DACĂ VOR FI FĂCUTE CONCEDIERI Borza: "Circa 10% din directorii < Hidroelectrica > vor fi disponibilizaţi"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 30 august 2012

Borza: "Circa 10% din directorii < Hidroelectrica > vor fi disponibilizaţi"

"Hidrosind" spune că nu va ceda "niciun pas" în negocierile cu administratorul judiciar

O parte din angajaţii TESA ai "Hidroelectrica" vor fi nevoiţi să plece acasă dacă se va ajunge la concedieri, ne-a declarat, ieri, Remus Borza, partener în cadrul "Euro Insol", administratorul judiciar al companiei. Domnia sa ne-a spus că disponibilizările nu reprezintă o prioritate pentru luna septembrie, în prezent preocuparea principală fiind renegocierea contractelor încheiate de producătorul de electricitate.

Primii directori care vor pleca din "Hidroelectrica" sunt cei angajaţi pe criterii politice, nu de competenţă profesională, ne-a precizat domnul Borza, care a subliniat că, pentru identificarea acestora, va colabora cu sindicatul.

Liderii sindicatului "Hidrosind" îl acuză pe administratorul juridic al companiei că, în timp ce susţine că personalul TESA este supradimensionat, face angajări în acest segment. Aceştia au dat ca exemplu faptul că Remus Borza l-a angajat pe postul de consilier de specialitate pe Radu Silaghi, cu un salariu de încadrare de 8.494 de lei.

În replică, domnul Borza a spus că, "dacă ar exista 100 de persoane de încredere, aşa cum este Radu Silaghi", ar face mult mai multe astfel de angajări. Domnia sa ne-a spus că, de la 1 septembrie, va fi schimbat directorul financiar, urmând să fie făcute o serie de astfel de schimbări, la nivel de directori, întrucât aceştia sunt responsabili în mare parte de deteriorarea situaţiei financiare din "Hidroelectrica".

"Nu este treaba sindicaliştilor cum manageriez eu instituţia", ne-a mai spus Remus Borza.

Domnia sa a spus că urmăreşte să echilibreze veniturile angajaţilor TESA şi ale celor din producţie, precizând că TESA, care deţine o pondere de 39% din numărul total de angajaţi (2.023 din 5.218), are alocată o cotă de 52% din fondul total de salarii.

"Hidrosind": "Nu salariaţii au băgat < Hidroelectrica > în insolvenţă"

Liderii sindicatului "Hidrosind" au afirmat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că "nu salariaţii au băgat < Hidroelectrica > în insolvenţă".

Secretarul general al "Hidrosind" Nicolae Aurariu a ţinut să sublinieze că venitul mediu lunar brut al angajaţilor din companie este de 1.170 euro, iar salariul net se ridică la 820 de euro. Totalul cheltuielilor cu personalul este de 438,17 milioane lei.

Reprezentanţii sindicatului susţin că salariaţii de la "Hidroelectrica" nu beneficiază decât de câteva din cele circa 70 de sporuri şi indemnizaţii care se regăsesc în contractul colectiv de muncă. "Sunt indemnizaţii pentru căsătorie, pentru deces etc., de care mulţi nici nu beneficiază. De exemplu, există sporul de scafandru, pe care îl primesc doar cinci angajaţi din companie. Sporurile acordate personalului din exploatare sunt cele pentru vechime, pentru fidelitate, pentru noapte, pentru zilele de sâmbătă şi duminică şi pentru sărbătorile legale lucrate".

În urmă cu zece zile, administratorul juridic al companiei a prezentat raportul asupra cauzelor intrării societăţii în insolvenţă, una dintre aces­tea fiind cuantumul enorm al drepturilor salariale şi de altă natură (sporuri, adaosuri, prime, premieri, ajutoare, etc.) negociate prin contractul colectiv de muncă al "Hidroelectrica".

Remus Borza a arătat că există un dezechilibru major între drepturile salariaţilor şi drepturile societăţii, precizând: "Se poate lesne observa că salariaţii dispun de o multitudine de instrumente prin care au puterea de a forţa deciziile conducerii, echilibrul contractual absolut necesar fiind încălcat prin favorizarea netă a salariaţilor în dauna intereselor societăţii. S-a ajuns, astfel, după renegocieri reflectate în 16 acte adiţionale încheiate într-o perioadă de cinci ani, la o dimensiune exorbitantă a fondului anual de salarii, care s-a ridicat în anul 2011 la suma de 438.177.484 lei. Aceste cheltuieli cu personalul, care includ drepturile salariale, primele şi celelalte beneficii, cheltuielile cu formarea profesională, ajutoarele materiale etc., mai puţin cheltuielile cu deplasarea, au o pondere semnificativă în totalul cheltuielilor de exploatare (14,7%) şi în cifra de afaceri (14,1%)".

Nicolae Aurariu a spus, ieri, printre altele, că, anul trecut, au fost efectuate 60.000 de ore suplimentare de către personalul de exploatare, din care nu a fost plătită nicio oră.

"Hidrosind" ar putea începe negocierile cu administratorul judiciar al "Hidroelectrica" pe marginea reducerii fondului de salarii şi eventualelor disponibilizări în noiembrie 2012, a declarat preşedintele sindicatului "Hidrosind", Decebal Sulea.

"Între reprezentanţii sindicatului şi administratorul judiciar a avut loc, până în prezent, o discuţie liberă privind fondul de salariu şi numărul salariaţilor. În noiembrie ar putea avea loc o negociere privind reducerea fondului de salarii şi eventuale disponibilizări, cel mai vizat fiind personalul TESA".

Decebal Sulea a precizat că sindicaliştii nu vor ceda "niciun pas" în negocierile cu "Euro Insol".

Adunarea creditorilor - reprogramată pentru 14 septembrie

Adunarea creditorilor, care trebuia să aibă loc ieri, a fost reprogramată pentru data de 14 septembrie.

Remus Borza ne-a spus că Adunarea a fost amânată din cauză că Tribunalul nu a transmis toate notificările. Potrivit domniei sale, din cele 836 de notificări care rulaseră la Tribunal până la data de 20 iunie, au fost transmise doar 327. Domnul Borza ne-a mai spus că, deşi din contabilitate reiese că "Hidroelectrica" are datorii de 4,1 miliarde lei, creanţele solicitate doar de cei 327 de creditori se ridică la 5,1 miliarde lei.

Referitor la ieşirea companiei din insolvenţă, reprezentanţii sindicatului mizează pe câştigarea procesului în urma înaintării unei solicitări de intervenţie în cazul intrării în insolvenţă a producătorului de energie electrică, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru 4 octombrie 2012.

Borza: "Încredinţările directe au adus pagube de sute de milioane de euro"

Contractele de retehnologizare atribuite prin încredinţare directă de "Hidroelectrica" au adus prejudicii companiei de sute de milioane de euro, ne-a spus Remus Borza, care a precizat că aceste tipuri de contracte reprezintă un alt motiv care a stat la baza deteriorării situaţiei financiare a societăţii. Administratorul judiciar al "Hidroelectrica" a menţionat că, pe viitor, niciun contract nu va mai fi atribuit direct, ci în cadrul unei licitaţii în care va fi declarată câştigătoare cea mai bună ofertă.

Liderii de sindicat au specificat, ieri, că încredinţările directe au fost făcute în perioada 1997-2004 şi că, în prezent, mai sunt în desfăşurare cinci dintre aceste contracte. DIICOT anchetează derularea contractelor atribuite direct, au mai spus reprezentanţii "Hidrosind".

Aceştia i-au acuzat pe toţi cei care au condus compania în perioada respectivă, dar şi pe miniştrii şi premierii de la acea vreme, pentru faptul că au semnat documentele prin care au fost atribuite contractele în cauză, care vizează realizarea unor lucrări de retehnologizare şi mentenanţă la staţii care aparţin "Hidroelectrica", cum ar fi cele de la Porţile de Fier I şi II.

"Euro Insol" a denunţat contractul de vânzare-cumpărare încheiat pe o perioadă de zece ani, începând cu 1 ianuarie 2009, pentru preluarea de către "Hidroelectrica" a energiei produse de grupul nr. 4 din CET Paroşeni la preţul stabilit de ANRE pentru această centrală, a anunţat, ieri, un comunicat al administratorului judiciar.

Potrivit acestuia, scopul încheierii şi derulării contractului respectiv a fost acela de a asigura resursele necesare rambursării şi garantării unui credit de 80 milioane de euro pentru finanţarea a două investiţii de mediu necesare la CET Paroşeni.

Mentinerea contractului nu se justifică prin raportare la scopul avut în vedere la momentul semnării, mai ales în condiţiile deschiderii procedurii insolvenţei împotriva "Hidroelectrica", mai arată comunicatul.

Pierderea înregistrată de "Hidroelectrica", în perioada 2009-2011, în urma încheierii acestui contract, se ridică la 253.681.758 lei, cantitatea achiziţionată fiind de 2.354.292 MWh.

Potrivit "Euro Insol", începând de ieri, contractul nu mai produce efecte juridice, ca urmare a denunţării sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb