Condamnarea la austeritate

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 19 decembrie 2011

Cristian Pîrvulescu

Cei 26, căci Anglia lui David Cameron pare să fi luat decizia de a se despărţi în viitorul previzibil de UE, par să fi condamnat Europa la austeritate pentru o lungă perioadă de timp. Şi au prezentat totul ca pe o operaţiune de salvare reuşită. Doar că n-a fost să fie! Nici "pieţele", nici cetăţenii nu au reacţionat pozitiv. Indicii bursieri şi-au continuat tendinţa, deja cronică, de scădere, iar cetăţenii şi-au manifestat dezaprobarea. Toate sondajele de opinie arată că încercarea de a constituţionaliza politicile de austeritate este dezavuată de majoritatea europenilor. Dar, aflaţi cu spatele la zid, liderii europeni, puşi în faţa presiunilor din ce în ce mai iraţionale ale "pieţelor" şi a cererilor din ce în ce mai vehemente ale cetăţenilor, au fost cuprinşi de panică.

Nu e, deci, de mirare că, după acest al nu ştiu câtelea acord, istoric panica a început să invadeze societatea. Iar Christine Lagarde, desprinsă de contextul politic european, a apăsat butonul de panică, avertizând că eşecul rezolvării crizei riscă să conducă la creşterea "protecţionismului, a izolării şi a altor elemente ce amintesc de Marea Depresiune din anii 1930". Ori dacă atunci, cea mai dură perioadă a fost la începutul crizei, acum suntem în al patrulea an de criză şi sfârşitul acesteia pare din ce în ce mai îndepărtat. Deja, în termeni absoluţi, actuala criză, care a început în 2007, a durat mai mult ca Marea Depresiune (1929-1933).

Prinşi între "pieţe" şi cetăţeni, liderii europeni au dovedit nu numai lipsa de curaj civic sau economic, dar şi incapacitatea de înţelegere a timpului social şi a spaţiului economic în care trăim. Ortodoxia economică atemporală, dublată de fricile germane, au blocat Europa într-un interguvernamentalism nu doar desuet, ci şi ineficient. Poate că şi din acest motiv "entuziasmul" politic al statelor de a reforma constituţiile în sensul introducerii "regulii de aur" s-a stins instantaneu. În acest context, graba cu care preşedintele Traian Băsescu a anunţat inevitabilitatea reformei constituţionale, pe care alte state nici nu o iau deloc în considerare, arată gradul în care oportunismul politic afectează la noi deciziile care ar trebui să elibereze economia. Punerea Europei la remorca ambiţiilor prezidenţialiste şi antiparlamentare ale lui Traian Băsescu nu a reuşit, dar efortul făcut anticipează o acutizare a crizei politice cronice a sistemului politic românesc.

Cu toate "eforturile" psihanalizabile făcute de liderii europeni pentru a bloca Europa, aceasta nu este terminată. Rămân în continuare virtuţile metodei comunitare, deloc exploatate, şi potenţialul de adaptare la realităţi al politicului. În acest sens, alegerile de anul viitor din mai multe state europene vor fi un indicator interesant. Nu însă şi suficient. Va fi nevoie de o determinare politică pe care doar mobilizarea societăţii europene o poate genera. Pe de altă parte, o nouă generaţie de lideri politici pare să preia iniţiativa şi să se orienteze în mai mare măsură după "semnele" realităţii. Ba, pe termen scurt, chiar şi preşedinţia daneză a Consiliului european care începe la 1 ianuarie 2012 ar putea constitui o şansă. Căci, Danemarca, sigură de sistemul său social şi relativ puţin afectată de criză, poate oferi o alternativă la condamnarea la austeritate fără creştere la care liderii europeni au supus Europa.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Se vor institutionaliza politicile malthusiene ale austeritatii, vai de cetateanul de rand.

    Ortodoxule, Presedintele Basescu a dat dovada (fata de alti lideri EU care se dau mari) si de anticipatie si de determinare politica si de curaj. 

    Crezi cumva ca-i usor sa dai cu tifla ingamfatilor care cred ca ne vor da lectii/ ne vor dicta la nesfarsit si sa te mai si desprinzi de ei cu mainile amandoua in buzunare ?.

    A fost un gest care spune mult celor care au ochi sa vada si minte sa inteleaga. 

    1. in constitutie se inscriu principii nu limitari bugetare...prin care condamnam cetatenii si cresterea in general.

    Clar articolul nu arata detasare.

    A nu depasi cu chletuielile vaniturile pe care le qai este elementar fiindca cine va plati datoriile care le faci. 

    Gandirea cu deficite e gresita si populista. 

    Ca de obicei autorul nu poate constata ceva bun la UE si euro si nici macar nu incearca. 

    Asta e, intrebarea e daca nu poate sau sunt alte interese. 

    Car despre Romania, autorul are puterea de abstractizare ce s-ar fi intamp[lat daca iesea Geoana presedinte si Ponta si Antonescu erau tot pe acolo ? 

    Oare nu Romania ar fi fost acum mult mai rau decat Grecia ?

    Sa spuna cinstit. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb