Aproximativ 100 de angajaţi timişeni ai societăţii Jurgenhake România, care se ocupă de fabricarea cablurilor auto pentru faruri au fost disponibilizaţi, fără ca firma să notifice în prealabil Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş şi nici Inspectoratul Teritorial de Muncă, transmite NewsIn.
"În cursul dimineţii de luni (27 aprilie, n.r.) am fost chemaţi la o şedinţă, la ora 11.30 şi ni s-a spus să ne adunăm lucrurile şi să plecăm acasă, pentru că fabrica se închide", a declarat una din angajatele Jurgenhake România. O alta a declarat că "ni s-a spus că firma este în faliment, dar nu înţeleg cum este posibil aşa ceva, pentru că noi lucrăm între 12 şi 16 ore. Falimentul trebuie anunţat la Judecătorie, care trebuie să desemneze un lichidator. Acesta ne va trimite actele de şomaj prin poştă". În situaţia lor se află şi alte aproape o sută de persoane, care, disperate de situaţie, au cerut sprijinul autorităţilor.
Ieri dimineaţă, prefectul Mircea Băcală, inspectorul-şef al ITM Timiş, Daniela Iercu, liderul Cartel Alfa, Ştefan Gogoşanu şi directorul AJOFM Timş, Ştefan Erdely, au încercat să vorbească cu şefii fabricii, dar uşile au fost închise.
"Veţi fi reprezentaţi juridic gratuit de către juriştii noştri. Nu vrem să facem imagine negativă firmei, dar nu putem fi trataţi ca nişte sclavi pe plantaţie", le-a spus liderul de sindicat Ştefan Gogoşanu angajaţilor. Directorul AJOFM, Ştefan Erdely, a declarat că interesul imediat este ca oamenii să îşi ia toate retribuţiile salariale, inclusiv orele suplimentare, iar mai apoi să se întocmească actele de şomaj.
ITM Timiş nu a putut sancţiona societatea pentru că inspectorilor nu li s-a permis accesul în fabrică. "Firma trebuia să facă o notificare la ITM că face concediere colectivă. Vom verifica firma şi se va stabili ce probleme sunt", a declarat Daniela Iercu, inspector-şef ITM Timiş, citată de NewsIn. Societatea Jurgenhake România se ocupa cu fabricarea cablurilor auto pentru faruri şi avea comenzi de la Volkswagen, Renault, Volvo.