Engie vrea să preia o reţea de gazoducte în Brazilia

A.G.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 1 noiembrie 2017

Engie, cea mai mare companie franceză de utilităţi, şi firma braziliană de investiţii Patria Investimentos Ltda sunt printre cele 20 de grupuri interesate în preluarea unei participaţii majoritare într-o reţea de gazoducte deţinută de gigantul Petroleo Brasileiro SA (Petrobras), au declarat, ieri, pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Compania controlată de stat - Petrobras va primi până la 30 noiembrie prima rundă de oferte non-angajante pentru 90% din Transportadora Associada de Gas SA (TAG), care deţine 4.500 de kilometri de gazoducte. Alţi licitatori sunt Mubadala Development Co (fondul de investiţii din Abu Dhabi), Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB) şi fondul de private equity EIG Global Energy Partners LLC, susţin sursele.

Fondul suveran de investiţii din Singapore (GIC), care a achiziţionat anul trecut de la Petrobras o participaţie minoritară într-o altă reţea de gazoducte, este, de asemenea, interesat să participe la licitaţie.

Reprezentanţii Petrobras, EIG, Engie, GIC şi Mubadala nu au comentat informaţia. Tranzacţia TAG face parte din programul de vânzare a unor active în valoare de 21 de miliarde de dolari, în perioada 2017-2018, deoarece Petrobras vrea să-şi reducă datoria record de 95 de miliarde de dolari - cea mai mare din industria globală a petrolului. Una dintre surse a anunţat că Petrobras vrea să obţină un preţ peste cel de 5,2 de miliarde de dolari plătit anul trecut de un grup condus de Brookfield Asset Management pentru un alt operator de gazoducte, Nova Transportadora do Sudeste SA.

Engie vrea să se extindă în Brazilia prin achiziţii şi va evalua activele scoase la vânzare de Eletrobras, chiar dacă săptămâna trecută a cheltuit peste un miliard de dolari pentru a câştiga licenţele de operare a două mari hidrocentrale, a afirmat recent Mauricio Bahr, şeful operaţiunilor locale.

Compania braziliană de stat Eletrobras (sau Centrais Eletricas Brasileiras SA) vrea să vândă în următoarele luni şase dintre companiile sale de distribuţie, precum şi unele parcuri eoliene.

"Suntem deschişi la oportunităţi, dar întotdeauna într-un mod conservativ şi respectând disciplina financiară. Datoria noastră în Brazilia este scăzută şi avem spaţiu de manevră", a declarat Mauricio Bahr, citat de Agerpres, adăugând: "Va trebui să căutăm active, suntem interesaţi de firmele de distribuţie". Sectorul energiei din Brazilia trece printr-un proces de consolidare, mulţi jucători locali scoţându-şi activele la vânzare pentru a-şi reduce datoriile, într-o perioadă de înăsprire a creditării.

Distribuţia energiei este unul dintre sectoarele care trec printr-o perioadă de consolidare. În prezent, numărul operatorilor este prea mare, apreciază analiştii. Luna trecută, Engie a cheltuit 3,53 miliarde de reali (1,13 miliarde de dolari) pentru a câştiga licenţele de operare a două mari hidrocentrale din Brazilia. Activele vor majora operaţiunile locale, care deja au o contribuţie de 18% la rezultatele globale ale companiei.

Engie şi Eletrobras sunt partenere în câteva proiecte, inclusiv în barajul hidroelectric Jirau, construit în mijlocul junglei amazoniene, cu o capacitate de generare de 3.750 megawaţi.

Anul trecut, Engie a stabilit un obiectiv de reducere a emisiilor de CO2 cu 10% până în 2020, majorarea capacităţilor sale de energie regenerabilă cu 50% în perioada 2009 - 2015 şi creşterea eficienţei energetice cu 40% până în 2018.

Pe piaţa din România, Engie este prezent în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb