 15:30, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 6.316 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 110,8 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb