EXCLUSIVITATE Calendarul liberalizării pieţei gazelor, accelerat

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 ianuarie 2014

Calendarul liberalizării pieţei gazelor, accelerat

Liberalizarea pieţei gazelor pentru agenţii economici s-ar putea accelera în loc să suporte o amânare cu un an, aşa cum se preconiza la finele anului trecut, ne-au spus surse apropiate situaţiei. De mai bine de un an, marii consumatori cer autorităţilor să înfrâneze ritmul de aliniere a preţului gazelor interne cu media cotaţiilor internaţionale, pe fondul efectelor crizei economice.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a acceptat, la finele anului trecut, ca în misiunea de evaluare din această lună să discute cu autorităţile noastre prelungirea cu un an a calendarului de liberalizare a preţului gazelor pentru consumatorii industriali. Numai că, din unele analize făcute de ANRE (reglementatorul pieţei de energie) ar fi reieşit că amânarea nu-şi mai are rostul din cauza ieftinirii importurilor, pe fondul scăderii dramatice a consumului, mai afirmă sursele citate.

Prognoza pentru 2014 arată că vom avea nevoie să importăm doar 15% din necesarul de consum faţă de circa 20% cât a fost realizat în 2013, dar şi că scăderea cotaţiilor internaţionale va face ca preţul gazelor interne să ajungă la un nivel foarte apropiat (circa 340 de dolari/1.000 mc) de tariful producţiei interne chiar în trimestrul II al anului şi nu în trimestrul IV, mai spun sursele noastre, care explică: "Amânarea cu un an şi tranzacţionarea gazelor în regim bursier începând cu luna aprilie ar putea conduce la situaţia în care consumatorii industriali să plătească mai puţin decât populaţia, care beneficiază, încă, de un preţ reglementat şi doar 5% importuri în coşul de consum.

Situaţia din piaţă s-a schimbat foarte mult, aşa că favorizează o accelerare şi nu o prelungire, mai ales că OPCOM şi Bursa Română de Mărfuri dispun de platforme de tranzacţionare a gazelor, pe care Romgaz va licita primele cantităţi, din această primăvară. Guvernul va avea la dispoziţie ambele scenarii şi nu este exclus să aleagă o prelungire de formă a calendarului, având în vedere că suntem în an electoral".

Sunt şi voci în piaţă care susţin că accelerarea liberalizării poate fi făcută doar cu introducerea obligativităţii tranzacţionării gazelor pe pieţele OPCOM şi BRM, măsură care să asigure preţuri accesibile pentru consumatori. De altfel, în Parlament există o iniţiativă legislativă care propune instituirea tranzacţionării gazelor pe platformele bursiere.

Măsura potrivit căreia piaţa gazelor ar putea fi liberalizată până la 31 decembrie 2015, în loc de finalul lui 2014, este în acord cu legea energiei, care prevede că, în cazul în care vor apărea diferenţe majore în piaţă între preţul gazelor din producţia internă şi preţul gazelor de import, liberalizarea poate fi prelungită cu un an.

La consumatorii casnici, calendarul liberalizării preţului gazelor rămâne până în 2018, întrucât în acest domeniu sunt prevăzute creşteri periodice mai atenuate.

Calendarul de liberalizare a pieţei gazelor pentru segmentul industrial prevede, pentru 2014, o scumpire de 4% la 1 ianuarie, 5% la 1 aprilie, 5% la 1 iulie şi 4% la 1 octombrie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Asta inseamna mai putine locuri de munca.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb