Daniel Constantin a găsit o soluţie pentru legea privind irigaţiile

Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 7 octombrie 2015

Daniel Constantin a găsit o soluţie pentru legea privind irigaţiile

Proiectul de act normativ ar putea intra astăzi în Plen

Actualizare 13:00 Ponta: "Programul naţional pentru irigaţii ar putea fi adoptat prin OUG dacă nu îi vom convinge pe liberali să voteze"

Premierul Victor Ponta a anunţat astăzi că Programul naţional pentru irigaţii ar putea fi adoptat prin ordonanţă de urgenţă dacă liberalii nu vor fi convinşi să voteze proiectul, transmit surse din presă.

"Cea mai importantă lege din ultima perioadă după Codul fiscal şi anume cea privind Programul naţional de irigaţii a picat în Parlament din cauza celor de la PNL. Vă rog dl ministru (al Agriculturii, Daniel Constantin - n.r.) să încercaţi să-i convingeţi (pe liberali - n.r.) împreună cu fermierii, împreună cu toţi cei afectaţi. Să salvăm agricultura română de PNL! Dacă nu reuşiţi să-i convingeţi, sigur, o să dăm o ordonanţă de urgenţă, dar eu vreau să fie un Program naţional asumat de toată lumea pentru că, fără irigaţii, am văzut şi anul acesta, este foarte foarte dificil", a spus Ponta la începutul şedinţei săptămânale de guvern.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii îmbunătăţirilor funciare, cu amendamente, nu a întrunit numărul de voturi necesar adoptării lui, în şedinţa de miercuri a Camerei Deputaţilor.

Proiectul, ce prevedea alocarea unui miliard de euro, în următorii cinci ani, pentru modernizarea infrastructurii primare a sistemului naţional de irigaţii, în vederea reducerii costurilor, a întrunit 181 de voturi pentru, 98 de abţineri şi trei voturi împotrivă, în condiţiile în care o lege organică se adoptă cu jumătate plus unu din voturile tuturor deputaţilor.

(A.L.)

------

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a reuşit să treacă prin Comisia de specialitate din Camera Deputaţilor proiectul Ordonanţei nr. 4/2015 referitoare la angajarea a 995 de persoane la ANIF şi care cuprinde toate prevederile proiectului de lege privind infrastructura de îmbunătăţiri funciare, respins săptămâna trecută de plenul Camerei Deputaţilor.

Anunţul a fost făcut ieri de şeful MADR la începutul discuţiilor programate cu reprezentanţii asociaţiilor de fermieri, la sediul ministerului de resort, după un vot, la limită, obţinut în Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor.

Ministrul a spus: "Vestea bună este că am identificat o soluţie şi am pus-o în aplicare pentru că nu se putea să venim din nou în Parlament cu aceeaşi lege, fiind lege organică, iar ca să dăm o Ordonanţă de Urgenţă nu era posibil pentru că se prevedea schimbarea regimului de proprietate şi acest lucru se face doar prin proiecte de lege. Am făcut o solicitare în calitatea mea de deputat ca să se pună pe ordinea de zi la Comisie această lege de aprobare a OUG 4/2015 pe care Guvernul a emis-o în acest an şi prin care angajăm la ANIF 995 de oameni din cei 3.500 pe care Guvernul precedent i-a dat afară. Practic, toată legea veche s-a transformat în amendamente pe care le-am pus pe masa Comisiei astăzi şi mă bucur că dincolo de discuţiile politice interminabile s-a făcut majoritate şi într-o oră s-a votat din nou legea de aprobare a OUG 4/2015. Aceasta cuprinde exact aceleaşi lucruri pe care le-am discutat pe proiectul de lege anterior în Comisie".

Acesta spera ieri ca proiectul să intre astăzi în plen sau cel târziu săptămâna viitoare, iar ulterior documentul să meargă la promulgare.

Ministrul a mai precizat: "Aştept să ia toate avizele necesare şi mâine (n.r. astăzi) să intre în plen, dacă nu mâine, cel târziu săptămâna viitoare şi să reparăm astfel greşeala pe care nu vreau să o pun numai în tabăra opoziţiei, pentru că şi noi am greşit că nu ne-am mobilizat, dar nu îmi închipuiam că oamenii prezenţi în sală nu vor vota un astfel de proiect. Pe urmă, sper ca, împreună cu dumneavoastră, cu acel comitet tehnic de la minister şi comitetul interministerial pe care îl vom face să stabilim priorităţile de investiţii. Este un lucru la care ne-am angajat şi în faţa Comisiei de Agricultură pentru că nu putem să punem doar suma în buget. De altfel, nici nu ar trece Legea bugetului de stat fără să avem anexa cu investiţiile care se vor face".

Potrivit sursei citate de Agerpres, investiţiile în infrastructura principală vor începe cu zonele în care s-au început investiţiile pe infrastructura secundară astfel încât "să nu ieşim din termenul prevăzut de comisie pentru o infrastructura totală".

De asemenea, şeful MADR a subliniat că soluţia găsită în ultimul moment pentru realizarea investiţiilor în infrastructura de irigaţii este cea mai bună, fiind optimist că se va implementa cât mai repede deoarece "era o necesitate". Constantin şi-a cerut scuze vizavi de reacţiile pe care le-a avut săptămâna trecută la adresa unor politicieni, după respingerea proiectului din Parlament.

Ministrul Agriculturii a spus: "Proiectul respins săptămâna trecută în Parlament cu privire la reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii, pe care noi l-am considerat cel mai important din ultimii 20-25 de ani, era o necesitate pe care o aveam şi datorită faptului că avem prin PNDR alocate resurse financiare ca să reabilităm toată infrastructura secundară. Însă este o condiţie: dacă nu reabilităm infrastructura principală la care să conectăm ceea ce investim din fonduri europene, pierdem fondurile, adică o să ne ceară înapoi Comisia toate investiţiile făcute prin PNDR. De aici şi supărarea mea şi de obicei la supărare oamenii spun şi lucruri mai dure. Eu am fost în Comisie la Camera Deputaţilor şi mi-am cerut scuze dacă am jignit pe cineva, dar supărarea mea a fost legată de faptul că neavând o lege cât mai repede, nu putem să prindem în bugetul pe 2016 sumele necesare începerii reabilitării infrastructurii principale".

Săptămâna trecută, în plenul Camerei Deputaţilor, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii îmbunătăţirilor funciare, prin care se viza alocarea unui miliard de euro, în următorii cinci ani, pentru modernizarea infrastructurii primare a sistemului naţional de irigaţii în vederea reducerii costurilor, nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptarea legilor organice.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat vineri, la Focşani, că nu va mai participa niciodată la dezbaterile din Comisia pentru agricultură din Camera Deputaţilor atâta timp cât deputatul PNL Nini Săpunaru va conduce această comisie.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb