Ministerul Agriculturii a stabilit o cotă de vînătoare la urşi, pentru judeţul Harghita, mult mai mică decît sporul de creştere al acestor animale, fapt care poate duce la prezenţa acestora, din ce în ce mai des, în localităţi, în căutare de mîncare. Directorul Direcţiei Silvice Harghita, Cătălin Mutică, a declarat că s-a aprobat vînarea a 13 urşi, în condiţiile în care rata de înmulţire a acestora este de peste 25.
În acest an, în Harghita s-au înregistrat mult mai multe probleme legate de coborîrea urşilor în localităţi în căutare de hrană, fiind semnalate situaţii în care aceştia au mîncat animale din gospodăriile oamenilor, au produs stricăciuni şi au semănat panică.
Cătălin Mutică a explicat că aprobarea unei cote de vînătoare atît de mici a fost influenţată de lobby-ul organizaţiilor pentru protecţia animalelor, dar şi de faptul că, în Europa, ursul este o specie protejată.
Potrivit sursei citate, România este singura ţară europeană care are o populaţie atît de mare de urşi, iar Harghita este unul dintre judeţele cu numărul cel mai mare de asemenea animale din ţară. Datele arată că în pădurile administrate de Direcţia Silvică trăiesc 338 de urşi, cu 26 mai mulţi decît în 2004.
Teoretic, studiile arată că habitatul pădurilor din Harghita oferă condiţii optime doar pentru vieţuirea a 148 de urşi, dar silvicultorii au grijă ca toate animalele să aibă asigurată hrana necesară.
Sezonul de vînătoare la urşi durează pînă în 31 decembrie, iar pînă acum, în Harghita, au fost împuşcate două exemplare, în condiţiile stabilite de lege.