Fost director RATB, trimis în judecată într-un dosar cu prejudiciu de 3,65 milioane lei

A.C.
Anticorupţie #Transporturi / 18 septembrie 2014

Viorel Popescu, fost director general al Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB), este trimis în judecată în stare de arest la domiciliu pentru abuz în serviciu şi conflict de interese într-un dosar cu un prejudiciu adus Regiei de aproape 820.000 euro, potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

"În perioada 10 noiembrie 2011- 9 octombrie 2012, inculpatul Popescu Viorel, în calitate de director general R.A.T.B, nu a îndeplinit unele acte ce intrau în atribuţiile sale de serviciu şi a efectuat în mod defectuos activităţi specifice funcţiei, cauzând un prejudiciu de 3.657.576,49 lei (aproximativ 820.000 euro) în dauna RATB, sumă ce a reprezentat, totodată, foloase materiale necuvenite pentru firma privată SC URBCONNET SRL", se arată în sursa citată.

În data de 13 martie 2012, între RATB şi URBCONNET, care nu avea drept de asistenţă juridică şi reprezentare în instanţă, a fost încheiat un contract de prestări servicii juridice. Din conţinutul contractului rezultă că RATB, prin fostul director Popescu, a împuternicit firma respectivă în vederea recuperării tuturor creanţelor de la Casa de asigurări de Sănătate a municipiului Bucureşti (CASMB), în baza unor simple solicitări ale firmei private către debitoare, îndatorată cu rolul de intermediar în relaţia RATB cu CASMB, potrivit DNA.

"Din actele existente la dosar, reiese că în contract se specifică faptul că S.C. URBCONNET S.R.L. avea obligaţia de asistare la controlul efectuat de C.A.S.M.B. faţă de R.A.T.B., în vederea rambursării sumelor cuvenite regiei, deşi, în realitate, nu a existat şi nu se prefigura un astfel de control.

De altfel, conducerea R.A.T.B. cunoştea clar, la momentul semnării actelor întocmite de funcţionarii de specialitate ai regiei, cuantumul sumelor de bani neachitate de C.A.S.M.B., defalcate pe unităţi lunare de timp, astfel încât aceste verificări nu se impuneau a fi încredinţate firmei private prin contractul indicat.

Prin urmare, inculpatul Popescu Viorel, în calitate de director general al RATB, pe lângă faptul că nu a întreprins măsuri legale şi efective de recuperare a creanţelor datorate regiei de către C.A.S.M.B., prin structurile cu atribuţii în acest sens, existente în cadrul regiei, a decis să încheie un contract cu S.C. URBCONNET S.R.L. Bucureşti, sub aparenţa că firma privată va efectua demersuri la C.A.S.M.B. pentru recuperarea sumelor de bani datorate către R.A.T.B. În plus, nu a luat în considerare obiecţiunile formulate de Serviciul juridic şi contencios din cadrul R.A.T.B., la semnarea contractului cu S.C. URBCONNET S.R.L. Bucureşti, iar ulterior a admis achitarea, din conturile bancare ale R.A.T.B., a facturilor emise de firma privată, deşi acestea nu se fundamentează pe nici un document care să ateste demersurile efective derulate de prestator şi natura acestora", se mai arată în sursa citată.

RATB a precizat că se constituie parte civilă cu suma de 3.657.576,49 lei, aproximativ 820.000 euro, reţinută ca prejudiciu în dauna acesteia. În vederea recuperării prejudiciului, au fost instituite măsuri asiguratorii faţă de bunurile imobile aflate în proprietatea inculpatului Popescu Viorel.

În dosar, cercetările au fost demarate ca urmare a sesizării formulate de Corpul de Control al Primului Ministru.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb