DIN CAUZA BIROCRAŢIEI Csaba Mózes, Hochland România: "Fermierii, încă reticenţi faţă de accesarea fondurilor europene"

ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 13 iunie 2014

Csaba Mozes (stânga), Hochland, şi Imre Szocs, fermier.

Csaba Mozes (stânga), Hochland, şi Imre Szocs, fermier.

Fermierii sunt în continuare reticenţi faţă de accesarea fondurilor europene, din cauza dificultăţilor birocratice şi adiministrative, a declarat, recent, Csaba Mózes, Milk Supply Manager Hochland România, în cadrul unei vizite la Ferma Szöcs, furnizor de lapte al companiei. Potrivit domniei sale, ferma familei Szöcs este un furnizor de dimensiune medie al Hochland România, însă acesta este reprezentativă pentru zona Transilvaniei. Deşi Imre Szöcs şi familia sa au investit între 300.000-400.000 de lei în modernizarea fermei, aceştia nu au folosit fonduri europene. "Am încercat anul trecut să accesez fonduri europene pentru achiziţia de utilaje, dar din cauza faptului că suprafaţa terenurilor cu care figurez la primărie nu corespundea cu suprafaţa cu care eram înscris la APIA, dosarul nu a fost acceptat. Am renunţat să reiau procedura din cauza complicaţiilor birocratice", a explicat fermierul. Potrivit domniei sale, din totalul sumei investite circa 250.000 de lei au fost utilizaţi pentru modernizarea grajdului, iar cu restul banilor au fost achiziţionate utilaje şi echipamente agricole. Grajdul fermei este dotat cu 8 posturi de muls şi un bazin de răcire a laptelui.

Ferma familiei Szöcs a început colaborarea cu Hochland acum zece ani, când livra 70 de litri de lapte pe zi de la 3-4 vaci. Astăzi familia deţine circa 100 de animale dintre care 45 de vaci de lapte, şi livrează companiei 700 de litri de lapte zilnic, utilizat la fabricarea caşcavalului la fabrica din Sovata.

Efectivele de animale au fost înmulţite în gospodărie şi includ rasele Bălţata Românească, Holstein şi un metiş între cele două. Furajele animalelor sunt obţinute tot în incinta fermei de pe circa 100 de hectare, unde sunt cultivate lucrenă şi diferite cereale.

Atât Imre Szöcs cât şi Csaba Mózes au preferat să nu dea detalii privind preţul de achiziţie al laptelui stipulat în contractul cu Hochland. Csaba Mózes a precizat totuşi că preţul de achiziţie al laptelui este negociat individual cu fiecare fermier şi se stabileşte printr-un mecanism de bonificaţii în funcţie de calitatea şi cantitatea de lapte livrată. Contractele derulate de companie cu furnizorii locali sunt anuale sau multianuale. "Evoluţia preţului laptelui este foarte dinamică, iar parteneriatele de acest gen între fermierii şi procesatori le asigură o stabilitate financiară care îi fereşte de fluctuaţiile pieţei", a subliniat directorul de achiziţii lapte. Domnia sa a comparat piaţa locală cu cea europeană: "Piaţa locală funcţionează pe bază de cerere şi ofertă, precum şi pe parteneriate între fermierii şi procesatori. Piaţa europeană a laptelui este în schimb caracterizată de o transparenţă mult mai mare pe tot lanţul, datorată în în mare parte existenţei burselor de lapte". Voci din piaţa laptelui susţin, în schimb, că contractele între fermierii mici şi procesatori îi menţin pe cei dintâi, "la mâna procesatorilor" şi doar marii fermerii se află în poziţia de a negocia, cu adevărat, contractele cu procesatorii.

Potrivit ultimelor date ale Institutului Naţional de Statistică, în luna aprilie 2014, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile procesatoare a crescut atât faţă de luna precedentă cât şi faţă de luna aprilie 2013 cu 6,3%, respectiv cu 18,0%. Între principalele produse lactate cea mai mare creştere a producţiei în luna aprilie 2014 comparativ cu luna martie 2014 a avut loc la unt cu 247 tone (+32,2%), urmat de brânzeturi inclusiv brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (88,0% din producţia totală de brânzeturi) cu 1308 tone (+22,0%), smântână de consum cu 571 tone (+12,9%) şi lapte de consum cu 191 tone (+0,9%).

Hochland colaborează cu circa 230 de ferme pentru achiziţia materiei prime, situate în zona Târnavelor. Împreună, fermele cresc în jur de 8.500 de vaci şi furnizează în fiecare zi aproximativ 100.000 litri de lapte. Necesarul anual de lapte al companiei este asigurat în proporţie de 90% de materia primă colectată prin contracte stabile, iar diferenţa este acoperită de contracte punctuale, tot cu furnizorii locali. Cantitatea livrată zilnic de fermieri variază între 500 şi 3000 de litri. Laptele este transportat la fabrică cu ajutorul cisternelor în care este transferat de la ferme. În funcţie de cantitatea de lapte, la unele ferme cisterna de transport ajunge zilnic, iar la altele odată la două zile. În total la fabrică ajung circa 100.000 de litri pe zi, respectiv circa 36.500.000 de litri pe an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb