Criza IMM-urilor din agricultură se resimte în buzunarele consumatorilor

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 22 ianuarie 2008

Criza IMM-urilor din agricultură se resimte în buzunarele consumatorilor

Peste 80% din produsele agro-alimentare din ţară sunt mai scumpe ca în Occident

Uniformizarea preţurilor cu cele din UE este estimată pentru 2012-2014

Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) autohtone cu profil agricol şi agro-alimentar se află pe muchia prăpastiei financiare şi sunt ameninţate cu dispariţia. Importurile de materie primă, la preţuri mult mai avantajoase, şi lipsa de iniţiativă a ministerului public au scurtcircuitat relaţia dintre agricultura naţională şi industria agro-alimentară şi au perturbat activitatea sectorului IMM, susţine Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară "Sindalimenta". Domnia sa ne-a declarat: "Întreprinderile mici şi mijlocii cu profil agricol sunt în pragul dezastrului, iar una din cauze o constituie ruperea intenţionată a agriculturii de industria alimentară. Aceste conexiuni, distruse de-a lungul timpului, asigurau coerenţa procesului de alimentare şi totodată bunăstare acestor întreprinderi. Din nefericire, criza rezultată din separarea celor două sectoare complementare s-a resimţit în primul rând în buzunarele consumatorilor".

Potrivit liderului de sindicat, soarta sectorului IMM a fost înrăutăţită de indolenţa şi pasivitatea cu care statul a tratat problemele curente ale micilor comercianţi agricoli.

Dragoş Frumosu ne-a explicat: "Schimbul de miniştri de la Ministerul Agriculturii şi incompetenţa personalului din minister au condus la întârzierea fondurilor structurale şi a banilor destinaţi acestui sector.

În plus, colaborarea la nivel interministerial, între Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului şi Ministerul pentru IMM a fost deficitară, iar taxele fixate de Finanţe, de ordinul zecilor, sunt din ce în ce mai greu de suportat pentru întreprinderile cu profil agricol".

De asemenea, valoarea scăzută a subvenţiilor şi preţul motorinei au contribuit din plin la declinul IMM agricole.

Viorel Matei, vicepreşedintele Ligii Asociaţiei Producătorilor Agricoli din România, ne-a declarat: "Într-adevăr întreprinderile mici şi mijlocii cu profil agricol nu o duc foarte bine, dar nu neapărat din pricina acestui scurtcircuit. Nu trebuie să omitem că, deşi avem o calitate bună a produselor, preţurile sunt ceva mai mari, iar aceste întreprinderi nu ţin pasul cu importurile. Mai degrabă ar trebui să ne canalizăm pe stimularea producţiei, în paramentri mai ieftini şi să găsim soluţii să depăşim acest impas". Potrivit domnului Matei, adevăratele probleme ale întreprinderilor agricole constau într-o subvenţie insuficientă, "care nici nu a venit", de doar 80 de euro pe unitatea de măsură, în timp ce statele din Occident beneficiază de 280 de euro, ceea ce le permite să practice preţuri mai mici. În plus, preţul motorinei în Occident este de 60 de cenţi la litru, în timp ce, la noi în ţară, acesta are valori duble şi se cifrează la 1,2 euro. La toate acestea se adaugă o acciză pe motorină de 220%, a completat Viorel Matei.

Reprezentanţii agricultorilor mai susţin că toate problemele întreprinderilor autohtone de profil agricol, se răsfrâng asupra preţurilor la produsele agro-alimentare, care nu reprezintă nicidecum un profit, ci mai de degrabă au efect de bumerang.

Peste 80% din produsele agro-alimentare din ţară, sunt mai scumpe ca în Occident

Preţurile produselor agro-alimentare din ţară, depăşesc, într-o proporţie covârşitoare, de peste 80%, preţurile produselor similare din ţările cu ştate mai vechi în UE. Această situaţie "ruşinoasă pentru o ţară preponderent agrară", a fost determinată de jocurile marilor retaileri şi de dezechilibrele balanţei import-export, susţine Dragoş Frumosu.

Domnia sa ne-a explicat: "Pe fondul crizei sectorului IMM cu profil agricol şi a scăderii producţiei interne, marii operatori de retaileri şi-au canalizat activitatea pe import, evident la preţuri mult mai mici decât ceea ce se găseşte pe piaţa autohtonă. Numai că, aceşti operatori practică adaosuri foarte mari, iar preţurile produselor agro-alimentare depăşesc de cele mai multe ori preţul real al produselor autohtone. Astfel, am ajuns ca, în proporţie de peste 80%, produsele agro-alimentare să fie mai scumpe decât cele din Occident".

Poziţia domnului Dragoş Frumosu este susţinută şi de Stelian Enache, preşedintele Asociaţiei Consumatorilor din România (ASCOR). Domnia sa ne-a declarat: "În orice ţară normală, la începtulul fiecărui an, preţurile produselor agro-alimentare ar trebui să scadă. În mod normal, firmele ar trebui să apeleze la stocuri şi să coboare preţurile, cum de altfel se întâmplă în toată UE. La noi nu, totul este o mascaradă; sub etichete se ascund preţuri mult mai mari decât valoarea lor reală şi nici nu poate fi vorba de vreo reducere".

În acest sens, Stelian Enache ne-a declarat că "o revoltă a consumatorilor nu este departe" şi că se apropie momentul în care cetăţenii vor sabota comerţul intern. Domnia sa a precizat că Oficiul Concurenţei, ca autoritate abilitată, ar trebui să se sesizeze în privinţa creşterii nejustificate a preţurilor. În plus, preşedintele ASCOR a subliniat că creşterea preţurilor produselor agro-alimentare se va tempera odată cu aderarea ţării noastre la moneda unică europeană, ceea ce va induce o uniformizare a preţurilor la aceste produse în spaţiul UE. Menţionăm că acest proces va avea loc în intervalul 2012-2014.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb