Criza energetică din Europa a intrat în faza sabotajelor

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 29 septembrie 2022

Criza energetică din Europa a intrat în faza sabotajelor

Exploziile conductelor Nord Stream din Marea Baltică au produs efecte similare pe bursa gazelor din Olanda, iar tobele propagandei de război au primit un impuls suplimentar.

Iniţial au fost raportate scurgeri de gaz. Două dintre scurgeri au avut loc în apropierea dublului gazoduct Nord Stream 1, la nord-est de insula Bornholm din Danemarca, iar o scurgere a fost raportată în apropierea conductei Nord Stream 2, în largul coastei de sud-est a insulei. Un reprezentant al comandamentului danez al Apărării a declarat că două dintre scurgeri au avut loc într-o zonă a mării care face parte din zona economică exclusivă a Danemarcei (nu însă în apele teritoriale de coastă) şi una a avut loc în zona economică exclusivă a Suediei.

Reţeaua seismică din Suedia a detectat luni două explozii distincte în zonă, una la ora 14:03 şi a doua la ora 19:04.

Similar, organismele de supraveghere geologică din Danemarca şi Groenlanda au arătat că semnalele seismografice de la ambele evenimente nu seamănau cu semnalele de la cutremure, ci cu exploziile.

Imediat propaganda de război a fost turată, iar majoritatea suspiciunilor formulate până acum s-au îndreptat asupra Rusiei. "În cazul în care suspiciunile ar fi confirmate - sau pur şi simplu ar creşte - că Rusia s-a aflat în spatele exploziilor care au provocat luni trei scurgeri pe cele două conducte de gaz Nord Stream de sub Marea Baltică, implicaţiile de securitate pentru continent ar fi de anvergură. Ideea că infrastructura energetică şi de comunicaţii subacvatică a UE este acum o ţintă rusă ar forţa militarii europeni să se pregătească pentru un nou front, în mare parte neaşteptat, în războiul din Ucraina, care i-ar putea aduce într-o confruntare directă cu marina Rusiei", scria Politico.

Totuşi, de ce ar vrea Rusia să îşi atace propria infrastructură de transport a gazelor către Germania, când ar fi fost mult mai simplu să închidă pur şi simplu robinetul în partea rusă?

Poate că peste ani, când conflictul din Ucraina ar deveni doar amintire, tranzitul de gaze ruseşti către Europa s-ar relua, de ce să arunci la coş câteva miliarde bune de euro acum pentru a reface ulterior sistemul de conducte submarine? Mai degrabă, dacă tot ar fi fost pusă pe sabotaje Rusia, ar fi atacat noua conductă care leagă Norvegia de Polonia, ce reduce potenţialul de şantaj energetic rusesc asupra Europei.

A existat însă o declaraţie a preşedintelui Biden înainte de a începe invazia din Ucraina care poate fi pusă în altă lumină acum. La o conferinţă de presă acesta afirmase textual: "Dacă Rusia începe invazia, asta însemnând tancuri şi trupe trecând graniţa cu Ucrania încă o dată....nu va mai exista Nord Steam 2". Un reporter a insistat: "Dar cum veţi face asta câtă vreme proiectul este sub controlul Germaniei?". Iar Biden subliniase: "Vă promit, vom fi în stare să facem asta".

Radek Sikorski, ministrul de Externe al Poloniei între 2007 şi 2014, pare să fie de părere că SUA s-ar afla în spatele sabotajului. ikorski, acum europarlamentar şi preşedintele delegaţiei UE-SUA din Parlamentul European, a pus pe pagina sa oficială de Twitter o fotografie cu bulele de gaze formate la suprafaţa Mării Baltice, notând alături: "Mulţumim, SUA!".

De altfel, exploziile la conductele de sub Marea Baltică pot fi puse şi în legătură cu recentele referendumuri din zonele ocupate de Rusia din Ucraina, fiind o posibilă reacţie de răspuns a forţelor Nato.

Preţurile explodează şi ele

Înainte de exploziile din reţeaua de conducte, preţurile futures cu livrare în octombrie pentru 1 Mwh de gaz la bursa din Olanda oscilau între 170 şi 180 de euro, dar au sărit brusc la 212 euro după vestea avarierii conductelor pentru a reveni în dimineaţa de miercuri la 204 euro.

Cum preţul gazului este un reper important şi când se alcătuieşte preţul energiei electrice, am putea asista la o nouă inflamare şi în acest segment.

Cel mai bine se vede asta cu preţul energiei electrice din Germania, ţara cea mai afectată de sabotajul reţelei Nord Stream, preţul pentru ziua următoare stabilit pentru 26 septembrie fiind de 245 de euro/MWh, pentru a urca apoi la 310 euro pentru 27 septembrie şi 386 euro/MWh pentru 28 septembrie. În acelaşi interval, preţurile din PZU pentru România au urcat de la 338 euro (26 septembie) la 359 euro/MWh, o evoluţie mult mai calmă.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. După cum am spus și în alt comentariu, atacul SUA asupra conductelor lovește puternic și decisiv asupra a doi competitori militari și economici importanți ai alor: Rusia, respectiv Germania. Între aceste două țări întotdeauna a existat o relație puternică de colaborare, iar SUA nu-și permite ridicarea celor două, pentru că i-ar afecta puternic interesele hegemonice.

    După ce termină cu Rusia și UE va urma China. Dacă (!) termină așa cum și-a propus... 

    P.S. Sper ca cititorii acestei publicații să fie mai inteligenți decât cei de prin alte părți (hotnews de exemplu) care par a fi convinși că Rusia și-a distrus singură țeava deși are robinetul acasă.  

    1. O alta parere:

      „Vinovatul evident pentru exploziile Nord Stream pare să fie GUGI (Glavnoe Upravlenie Glubokikh Issledovanii) din Sankt Petersburg, care are minisubmarine, cunoscută din incursiunile submarinelor sovietice în apele teritoriale ale Suediei”, scrie Åslund. 

      GUGI, Direcția Principală pentru Cercetări Marine la Adâncime sau Unitatea Militară 40056, a fost înființată de autoritățile sovietice în 1976, fiind responsabilă de „proiecte de inginerie subacvatică”. 

      GUGI are în dotare submarine specializate, nave de cercetare oceanografică, drone subacvatice și vehicule subacvatice, fiind totodată responsabil de gestionarea sistemelor de senzori și alte sisteme subacvatice ale Rusiei. Se crede că unitatea operează cea mai mare flotă clandestină de vehicule ce pot opera la mari adâncimi din lume, 

      Rusia este singura țară cu o flotă de submarine cu misiuni speciale pentru război și spionaj pe fundul mării. 

      Flota Rusiei are două nave-mamă, submarine masive, care transportă fiecare unul sau două submersibile de adâncime. Acestea pot fi folosite pentru misiuni ascunse pe fundul mării, inclusiv jefuirea epavelor. Cel mai mare dintre acestea este BS-64, un submarin din clasa DELTA-IV. Acesta este unul dintre cele mai mari submarine din lume – mai mare decât submarinul nuclear balistic nuclear din clasa Ohio al Marinei SUA. I s-a alăturat o navă-mamă și mai mare, Belgorod. 

      Da, rusnacule tu stii adevarul.

      Poate a fost Sua.

      Dar stim ca Rusia minte MEREU, asa ca poate a fost chiar ea 

      Si sua,ue si presa main stream nu mint,asa-i?vai de capul tau de spalat pe creier.

      Deci specimenul de la 1.2 poate să mă numească rusnac, dar eu nu pot să-i zic securist. (...)

    Dan Diaconu: Un sabotaj terorist

    Imaginea din stânga a fost postată ppe Twitter de fostul ministru de externe al Poloniei, Rados?aw Sikorski. Este, cred, extrem de simplu de înţeles cine-i în spatele sabotajului monstruos care, practic, a rupt forţat Germania de gazele ruseşti. Întâmplător sau nu, actul de sabotaj a fost efectuat fix în ziua în care polonezii inaugurau conducta lor de gaze cu norvegienii.  

    Mai e însă o coincidenţă despre care nimeni nu spune nimic. Pe data de 25 septembrie, la ora 22:43, la 40 km de o zonă de impact şi la 25 de km de următoarea zonă de deterirare a Nord Stream se afla iahtul polonez Copernicus. După această apariţie, semnalul de identificare a navei a fost oprit, iar el a fost repornit pe 26 septembrie la ora 14:34, în apropierea portului Vladislavovka.  

    E interesant de înţeles cine s-a mai plimbat pe la „locul crimei”. Din fericire, în ziua de azi e puţin probabil să mai mergi pe pământ, în aer sau pe apă fără a lăsa urme. Aşa constatăm că, în apropierea zone de sabotaj terorist, s-a aflat nava militară americană USS Kearsarge. Acum, după cum se poate vedea şi în imaginea inserată, au adus-o chiar lângă zona cu pricina, probabil pentru a putea acoperi eficient urmele.  

    De asemenea, tot ca o coincidenţă, avem locaţia elicopterelor americane MH-60S care-au decolat de pe USS Kearsarge şi care, strict întâmplător, în data cu pricina au trecut fix peste zonele unde au fost înregistrate exploziile. Să vă mai spun şi că respectivele explozii au fost efectuate profesionist, sub acoperire, astfel încât să se distrugă doar conducta? Ca să nu mai vorbim că la bordul lui USS Kearsarge se află trei drone submarine Snakehead, a căror ultimă testare s-a făcut în luna august a anului curent.  

    Şi nu se poate să nu amintim în acest context despre exerciţiile făcute de scafandrii Royal Navy fix în zona insulei Bornholm. Nu-i aşa că e frumos? Prea coincid toate! 

    Iniţial prostovanii - precum acel inconştient ex-ministru polonez - au salutat actul de sabotaj, dar semnalele primite de la stăpânii lor i-au mai calmat. Dincolo de diferendul SUA-Rusia în ceea ce priveşte Ucraina, atacul asupra infrastructurii energetice este un act terorist. Practic, statul care a sponsorizat aşa ceva poate fi calificat fără probleme ca stat terorist. Probabil din această cauză americanicanilor le-a cam îngheţat şampania în pahare şi le-au ordonat sclavilor lor din Europa să facă „ciocul mic”.  

    Însă cum poţi face „ciocul mic” în condiţiile în care ştii că CIA a avertizat Germania asupra iminenţei unor atacuri asupra infrastructurii de gaze din Marea Baltică. Sau că, la începutul confruntării din Ucraina, Biden a ameninţat Rusia că va distruge Nord Stream? Iată întreaga operă pusă în practică. Acum, adevăraţii criminali au băgat capul sub pernă, dar în scurt timp vom avea imaginea cât se poate de clar documentată. Însă nu va fi nicio furtună întrucât prostovanii sunt ţinuţi în lanţ şi-şi acceptă condamnarea fără a protesta. Asta e lumea de azi!

    1. Rusnacule, vezi-ti de treburile tale casnice lasa propaganda

      Poate mai ai de spalat niste vase.

      Suntem satui de minciunile voastre 

      Dan Diaconu e un tip OK, face propagandă sovietică de vreo 10 ani. Are și o comunitate de consumatori de pufoaică.

      Suntem satui de minciunile NATO si de trolii cu multa nesimtire. Mergi la spalat toalete.

      Nu este confirmat ca USS Kearsarge are dronele submarine la bord. Nu este nevoie de ele, fiind unmanned. Insa este foarte adevarat ca americanii au fost in zona, plecand din Gdansk, a trecut prin trecatoarea Danemarcei in Canalul Manecii.

       

      A se citi "USNI News Fleet and Marine Tracker: Sept. 26, 2022" 

      "A Marine AV-8B Harrier sits on the flight deck aboard the Wasp-class amphibious assault ship USS Kearsarge (LHD-3) as the ship approaches the Great Belt Bridge in the Danish Straits Sept. 22, 2022. US Navy Photo 

      The Kearsarge Amphibious Ready Group (ARG) and the 22nd Marine Expeditionary Unit (MEU) have departed the Baltic Sea and are in the English Channel. The ARG includes USS Kearsarge (LHD-3), USS Arlington (LPD-24) and USS Gunston Hall (LSD-44). Kearsarge and Gunston Hall completed port calls in Gdynia and Gdansk, respectively, last week. 

      The 22nd Marine Expeditionary Unit is based in North Carolina and includes the command element; the aviation combat element, Marine Medium Tiltrotor Squadron, 263 (Reinforced); the ground combat element, Battalion Landing Team 2/6; and the logistics combat element, Combat Logistics Battalion 26. 

      Boatswain’s 2nd Class Nelson Jiminian, right, and Boatswain’s Mate 2nd Class Cynthia Fowlerorozco, both assigned to the Wasp-class amphibious assault ship USS Kearsarge (LHD-3), stand watch as the ship transits the Danish Straits, Sept. 21, 2022. US Navy Photo 

      The Kearsarge ARG is commanded by Amphibious Squadron Six. Other Navy units in the ARG include Fleet Surgical Team 2, Tactical Air Control Squadron 22, Helicopter Sea Combat Squadron 28, Assault Craft Unit 2, Assault Craft Unit 4, Naval Beach Group 2 and Beach Master Unit 2. 

    Prin actul terorist s-au obtinut 2 victoii:rusilor li s-a taiat un avantaj in santajarea Europei si Europa ajungae din punct de vedere economic ,la cheremul Americii.Brava Europa,asteapta luminita de la capatul...tevii.

    1. Polonia este autoarea atacurilor folosind navele SUA ca si mijloace de transport.

    Autorul remarcă faptul că după război Rusia ar fi putut redeschide robinetul, cel mai probabil după ce Putin ar fi fost mătrășit.

    Nu cumva mesajul corect pentru oligarhii ruși a fost acela de a-și lua gândul? 

    1. Nu, nu mai inghiti propaganda NATO. Polonia a atacat conductele sub acoperirea SUA.

      Hahaha, au așteptat să taie pamblica pe conducta de la norvegieni și imediat după au lovit țeava rușilor ca să fie principalii suspecți. hahaha

      tipic sovietic 

    Teorii inutile,

    Cine are cel mai mult de castigat din sabotaje ?? 

    acolo e faptasul sau cei care au comandat.

    Nu trebuie sa fii Dr.in economie, vezi bursa de marfuri !!  

    1. Castigatorul este Polonia care are propria conducta si contracte la preturi anterioare cu Norvegia. Pierzatorul este Germania. Nu este greu sa aduc sute de declaratii privind conflictele dintre Polonia si Germania. Polonia a acuzat Germania ca are al patrulea Reich, a cerut despagubiri de multe miliarde de euro pentru WW2, etc, etc.... sute de declaratii.

      Acum Polonia a declarat razboi economic Germaniei. 

      Ai să te sufoci de la neuronul atrofiat. :)

    (...)Polonezii au atacat cu un submarin, o nava de plasat mine marine si aeronave, nava Fortuna din Rusia care plasa segmentele de conducta pe fundul marii. Prin urmare, ce mai este de discutat? Polonia a distrus conductele.

    Ministrul apararii din Polonia NU a NEGAT ca militarii polonezi au fost in zona in care au fost acuzati ca au oprit nava ruseasca de plasat conducte. Pe data de 2 apr 2021, ministerul apararii din Polonia a scris pe twitter ca:  

    "The Polish Navy is not conducting provocative operations and has been carrying out its statutory tasks in agreement with international laws. M-28B Bryza planes regularly conduct patrol flights in the Baltic Sea region," the Polish Army command wrote on Twitter. 

     

    Prin urmare, polonezii nu neaga prezenta in zona, ci neaga ca ar fi avut intentii malefice ci doar "patrulau in zona conform intelegerilor internationale". Polonezii confirma ca au fost in zona navei rusesti care plasa conducte. 

    1. Reuters, pe 1 apr 2021, avea un articol care relata povestea:

      "April 1, 2021 - The consortium behind the construction of the Nord Stream 2 gas pipeline warned on Thursday about security risks to the project fr om warships and planes, as the link is nearing completion." 

      In an emailed comments to Reuters, Nord Stream 2 AG said it could confirm Minin’s statement, which “underlines the necessity to abide by the requirements of marine security”. 

      According to Interfax, Minin said an unidentified submarine had emerged near the pipe-laying vessel Fortuna on March 28 less than a mile away. 

      He also cited several incidents with other vessels and said that the number of cases of low-flying “foreign planes” over the Nord Stream 2’s vessels has increased in the second half of March. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb