DANIEL CONSTANTIN ACUZĂ: "Nini Săpunaru a dat ordin majoritaţii parlamentarilor să se abţină la votul pentru refacerea irigaţiilor"

LARISA BĂNICĂ
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 5 octombrie 2015

"Nini Săpunaru a dat ordin majoritaţii parlamentarilor să se abţină la votul pentru refacerea irigaţiilor"

Actualizare 16:43 Constantin: "Soluţia pe care am identificat-o este aprobarea prin lege a Ordonanţei 4/2015"

Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a declarat, azi, în contextul blocării proiectului de lege privind irigaţiile naţionale, că propune preluarea prevederilor din lege într-o ordonanţă de guvern care se află deja în dezbaterea comisiilor parlamentare, transmit surse din presă.

"Soluţia pe care am identificat-o este aprobarea prin lege a Ordonanţei 4/2015 care vizează, de asemenea, sectorul de îmbunătăţiri funciare şi corectează şi o altă gafă imensă pe care au făcut-o cei din PDL", a declarat Daniel Constantin, amintind că în anul 2011, printr-ordonanţă avizată de ministrul Valeriu Tabără, de ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu şi adoptată de premierul Boc au fost concediaţi 3.500 de angajaţi de la Agenţia Naţională de îmbunătăţiri funciare.

Ordonanţa 4/2015 mai prevede, potrivit liderului ALDE, înfiinţarea a 950 de noi posturi bugetare din ianuarie 2016.

(A.C.)

------------------

Ţara noastră are are nevoie de sistemul de irigaţii, care trebuie refăcut cu orice preţ, a declarat, vineri, la Focşani, ministrul Agriculturii Daniel Constantin, care l-a acuzat pe liberalul Nini Săpunaru, şeful Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, că a boicotat proiectul.

Plenul Camerei Deputaţilor nu a reuşit, miercurea trecută, să adoptate OUG 79/2013, cu amendamente ce prevedeau investiţii de 1 miliard de euro în sistemul de irigaţii, din cauza lipsei numărului suficient de voturi pentru o lege organică, în contextul absenţelor din rândul coaliţiei şi a abţinerilor PNL. OUG 79/2103 reglementa prevederi din cadrul Legii îmbunătăţirilor funciare, însă în Parlament deputaţii au adus, la solicitarea Guvernului, mai multe amendamente privind sistemul naţional de irigaţii, printre care şi investiţii de circa 1 miliard de euro în următorii 5 ani în acest domeniu.

Ministrul Constantin a afirmat, vineri: "Cred că trebuie tras un semnal de alarmă chiar dacă îşi pierde unul sau altul funcţia. România are nevoie de sistemul de irigaţii şi acesta trebuie refăcut cu orice preţ. Vedem pierderile din acest an şi sunt sute de milioane de lei pe care le plătim ca despăgubiri. Vom vedea dacă va fi posibil să le acordăm în totalitate. În ceea ce mă priveşte, voi face tot posibilul să discut cu Parlamentul, nu cu Comisia de Agricultură. Sunt în judeţul Vrancea. Aici este deputat domnul Săpunaru care conduce comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor, dar din păcate nu o conduce cum trebuie. Am tot respectul pentru funcţia domniei sale, dar problema este că nu are ce să caute în comisie, mai ales că funcţionează împotriva tuturor fermierilor. I-am spus asta de fiecare dată şi o să îi mai spun. Pe această cale vă mărturisesc că eu nu o să mai particip la întruniri atât timp cât dânsul conduce Comisia de Agricultură. În momentul în care va veni un specialist care lucrează pentru interesele fermierilor, atunci voi merge şi voi susţine toate proiectele aşa cum am mers până acum". Supărarea ministrului vine de la faptul că timp de cinci săptămâni a mers, aproape în fiecare zi, în Comisia de Agricultură, unde a dezbătut proiectul sistemului de irigaţii, sub îndrumarea lui Nini Săpunaru, după care la vot dânsul a dat ordin întregului PNL să voteze fără ca pe parlamentari să îi intereseze ce conţine acel proiect, după cum acuză Daniel Constantin. "După aceea au realizat că eate un proiect de care puteau beneficia şi ei pentru că nu-l implementam în anul 2016 când suntem noi la guvernare", a comentat domnia sa.

În ceea ce priveşte viitorul legii îmbunătăţirilor funciare, ministrul Agriculturii a precizat că acum caută soluţii având atât susţinerea premierului, cât şi a liderilor din coaliţia de guvernare: "Este un proiect susţinut de coaliţie şi vom căuta soluţii pentru a-l putea trece chiar şi sub formă de OUG. Singura problemă este legată de regimul de proprietate. Marţi (n.r. mâine) vom avea o întâlnire pe această temă şi cu fermierii, care s-au declarat supăraţi că nu a trecut acest proiect de lege în Parlament".

Daniel Constantin a explicat că problema este că trebuie stabilit regimul de proprietate al terenurilor, motiv pentru care este foarte greu pentru Guvern să adopte măsurile privind îmbunătăţirile funciare prin ordonanţă de urgenţă: "Fie le trecem numai pe părţi prin ordonanţă, fie venim cu un nou proiect de lege. Fiind lege organică, nu mai poate fi dezbătută în această sesiune parlamentară. Încă suntem în faza de a căuta soluţii. M-am angajat în faţa fermierilor că vom duce la capăt programul de reabilitare a sistemului de irigaţii. Sunt 560 de milioane de euro pe care i-am alocat prin fonduri europene şi sunt în implementare în acest moment pentru că acest aspect a depins de mine. Nu am găsit înţelegere atunci când am mers la Comisia Europeană, în 2013, să transferăm bani pentru irigaţii din fonduri structurale. Singura soluţie viabilă era o alocare anuală de la bugetul de stat. Când am reuşi să ajungem la un consens s-a văzut ce s-a întâmplat".

Supărat, Daniel Constantin a spus că nu mai are rost să continue ca ministru dacă nu-şi îndeplineşte tot programul, mai ales proiectul privind refacerea irigaţiilor: "Când am devenit ministru, am prezentat un program bine determinat, pe puncte, în Parlamentul României. Majoritatea punctelor au fost atinse, dar mai sunt câteva printre care şi aceasta cu irigaţiile. Dacă îl aprobăm, îmi voi îndeplini tot programul, dacă nu, cu siguranţă nu am putut să-mi duc lucrurile la finalitate şi nu are niciun rost să mai continui".

Europarlamentarul Daniel Buda i-a solicitat, vineri, demisia ministrului Daniel Constantin din cauza incapacităţii domniei sale de a face tot ceea ce este necesar astfel încât proiectul de Lege privind irigaţiile, să treacă în Camera Deputaţilor. Domnul Buda susţine: "Această lege era extrem de importantă deoarece, prin respingerea ei se face practic imposibilă absorbţia celor 435 de milioane de euro, bani care provin din fonduri europene şi care pot fi atraşi în România. Practic, prin acest comportament al Guvernului Ponta, se sabotează viaţa de zi cu zi al cetăţeanului şi necesarul de hrană pentru România. Şi stau să mă întreb dacă este o chestiune întâmplătoare sau este o chestiune extrem de bine pusă la punct pentru ca România să fie mai departe piaţă de desfacere pentru alte state. Pentru că ne aducem aminte, când tot PSD era la Guvernare, când s-a negociat intrarea României în UE, şi la capitolul agricultură s-a negociat tot în genunchi pentru că încă de atunci există o diferenţă uriaşă între subvenţiile fermierilor români şi subvenţiile fermierilor din alte state".

Daniel Buda susţine că a purtat discuţii cu Comisarul European, Phil Hogan, pe acest subiect şi că acesta i-a explicat că infrastructura primară a irigaţiilor trebuie să fie apanajul instituţiilor din România şi că fără această infrastructură, cele 435 de milioane de euro, pentru dezvoltarea sistemelor secundare de irigaţii, nu vor putea fi utilizaţi. "De aceea, sper ca domnul Dragnea să aibă capacitatea de a-şi mobiliza parlamentarii, pentru că este până la urmă o chestiune de responsabilitate a celor care astăzi se află la guvernare", a completat europarlamentarul.

Ministrul Agriculturii a participat, vineri, în Vrancea la inaugurarea unei unităţi pentru combaterea grindinei. Sistemul poate să combată grindina pe o suprafaţă de 50.000 de hectare.

Conform ministrului Agriculturii, proiectul naţional antigrindină a ajuns la 280 000 de hectare care sunt protejate: "În perioada următoare, vom ajunge la două milioane de hectare. Astăzi sunt inaugurate doar 4 unităţi, însă, vom ajunge la 20 pe raza judeţului Vrancea şi Galaţi în perioada următoare".

Ministerul Agriculturii va începe şi un proces de cercetare privind creşterea precipitaţiilor în anumite zone, un element util în faza a doua a proiectului de combatere a secetei prin care îşi propunem să alimenteze corespunzător acele baraje care au roluri multiple: de a alimenta oraşele, de a asigura energie, dar şi de a fi folosite pentru sistemul de irigaţii.

Legislativul se pare că nu a înţeles importanţa adoptării primei legi organice ce încurajează investiţiile în infrastructura principală de irigaţii din România, a afirmat, vineri, Federaţia Naţională Pro Agro şi Liga Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (LUAIR), nemulţumite de faptul că Parlamentul a respins un proiect de act normativ care viza acest lucru.

"Nu înţelegem de ce, după o dezbatere de 6 luni în Comisia pentru agricultură din Camera Deputaţilor ce s-a finalizat cu o serie de amendamente benefice sectorului agricol românesc, iar mai apoi cu aviz pozitiv din partea acestora, legea nu a mai fost adoptată şi în plen. Proiectul de lege aducea ca noutate prevederea expresă prin care suma de 145 milioane euro era alocată pentru anul 2016 în vederea începerii reabilitării infrastructurii principale de irigaţii, de la bugetul statului, ce va încuraja atragerea de fonduri europene de către OUAI-uri (Organizaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii din România - n. r.), cât şi reorganizarea fermierilor în astfel de forme de asociere", notează cele două organizaţii, într-un comunicat.

Potrivit Agerpres, Pro Agro şi LUAIR susţin că proiectul de lege reprezintă soluţia pentru a stimula investiţiile în sistemul de irigaţii, desecări, drenaje, atragerea fermierilor încă neasociaţi şi posibilitatea de a se putea ajunge la o suprafaţă irigată de aproximativ 800.000 hectare într-o perioadă de 7 ani.

Premierul Victor Ponta a spus, la finele săptămânii trecute: "E un pic şi vina noastră că nu ne-am mobilizat toţi deputaţii, dar nu ne-am mobilizat toţi deputaţii pentru că nu ne-a trecut prin minte, nici lui Liviu Dragnea, nici mie, că PNL o să voteze contra, că-s atât de nebuni încât să voteze împotriva Planului Naţional pentru Irigaţii (...). Acum o să discutăm la coaliţie şi probabil o să dăm Ordonanţă de Urgenţă".

Deputatul PNL Andreea Paul a declarat, însă, că PNL a evitat riscul unui tun prin neadoptarea proiectului care prevedea investiţii de 1 miliard de euro în sistemul de irigaţii şi a cerut transparentizarea procesului de investiţii în domeniu: "Noi credem că în cazul sistemului de irigaţii am evitat riscul unui tun, pe final de mandat pentru că pe reabilitarea sistemului de irigaţii s-au cheltuit în ultimul sfert de veac circa 10 miliarde de euro. PNL cere astăzi, aşa cum a făcut-o în repetate rânduri prin Parlament şi în comisiile de specialitate, transparentizarea prin prezentarea publică a proiectelor prioritare pentru investiţii în irigaţii ca să nu ne mai trezim cu încă un miliard de euro cheltuiţi, dar cu reducerea suprafeţelor de teren irigate".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb