GAMBLING / ÎN ULTIMELE LUNI ALE LUI 2013 Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc a aplicat amenzi de 6 milioane de lei

Ziarul BURSA #Companii #Gambling / 31 martie 2014

Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc a aplicat amenzi de 6 milioane de lei
  • document ataşat Valoare amenzi aplicate (mii lei)
    apasă aici pentru a descărca.

    Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN) a derulat, anul trecut, 2.719 acţiuni de control, concretizate în 918 contravenţii, cu o valoare totală de peste 6 milioane de lei, după cum ne-a declarat Odeta Nestor, preşedintele ONJN. Domnia sa ne-a spus că, din totalul amenzilor aplicate, mai mult de o treime au fost încasate pe loc (circa 2 milioane de lei), menţionând că acţiunile de control au fost demarate abia în luna septembrie a lui 2013.

    "Un număr de 888 de maşini de joc au fost indisponibilizate şi 108 - confiscate, fiind înregistrate 187 de infracţiuni şi 171 de sesizări penale pentru un prejudiciu estimat la peste 22,5 milioane de lei", ne-a precizat doamna Nestor, subliniind că, în urma acţiunilor Direcţiei de Control din cadrul ONJN, ponderea activităţilor neautorizate s-a diminuat simţitor: "Trebuie avut în vedere faptul că parte din licenţele şi autorizaţiile emise pe parcursul anului 2013 reprezintă aducerea în legalitate a unor operatori ce funcţionau pe piaţa neagră. În momentul în care operatorii au venit la licenţiere, deşi era clar că aceştia operau de mult în piaţă, nu puteam demonstra acest lucru. Le-am eliberat licenţe şi au trecut pe piaţa albă. Au fost şi companii care au operat aparate la negru, şi care au operat maşini la gri, dar şi operatori cu aparate clonate, seriile acestor maşini fiind dublate. O mare parte dintre acestea au fost identificate şi le-am confiscat".

    Odeta Nestor ne-a menţionat că o amendă minimă aplicată în acest domeniu are o valoare cuprinsă între 25.000 şi 50.000 de lei. Majoritatea sancţiunilor sunt sau vor fi contestate, apreciază preşedintele ONJN, susţinând că mare parte dintre contestaţii au fost câştigate de către Oficiu: "Înainte, controalele efectuate erau mai mult pe fiscalitate, nefiind agenţi specializaţi pe acest domeniu".

    Domnia sa ne-a spus că, pentru acest an, se aşteaptă la rezultate mult mai bune decât cele din 2013, având în vedere că "a trecut timp suficient pentru închegarea echipei şi pentru stabilirea unor valori şi principii comune de acţiune".

    Doamna Nestor precizează că există o serie de estimări neoficiale care plasează nivelul încasărilor la buget din taxele şi impozitele aferente pieţei jocurilor de noroc din ţara noastră la o valoare anuală de circa 300 de milioane de euro.

    Odeta Nestor: "Nu va veni nimeni să se licenţieze la noi pentru jocurile online, din cauza impozitului de 25%"

    Introducerea prevederilor care mai sunt necesare pentru licenţierea şi autorizarea jocurilor de noroc online pe teritoriul ţării noastre reprezintă una dintre necesităţile pieţei de profil, potrivit doamnei Odeta Nestor.

    Domnia sa apreciază: "Impunerea de 25% din câştigurile de pe piaţa jocurilor de noroc nu se practică în nicio altă ţară din lume, iar la noi este, oricum, inaplicabilă. Niciodată nu va veni nimeni să se licenţieze în România pentru jocurile de noroc online din cauza acestui impozit. Faptul că un operator este licenţiat într-o altă ţară europeană nu oferă dreptul respectivei firme să activeze în ţara noastră". Potrivit doamnei Odeta Nestor, în prezent, şi cei care joacă online fac o infracţiune, niciunul dintre operatorii prezenţi pe piaţa autohtonă neavând licenţă în ţară noastră. "Ţinem într-o zonă de infracţiune o mulţime de români. Potrivit Legii speciale din domeniu, toate persoanele care joacă pe site-uri nelicenţiate în România săvârşesc infracţiune. Prin acest draft de modificare trebuie să scoatem din zona infracţiunii acest sector şi să mergem cu el pe segmentul de contravenţie".

    Oamenii de afaceri din domeniul jocurilor de noroc aşteaptă introducerea unei reglementări complete pentru autorizarea jocurilor de noroc online, motiv pentru care s-au şi implicat în mai multe dezbateri la nivelul Consiliului Consultativ, ne-a spus domnia sa, subliniind: "O parte dintre ţările membre UE, despre care putem să spunem chiar că au tradiţie în domeniul jocurilor de noroc, au o legislaţie mai avansată din punct de vedere al reglementării acestei pieţe. De aceea, aşa cum am mai precizat şi cu alte ocazii, ne aflăm într-o procedură de stabilire a unor criterii de colaborare pentru realizarea eficientă a schimburilor de informaţii, pentru transfer de know-how, pentru a învăţa din reuşitele şi din greşelile autorităţilor de reglementare similare. Din acest punct de vedere, avem un atu, tocmai datorită faptului că nu va trebui să repetăm greşelile şi sincopele prin care au trecut alte pieţe ale jocurilor de noroc. Îmi doresc doar să fim suficient de înţelepţi pentru a putea aplica experienţa altor state la realităţile şi necesităţile pieţei româneşti".

    Preşedintele ONJN ne-a spus că alte lipsuri în domeniu sunt reprezentate de modificarea şi completarea legislaţiei româneşti în vederea armonizării cu legislaţia europeană, dar în deplină concordanţă cu realităţile şi necesităţile pieţei româneşti; unele acţiuni coerente pentru păstrarea unei imagini corecte, în conformitate cu realitatea domeniului jocurilor de noroc în general, "imaginea acestui domeniu fiind lăsată la voia întâmplării, iar acţiunile organizatorilor din zona neagră sau gri a acestei pieţe ducând la demonizarea segmentului"; corelarea reglementărilor legislative ce privesc controlul cash-ului.

    În acest sens, se impune modificarea OUG nr. 77/2009, care interzice viramentele prin orice instrument bancar. Altfel, piaţa jocurilor de noroc ar intra într-un blocaj, în momentul aprobării proiectului legislativ propus de Ministerul Finanţelor Publice care prevede limitarea cash-ului în anumite condiţii, potrivit doamnei Nestor.

    Pentru perioada imediat următoare, ONJN şi-a propus să deruleze unele demersuri pe linia protecţiei consumatorilor, campanii de comunicare pentru conştientizarea publică a riscurilor de dependenţă faţă de jocurile de noroc şi pentru protecţia minorilor.

    Odeta Nestor: "Piaţa jocurilor de noroc din ţara noastră este în plină dezvoltare"

    Piaţa jocurilor de noroc din ţara noastră este în plină dezvoltare, susţine Odeta Nestor, declarându-se mulţumită că reprezentanţii acestui sector se implică în demersurile ONJN pentru completarea şi eficientizarea legislaţiei din domeniu.

    "Piaţa jocurilor de noroc este un domeniu cu implicaţii majore atât la nivelul veniturilor bugetare, cât şi la nivel social şi, de aceea, responsabilitatea pe care mi-am asumat-o la conducerea ONJN este mare, însă am un sprijin major tocmai prin modul în care am abordat această responsabilitate, prin deschiderea totală către un dialog echilibrat şi ferm, printr-o viziune clară privind obiectivele Oficiului şi, foarte important, prin corectitudine", ne-a declarat preşedintele ONJN.

    Cu toate că, la fel ca şi în multe alte domenii, criza financiară a condus la destabilizarea unui raport de echilibru dintre cerere şi ofertă, la diminuarea numărului jucătorilor, dar şi a sumelor jucate de către aceştia, piaţa jocurilor de noroc din România se află la finalul unui proces de reaşezare, de repoziţionare, atât în ceea ce priveşte oferta de joc, cât şi în ceea ce priveşte serviciile acordate jucătorilor, susţine domnia sa.

    Odeta Nestor ne-a spus: "Odată ce am reuşit, parţial, să ţinem sub control proliferarea pieţei negre, care face rău atât veniturilor bugetului de stat, cât şi participanţilor corecţi din piaţă, starea de spirit în rândul organizatorilor de jocuri de noroc pe teritoriul României a început să prezinte aspecte pozitive, de stabilitate, de protecţie, de iniţiativă şi de conlucrare cu autorităţile statului; şi toate acestea nu pot decât să mă bucure. Sunt din ce în ce mai încrezătoare că, în viitorul apropiat, România ar putea să beneficieze de una dintre cele mai bine reglementate pieţe din Europa, devenind, astfel, o posibilă destinaţie a turismului de gambling".

    Pe partea activităţilor de autorizare, au fost depuse eforturi pentru îmbunătăţirea legislaţiei, în general, primordială fiind reglementarea jocurilor de noroc online, concomitent cu eforturile făcute pentru a face faţă numărului, în creştere continuă, a solicitărilor de autorizări, potrivit şefului ONJN.

    Domnia sa ne-a mai spus: "În ceea ce priveşte monitorizarea, au fost făcute demersuri mai ales în ceea ce priveşte monitorizarea mediului online în vederea identificării site-urilor care promovează reclamă şi publicitate sau care desfăşoară jocuri de noroc neautorizate pe teritoriul României. De asemenea, suntem în plină desfăşurare a acţiunii de relocare a terminalelor care aparţin operatorilor economici ce derulează activităţi de pariuri în cotă fixă şi de bingo organizate prin intermediul reţelelor de televiziune, terminale prin care operatorii pun la dispoziţia ONJN datele necesare despre activitatea acestora, în conformitate cu prevederile OUG 77/2009".

    Odeta Nestor a menţionat că, odată cu aprobarea modificărilor cadrului legislativ al jocurilor de noroc la care se lucrează în prezent, vor exista astfel de terminale de raportare în timp real şi pentru activitatea de exploatare a jocurilor de noroc tip slot-machine.

    Odeta Nestor: "Schimbările politice au blocat proiectul legislativ din domeniul jocurilor de noroc"

    Schimbările politice care au avut loc în ultima vreme au blocat proiectul legislativ iniţiat de ONJN în domeniul jocurilor de noroc, potrivit doamnei Odeta Nestor, care ne-a spus: "La forma proiectului s-a ajuns de comun acord cu toate părţile, dar au intervenit schimbările politice. Trebuia să-l promovăm împreună cu MFP, însă exact când ar fi trebuit să intre pe ordinea de zi au avut loc schimbările de la nivelul Executivului. Mergem cu el în continuare şi sperăm să intre cât mai curând în şedinţa de Guvern. Am vorbit deja cu noul ministru al finanţelor Ioana Petrescu, domnia sa arătându-se deschisă în acest sens".

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    chocoland.ro
    arsc.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
    Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb