Furnizorii de energie au economisit 500.000 de dolari cumpărând energie pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), din martie până în prezent, întrucât preţul de achiziţionare a energiei a fost mai mic decât cel de pornire, potrivit datelor furnizate de BRM agenţiei NewsIn.
Prima tranzacţie cu energie electrică adjudecată în ringul BRM a avut loc în data de 22 martie 2007. "De la prima tranzacţie până la începutul lunii iulie, au fost organizate cinci tranzacţii pentru cumpărarea de energie electrică, iar acestea au însumat o valoare de tranzacţionare de aproape 13 milioane dolari", conform datelor BRM.
Întrucât toate tranzacţiile au fost de cumpărare de energie, preţul de pornire a fost cel maxim. "Diferenţele favorabile între preţul de pornire şi preţul de adjudecare au totalizat aproape 500.000 dolari", potrivit estimărilor reprezentanţilor BRM. Furnizorii care au cumpărat energie pe Bursa Română de Mărfuri sunt Ten Transilvania Energy, Subex, CET Iaşi şi Regia Autonomă de Transport Local Oradea.
Totodată, cantităţile de energie tranzacţionate în ringul BRM din 22 martie până la începutul lunii iulie însumează 191.220 MWh. Cea mai mare cantitate de energie electrică tranzacţionată la BRM se ridică la 115.920 MWh, şi va fi livrată CET Iaşi la preţul de 168 lei/MWh până pe 31 august.
Începând cu 22 februarie 2007, BRM a lansat ringul de tranzacţionare a energiei electrice. În ceea ce priveşte modalităţile de tranzacţionare, energia electrică la BRM se poate tranzacţiona fie prin strigare liberă (metoda clasic bursieră, care încă mai este utilizată şi la marile burse ale lumii), fie pe platforma electronică de tranzacţionare care permite transferul în timp real.