CEZ vrea să construiască noi unităţi de energie regenerabilă în afara Cehiei, inclusiv în România

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 septembrie 2011

CEZ, cea mai mare companie de utilităţi din Cehia, vrea să construias-că noi unităţi de energie eoliană şi hidro în străinătate, în ţări ale căror guverne sprijină astfel de proiecte, posibil în România, Germania şi Polonia, a declarat noul director general, Daniel Benes. Prin aceste proiecte, CEZ vrea să obţină 200 de miliarde de coroane cehe (10 miliarde dolari), pe care să le investească în construcţia de noi unităţi la centrala nucleară de la Temelin, a relatat vineri cotidianul Lidove Noviny.

Publicaţia a arătat că Benes a prezentat planul săptămâna trecută, la o întâlnire a conducerii grupului. Capacitatea totală a CEZ, inclusiv cea a unităţilor de energie regenerală exis-tente, ar trebui să ajungă la 3.000 de megawaţi, iar costurile vor depăşi 100 miliarde de coroane.

"Noile centrale trebuie finalizate până în 2016, când ne aşteptăm să înceapă construcţia noilor reactoare de la Temelin", a spus Benes, citat de Mediafax.

Benes a fost numit la conducerea CEZ, cea mai mare companie din Europa Centrală în funcţie de capitalizarea de piaţă, după plecarea surprinzătoare din funcţie a lui Martin Roman, săptămâna trecută.

CEZ este deţinută în proporţie de 70% de statul ceh.

Premierul Petr Necas a afirmat că a dorit un nou director care să coordoneze de la început ambiţiosul plan de extindere în domeniul nuclear a CEZ. Necas a declarat că finanţarea extinderii în domeniul nuclear prin construcţia de noi centrale de energie regenerabilă este una din opţiuni, dar nu a fost luată încă o decizie.

Priorităţile lui Benes sunt finalizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Temelin şi prelungirea duratei de viaţă a centralei Dukovany până în 2025.

Alte obiective sunt continuarea reducerii costurilor şi creşterea profitabilităţii, precum şi asigurarea aprovizionării centralelor pe bază de cărbune din Cehia. CEZ nu intenţionează să construiască noi centrale regenerabile în Cehia.

Grupul CEZ este prezent pe piaţa energetică românească din 2005 şi activează în sectorul producţiei, dis-tribuţiei şi furnizării de electricitate.

CEZ a conectat prima sa centrală eoliană din România la reţeaua electrică naţională la jumătatea anului trecut. Până la sfârşitul anului 2010, CEZ România a racordat la reţea 120 de turbine, care au produs 0,3 TWh de electricitate.

CEZ construieşte la Fântânele şi Cogealac un parc eolian care va avea o putere instalată de 600 MW, aproape cât un reactor nuclear de la centrala de la Cernavodă. Parcul eolian va cuprinde 240 de turbine, iar finalizarea lucrărilor este programată pentru acest an. CEZ România estimează în acest an triplarea producţiei de electricitate în centralele eoliene, a declarat la începutul lunii august directorul financiar al subsidiarei, Leon Vrska.

Grupul CEZ a consemnat anul trecut în România un profit net de 154 milioane de lei, în uşoară scădere, ca urmare a scăderii veniturilor financiare şi a costurilor generate de proiectele eoliene. Profitul operaţional al CEZ România a ajuns anul trecut la 376 milioane de lei, din care contribuţia centralelor eoliene a fost de 46 milioane de lei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb