Cu PISA în gard

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 12 decembrie 2023

Cătălin Avramescu

Ar trebui să existe un premiu anual pentru politicianul care face cea mai aberantă declaraţie. Sunt sigur că, la noi, ar fi mulţi candidaţi merituoşi. Anul acesta, însă, sunt sigur că premiul I, cu coroniţă, i-ar reveni Ligiei Deca, actualul ministru al Educaţiei. Persoana a fost întrebată cum comentează ultimele rezultate ale testelor PISA, publicate luna aceasta. Pentru a doua oară consecutiv, elevii din România se situează pe penultimul loc în Uniunea Europeană. Iar Ligia Deca a pretins că aceasta este o dovadă de... rezilienţă!

Sfântă neruşinare! După Ligia Deca eşti rezilient atunci când ai căzut lat, la pământ, şi stai acolo pentru că nu poţi să cazi mai jos. Mai jos este doar Bulgaria, dar probabil nici Ligia Deca nu poate face ca învăţământul românesc să cadă sub cel bulgăresc. (Credeţi-mă, am fost acolo).

Lucrurile sunt însă ceva mai grave decât vă imaginaţi. Şcoala din România s-a clasat nu doar pe penultimul loc din UE, dar a căzut şi sub nivelul şcolii din unele state europene care nu sunt în Uniune. Scorul mediu PISA, în cazul României, este 428. Unul jalnic în comparaţie cu Estonia (516) - ţara aflată pe locul 1 în Europa. Problema este că am picat şi sub nivelul din Serbia (442). Chiar şi sub nivelul din Ucraina (440), un stat în care trupele lui Putin aruncă bombe peste şcoli.

Pe scurt, rezultatele sunt din categoria "Jale şi suspin". România a căzut sub nivelul Turciei (462). Sub Vietnam (468). Mai jos decât Brunei (439). Suntem undeva în zona Moldovei (414) şi Kazahstanului (411).

Ani de "România Educată" ne-au adus în Lumea a Treia a învăţământului. Jumătate dintre elevii din România, judecând după rezultatele la testul PISA, nu înţeleg ce citesc. Aproximativ la fel de puţini înţeleg o explicaţie ştiinţifică a unor fenomene comune. Mai mult de jumătate nu pot construi un calcul aritmetic simplu.

Boala este lungă. În 2022 (când au fost administrate aceste teste), elevii din România luat exact 428 de puncte la fiecare dintre cele trei categorii de competenţe testate (citire, matematică, ştiinţe). În 2018, rezultatele, pe categorii, erau 428, 430, 428.

Cum s-a ajuns aici, în subsolurile clasamentelor internaţionale? În primul rând pentru că la Educaţie au fost unşi miniştri nişte mediocrităţi (cu unele excepţii). Socialiştii, mai ales, au ţinut neapărat să controleze acest minister, prin personaje gen Pop-Genunche.

Altă explicaţie ţine de sub-finanţarea cronică. Anul acesta s-a pornit cu un lamentabil 2,8% din PIB. Urmează marea păcăleală. În timpul grevei, profesorilor li s-au promis, anul trecut, salarii mărite. În fond, slujbele în Educaţie sunt printre cele mai prost plătite din sectorul public. Guvernul a semnat şi a parafat. Dar ziarele au dezvăluit deja că în loc să primească, în 2024, măririle promise, Guvernul a prevăzut procente semnificativ mai puţine. Vezi Doamne, nu sunt bani... Asta, în timp ce salariile demnitarilor şi "pensiile neruşinate" au crescut şi cresc.

Mai sunt şi alte probleme care afectează rezultatele din învăţământ. Consumul de droguri şi de alcool. Ordinea publică: mulţi profesori de liceu se plâng că sunt jigniţi sau chiar agresaţi de proprii lor elevi, fără ca autorităţile să intervină. Investiţiile făcute alandala, cu "firme de casă" ale primarilor.

Mie, unul, semnificativă mi se pare şi lipsa de viziune. Am parcurs şi eu încropeala numită "România Educată". Au făcut-o şi alţii - ziarişti sau lideri de opinie. Dar nu cred că am văzut ca cineva să semnaleze ceea ce cred că este o chestiune fundamentală. "România Educată" pare o salată de cuvinte făcută de cineva care nu lucrează în învăţământ şi nici nu plănuieşte să o facă.

Într-adevăr, priviţi chiar la "autorul moral" al acestui (vorba vine) document, Klaus Iohannis. Omul zice că de meserie a fost inspector şcolar. Poate acum mulţi ani. Din câte ştiu, Klaus Iohannis a fost ales primar în anul 2000. De atunci, tot din câte ştiu, nu a mai profesat în domeniul Educaţiei. Sunt, totuşi, 23 de ani. Un sfert de secol de atunci. Multă apă a curs pe pârâul Trinkbach de atunci... De la actualul Preşedinte în jos, practic nici un politician nu are idee ce se întâmplă în Educaţie.

Aşa am ajuns aici. Pe de-o parte, avem o administraţie dezinteresată şi incompetentă, pentru care Educaţia este doar o sursă de sinecuri şi de contracte cu statul. Pe de alta, avem "generaţia TikTok", părinţii acesteia, şi străzile pline de "păcănele". Ce credeţi că rezultă din ciocnirea acestor două fronturi?

Pentru a fi corecţi, să spunem că ultimele rezultate PISA sunt un duş rece nu doar pentru România, ci şi pentru întreaga Europă. Pe primele şase locuri se situează doar state din Asia. Primul este Singapore. Primul stat european din acest clasament, Estonia, este abia al şaptelea. În toată Europa de Est este dezastru. Australia (497) este înaintea Franţei (478), iar Canada (506) este înaintea Finlandei (495). Nu doar România, ci întreaga Uniune Europeană pierde lupta pentru educaţia viitoarelor generaţii.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb