România înregistrează un consum mediu anual de uleiuri şi grăsimi vegetale de 12 kilograme (kg) pe locuitor, de peste două ori mai mic decât cel din ţările Uniunii Europene (UE), care atinge 26 kg anual, potrivit statisticilor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2007, citate de Rompres. Estimările MADR arată că abia în 2013 românii vor ajunge la un nivel similar al consumului cu cel din Uniunea Europeană pe acest segment.
În ceea ce priveşte consumul anual de carne şi produse din carne, în 2007, se înregistra o medie de 64,5 kg pe locuitor, sub media din ţările UE, de 86,4 kg/om/an. Românii nu vor ajunge nici în 2013 să atingă media consumului de carne din UE, în condiţiile în care estimările MADR arată un consum de numai 80 de kg/om/anual.
La lapte şi produse lactate stăm însă mai bine decât ţările UE, cu un consum mai mare cu 3 litri decât media UE, acesta cifrându-se la 240 litri/om/an, faţă de 237 litri media anuală a consumului european. Estimările MADR prevăd un consum de lapte şi produse lactate de 300 litri/om/an în 2013.
Sucurile şi băuturile răcoritoare sunt, de asemenea, printre produsele preferate de români, cu un consum mediu de 62,6 litri/om /an în 2007 şi un consum similar cu cel din ţările UE, de 70 litri pe om/an, abia în 2013.
În privinţa vinului, românii consumă cu peste 10 litri mai puţin decât europenii, în fiecare an, adică 21,4 litri/om/an, ajungând la 32 litri-media UE- abia peste şase ani, în 2013. În industria alimentară din România activează 12.966 unităţi de procesare, din care cele mai multe în sectorul de morărit şi panificaţie - 6.353. În sectorul de lapte şi produse lactate sunt active 876 unităţi, carne şi produse din carne - 1.007, fructe şi legume procesate - 159, uleiuri şi grăsimi vegetale - 529, zahăr şi produse zaharoase - 2.141, băuturi - 1.901 unităţi. Industria alimentară din România contribuie cu 4,6% la Produsul Intern Brut al României şi aduce 26% din valoarea totală a producţiei agricole brute. Circa 240.000 de persoane, 5% din populatia activă, lucrează în industria alimentară autohtonă.