Exportul de servicii şi soluţii IT româneşti ar putea atinge 500 milioane de euro, în 2007

M.C.T.I.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 21 august 2007

Exportul de servicii şi soluţii IT româneşti ar putea atinge 500 milioane de euro, în 2007

Exportul de servicii şi soluţii IT româneşti ar putea atinge în 2007 aproximativ 500 milioane de euro, în condiţiile în care anul trecut au fost evaluate la 380 milioane de euro, iar în 2005 la 250 milioane euro, conform datelor furnizate de Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei. Majoritatea companiilor autohtone de IT&C exportă produse software în Uniunea Europeană şi în America de Nord. Potrivit MCTI, necesităţile de export în domeniul IT au dus la identificarea a două nişe, una pe IT Security şi cealaltă pe automatizări, urmând ca pe aceste nişe să se insiste în viitor. "În sectorul comunicaţiilor avem la ora actuală cea mai mare creştere din Uniunea Europeană, iar în IT una dintre cele mai mari creşteri din Europa Centrală şi de Est. Consider că aceste trenduri pot fi susţinute şi în continuare", a declarat ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Iuliu Winkler, citat de Rompres. Acesta a precizat că o dovadă că sectorul de IT&C românesc este în creştere sunt şi investiţiile străine din ultimii ani. Jucători importanţi de pe piaţa internaţională precum Microsoft, Amazon, Advanced Micro Devices, Intel, Oracle, Infineon, Ericsson, Nokia, SAP, HP, Siemens, Motorola, Alcatel, Adobe, IBM/Lenovo, Huawey, Google, Alvarion au ales piaţa românească pentru a se extinde. "Pentru susţinerea acestei creşteri trebuie să colaborăm cu mediul universitar, cu toţi formatorii de personal, pentru a putea asigura pe termen lung personal calificat. România nu va putea concura niciodată cu marile ţări cu economie emergentă, cum este India, din punct de vedere al numărului de personal calificat aflat la dispoziţie, dar vom putea concura la competitivitate şi bună pregătire a personalului, la inventivitate, creativitate şi abilităţi pentru limbile străine", a mai spus ministrul comunicaţiilor.

Potrivit lui Winkler, pentru susţinerea investiţiilor, în general, este nevoie de legea privind stimularea investiţiilor. "Convingerea mea este că avem nevoie de o astfel de lege. Ea nu se adresează sectorului IT în mod special ci investiţiilor, fără a face distincţie în ceea ce priveşte provenienţa capitalului, propriu sau străin", a precizat ministrul comunicaţiilor. În prezent, acest proiect se află în analiză finală la Ministerul Economiei şi Finanţelor şi urmează să fie lansată dezbaterea publică.

"Ţările recent aderate la UE au o asemenea legislaţie şi trebuie să o adoptăm şi noi pentru că ne aflăm într-o concurenţă acerbă în Europa Centrală şi de Est pentru atragerea de investiţii. În perioada următoare va trebui să înlocuim acele operaţiuni precum lohn-ul cunoscut din industria uşoară sau lohn-ul cu tehnicitate mai mare cu exportul de produse cu valoare adăugată", a subliniat ministrul Winkler.

Potrivit MCTI, un aspect deosebit de important în ceea ce priveşte investiţiile în România în sectorul IT&C îl reprezintă lansarea Strategiei de Branding de Export pentru sectorul IT şi a brandului, care va putea promova resursele României şi va contribui la atragerea de investiţii străine în România.

Sectorul IT a contribuit, în 2006, cu 4,19% la PIB, în creştere faţă de 2005, când contribuţia sectorului a fost de 3,09%. La finele lui 2006, domeniul software şi servicii IT număra 13.200 companii, rata de productivitate fiind în acest domeniu de 32.000 de euro pe persoană. În 2006, cifra de afaceri totală a sectorului IT a fost de un miliard de euro.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb