Consumul final de energie electrică a scăzut, pe primele cinci luni, cu 7,7% faţă de perioada similară a anului trecut.
Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), ne-a declarat că diminuarea consumului este dramatică şi că reflectă dezastrul din economie.
Domnia sa ne-a explicat: "Scăderea consumului de energie este enormă. Avem o problemă majoră dar nu în sistemul energetic, ci în economie, unde scade vertiginos consumul industrial. Diminuarea cererii de energie nu poate fi pusă pe seama iernii blânde sau a programelor de eficienţă energetică. Este clar că scăderea vine în principal din zona industrială, iar furnizorii de energie au semnalat de nenumărate ori acest lucru".
Preşedintele AFEER ne-a spus că iarna blândă şi puţinele programe de reducere a consumului de energie din industrie au condus la o diminuare a cererii cu maxim 2-3% în primele cinci luni. În schimb, în industrie, s-au închis sau au scăzut drastic producţia unităţi mari consumatoare de electricitate. Ion Lungu ne-a dat exemplul Oltchim şi a companiilor din grupul Mechel. Nici chimia şi petrochimia nu o duc mai bine.
În opinia domniei sale, Guvernul trebuie să ia măsurile necesare pentru a stimula creşterea economică: "La această scădere a consumului de energie, preţurile pe piaţa liberă au scăzut vertiginos. Astfel, sunt scoase din producţie mai multe grupuri termo pe cărbune din Valea Oltului, care sunt cele mai scumpe de pe piaţă. Grupurile termo au probleme pentru că a crescut producţia de energie verde, care are cele mai mici preţuri de tranzacţionare. De asemenea, de anul trecut, a intrat în piaţă şi centrala Petrom, care produce electricitate pe gaze, la un nivel mai mic decât centralele pe cărbune".
Producătorii de electricitate nu-şi găsesc debuşeu nici la export, în condiţiile în care consumul de energie a scăzut în toată regiunea, pe fondul crizei economice. Preţurile sunt mici peste tot în regiune, iar electricitatea autohtonă nu-şi găseşte nişa de export.
Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), ne-a declarat, la rândul său, că industria are o evoluţie negativă: "Este clar că dispar marii consumatori industriali. Iar viitorul nu este roz pentru că Guvernul nu are nicio viziune economică şi nici nu avem o strategie energetică pe termen lung. Cele două probleme sunt îngemănate. Un preţ competitiv al energiei creează posibilitatea de a avea o economie competitivă".
Domnia sa trage, iar, un semnal de alarmă privind viitorul industriei noastre energetice arătând că în contextul actual al crizei economice din ţara noastră şi din regiune este o prostie să mai construieşti două unităţi noi la Cernavodă sau să mai încurajezi investiţii noi în producţia regenerabilă.
Cristian Pârvan ne-a explicat: "În anii trecuţi, producătorii de energie mai aveau oportunităţi de export. Acum, acestea au dispărut din cauza crizei în care se află toată regiunea. În toată regiunea a scăzut puternic consumul industrial. La fel şi preţurile electricităţii. Bulgaria şi-a oprit o parte din unităţile de producţie. Pe piaţa noastră, avem cazul particular al producţiei importante de energie eoliană, care este volatilă. Din cauza volatilităţii ridicate şi a reducerii dramatice a consumului, marile grupuri pe cărbune sunt oprite şi pornite efectiv după cum bate vântul. Producţia pe cărbune devine, astfel, mai scumpă şi la anul ne mirăm de ce au crescut costurile".
În opinia reprezentantului AOAR, autorităţile nu s-au gândit pe termen lung când au dat avize pe bandă rulantă pentru construcţia de centrale eoliene. Sistemul nostru energetic a fost nepregătit pentru afluxul de investiţii, iar consumatorilor industriali le-au crescut semnificativ costurile cu schema de sprijin prin cotele obligatorii de certificate verzi.
Foarte mulţi consumatori şi-au diminuat producţia sau au avut probleme în desfacerea mărfurilor tocmai din cauza acestor costuri cu energia verde, la care se adaugă şi bonusul pentru producţia de energie în cogenerare.
Potrivit datelor INS, producţia din termocentrale a fost, în primele cinci luni, de 10751,6 milioane KWh, în scădere cu 25,9%. Producţia din hidrocentrale a fost de 6800,8 milioane KWh, în creştere cu 18,4%, iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 4734,5 milioane KWh, în creştere cu 1,4%.
Producţia din centralele electrice eoliene în primele cinci luni a fost de 2158,8 milioane KWh, aproape dublă faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Exportul de energie electrică a fost de 479,5 milioane KWh, în scădere cu 16,8%. Şi populaţia şi-a redus consumul cu 1,3%.
1. Geografia bat-o vina!
(mesaj trimis de Ion de la tara în data de 08.07.2013, 09:56)
Stimata domnita,
Eu nu cred ca dl. Ion Lungu putea sa faca gresala, sa incurce Oltul cu Jiul.Pe raul Olt principala termocentrala pe carbune este Govora cu putere instalata de 200MW, iar pe raul Jiu avem centralele din Complexul Energetic Oltenia tot pe carbune cu putere instalata de peste 4000MW. Este adevarat ca ambele rauri sunt din Oltenia.
2. ANALIZA SE FACE INAINTE DE LUAREA DECIZIILOR
(mesaj trimis de Theodor Marcean în data de 08.07.2013, 11:58)
Guvernele acestei tari fac,la fiecare patru ani,strategii care sunt,apoi,inlocuite cu altele,cand se schimba partidul la putere.
Academia Romana si universitatile patroneaza conferinte,doctorate mai mult sau mai putin plagiate,dar se pare ca nimeni nu le solicita analize pentru fundamentarea acestor strategii.
In aceste conditii,tara ramane la cheremul deciziilor UE,care sunt influentate,in mod evident,de tarile dezvoltate din aceasta uniune.