Companiilor care activează în domeniul IT li se intentează procese care vizează neplata pentru perioade diferite începând din 2002 a unei remuneraţii compensatorii pentru copia privată definită clar abia în 2005.
"Considerăm un abuz încercarea organismului de gestiune a drepturilor de autor COPYRO de a-şi pune pe primul plan interesele în interpretarea legislaţiei aplicabile remuneraţiei compensatorii pentru copie privată din 2005 şi în cererea adresată companiilor de a plăti, retroactiv, un procent de 5% din preţul aparatelor nou intrate pe listă. Iar Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), organismul care ar trebui să fie arbitru în acest caz îşi dovedeşte "imparţialitatea" susţinând COPYRO", a declarat Valentin Negoiţă, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (APDETIC).
Lista aparatelor pentru care se plătesc remuneraţii compensatorii pentru copia privată a fost clar definită prin Hotărârea arbitrală din 23 mai 2005, şi cuprinde fotocopiatoarele, scannerele, imprimantele şi multifuncţionalele. Iniţial, legea 8/1996 definea foarte imprecis lista aparatelor supuse plăţilor pentru copia privată şi prevedea obligaţia de plată a 5% din preţul "aparatelor care permit reproducerea". COPYRO a notificat firmele membre APDETIC pentru plata cuantumului de 5% retroactiv, din 2005, pentru toate categoriile de echipamente nou introduse pe listă, iar apoi, în lipsa acceptului acestora, le-a acţionat în instanţă.
Dintre organismele de gestiune colectivă, numai COPYRO a solicitat plata retroactivă. Celelalte organisme au aplicat noua listă după data publicării sale, adică începând cu 2005, fără pretenţii retroactive. "Decizia COPYRO duce România într-o direcţie contrară celorlalte state europene, care, pentru promovarea industriei IT&C, acordă scutiri de remuneraţii. Este cazul Portugaliei, care a scutit aparatele digitale de plata remuneraţiei compensatorii pentru copia privată", a mai declarat Valentin Negoiţă.
Membrii asociaţiei APDETIC sunt de părere că această decizie unilaterală a Copyro ar putea afecta grav industria de IT din România. Plata unor sume foarte mari, care reprezintă remuneraţii compensatorii pentru copia privată din anul 2002 până în 2005, ar destabiliza sau chiar falimenta unele companii de IT din România, care nu şi-au făcut provizioane la acel moment şi nu au inclus remuneraţia compensatorie de 5% în preţul de vânzare, întrucât aceasta nu fusese încă stabilită. Consecinţa directă a aplicării acestei taxe ar fi scumpirea echipamentelor IT pentru ca importatorii să-şi poată recupera pierderile. Această situaţie ar dezavantaja companiile existente pe piaţa IT înainte de 2005, în raport cu cele intrate pe piaţă după adoptarea legii.
Florina Roata, account executive Image Factory, a declarat pentru Ziarul Bursa că APDETIC doreşte ca aceste taxe să nu se perceapă retroactiv, aşa cum cere Copyro. Domnia sa ne-a mai spus că în momentul de faţă aceste taxe reprezintă între 0,5% şi 1% din valoare produsului, mult mai puţin faţă de cei 5% ceruţi de Copyro.
Reprezentanţii Copyro au fost iritaţi de interesul arătat de presă pentru acest subiect, şi nu au dorit să comenteze.