EUROPARLAMENTARUL MARIAN JEAN MARINESCU: "Germania încalcă libertatea serviciilor"

Valentin Busuioc
Companii #Transporturi / 5 februarie 2015

Eurodeputatul PNL Marian Jean Marinescu a acuzat, ieri, Germania că încalcă libertatea serviciilor, prin legea salariului minim legal impus de această ţară şoferilor profesionişti străini care transportă internaţional marfă şi persoane către şi din Germania sau doar o tranzitează, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

Marinescu, vice-coordonator PPE în Comisia pentru Transport a Parlamentului European, s-a întâlnit ieri cu Comisarul pentru Transport, Violeta Bulc şi cu Comisarul pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Marianne Thyssen. La întâlnire a participat şi Alexandru Nazare, fost ministru al Transporturilor şi deputat PNL.

Marian Jean Marinescu a declarat: "Cele mai afectate de legea salariului minim din Germania sunt firmele de transport din Europa de Est, deci implicit şi România, care va avea de suferit din punct de vedere economic. Sunt de părere că prin această lege se încalcă libertatea serviciilor în UE. Am discutat astăzi (ieri - n.r.) cu cele două doamne comisar şi le-am spus că nu este suficient că autorităţile germane au suspendat momentan aplicarea legii pentru tranzit. Le-am întrebat: de ce Germania a impus legea salariului minim doar pentru şoferii profesionişti, de ce nu şi pentru piloţi? Şi ei sunt în tranzit. Sau de ce nu se aplică legea şi unui muncitor român care lucrează la o firmă nemţească pe teritoriul României? De ce sa nu fie plătit şi el cu minim 8,5 euro pe oră? Mi s-a răspuns că, momentan, Comisia a lansat o procedură de pre-infringement şi asteptă un răspuns de la autorităţile din Germania, dar eu cred că lucrurile trebuie grăbite, iar Parlamentul European trebuie să insiste asupra acestui subiect".

La rândul său, Alexandru Nazare a fost de părere că şi autorităţile de la Bucureşti trebuie să se implice, comentând: "Premierul polonez, Ewa Kopacz, a discutat la telefon cu cancelarul german, Angela Merkel, pe această temă pentru a-şi exprima îngrijorarea. În România, salariul minim este de 5,3 lei pe oră. În momentul acesta, firmele de transport din România nu-şi permit să plătească de 8 ori mai mult. Le-ar duce la faliment, ceea ce ar echivala cu descreştere economică şi locuri de muncă pierdute. Premierul nu pare a fi preocupat în vreun fel de această problemă, dar măcar ministrul Rus ar putea efectua o vizită la Berlin, pentru a explica situaţia Guvernului german".

Legea salariului minim pe economie din Germania (MiLoG) a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2015. Prin această reglementare, Germania a introdus un salariu minim legal în valoare brută de 8,50 euro pe oră, care se va aplica şi şoferilor profesionişti străini (inclusiv români) care efectuează operaţiuni de transport internaţional de marfă şi persoane către şi din Germania, cabotaj sau tranzit pe teritoriul ţării. Ca urmare a numeroaselor presiuni ale statelor UE, pe 30 ianuarie Guvernul german a anunţat că suspendă aplicarea Legii salariului minim pentru operaţiunile de transport rutier în tranzit, dar problema este departe de a fi rezolvată, se mai arată în comunicatul Comisiei Europene.

Astfel, pentru fiecare oră lucrată de un şofer român pe teritoriul german, se va aplica salariul minim din această ţară - şi nu cel de la noi. Amenda pentru neplata salariului minim din Germania poate ajunge până la 500.000 euro.

Pentru fiecare cursă operată de un şofer român în Germania, transportatorul român la care acesta este angajat are obligaţia să notifice înainte print-un raport scris în limba germană autorităţile vamale din această ţară. Amenda pentru neprezentarea la timp, corectă şi completă a informaţiilor solicitate în formularul de notificare a vămii germane poate ajunge până la 30.000 euro, conchide comunicatul CE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb