Grupul LaDorna, acuzat de nerespectarea drepturilor angajaţilor

ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 3 septembrie 2013

Grupul LaDorna, acuzat de nerespectarea drepturilor angajaţilor

Reprezentanţii companiei Lactalis susţin că declaraţiile sindicaliştilor sunt doar instrumente de presiune

Sindicaliştii grupului LaDorna, deţinut de Lactalis, acuză producătorul de lactate de tergiversarea negocierilor contractului colectiv de muncă şi de nerespectarea normelor contractului colectiv pe sector aflat în vigoare. Potrivit acestora, majoritatea salariilor sunt foarte mici, în societăţi nu există norme de muncă, iar orele suplimentare nu sunt plătite conform legislaţiei în vigoare.

"Dorna Lactate" şi "Dorna" SA, societăţi comerciale care fac parte din portofoliul transnaţionalei Lactalis, nu au contract colectiv de muncă şi regulament intern din 2009.

Reprezentanţii companiei Lactalis susţin că negocierile cu privire la contractul colectiv de muncă se vor finaliza până la sfârşitul anului şi consideră că declaraţiile sindicaliştilor sunt doar instrumente de presiune în contextul acestor negocieri. "Finalizarea contractului este o prioritate pentru companie şi asigurăm toate părţile implicate de deschiderea noastră către dialog", ne-au transmis oficialii Lactalis.

Domnul Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară - SINDALIMENTA (FSIA), susţine că Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a efectuat în cursul lunii august o serie de inspecţii la fabricile LaDorna şi a constatat mai multe nereguli cu privire la condiţiile de muncă şi drepturi stipulate în contractul colectiv de muncă de la nivelul ramurii. Aceştia au întocmit o serie de observaţii şi au cerut conducerii să rectifice neregulile până la 31 august. Domnul Frumosu susţine însă că nu a survenit nicio schimbare până acum la grupul LaDorna.

Dragoş Frumosu: "Grupul vizează renunţarea la marca «Dorna» şi restrângerea activităţii"

Reprezentanţii Sindicatului "Lactate Dornene", afiliat la SINDALIMENTA (FSIA), susţin că acţiunile companiei vizează restrângerea activităţii şi promovarea mărcii "President" în detrimentul "Dorna".

În prezent, grupul produce trei branduri: LaDorna, President şi Galbani.

"Conducerea companiei ne-a prezentat strategia de marketing şi aceasta include promovarea brandului President chiar şi pe produsele marcate LaDorna, urmând ca, treptat, acesta să înlocuiască brand-ul local", ne-a spus Dragoş Frumosu, preşedintele Sindalimenta. Domnia sa a adăugat că este foarte probabil ca nivelul bugetului acordat de Lactalis firmelor pe care le deţine în România să fie foarte mic, acesta fiind motivul principal pentru care DORNA SA şi DORNA LACTATE SA nu au făcut nicio majorare de salarii din 2008, cu excepţia celor obligatorii prin efectul legii (nivelul salariului minim garantat).

În anul 2012, societatea DORNA LACTATE SA a realizat un profit de 24,3 milioane lei, iar Dorna SA - aproape 1 milion de lei, după cum rezultă din bilanţul publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe. Cu toate acestea, sindicaliştii susţin că pentru orice solicitare de majorare de salarii conducerea invoca scuza unor pierderi foarte mari.

Sindicaliştii nu pot protesta

Acţiunile sindicale de protest împotriva reprezentanţilor angajatorului nu se pot desfăşura din cauza Legii nr. 62/2011, "Legea Boc", care interzice participarea la greve a sindicatelor nereprezentative. Din această cauză, Sindalimenta a decis să se adreseze organizaţiilor europene şi internaţionale la care este afiliată în vederea acordării unui sprijin, pentru transmiterea către acţionarul unic, compania Lactalis, la sediul din Franţa, a unei scrisori de protest. Sindicaliştii îi vor cere acestuia schimbarea managerului general (n.r. Radu Dorel) şi a managerului de resurse umane, pentru prejudiciile aduse angajaţilor, prin încălcarea drepturilor acestora. În cazul în care cererile nu vor fi soluţionate, Sindalimenta va încerca să boicoteze compania Lactalis prin renunţarea la cumpărarea produselor Dorna şi President.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. D-na HR Manager nu are nici-un interes in negociere atat timp cat in posture cheie si-a angajat oameni fara experienta, rude frati cumnati. - CHIRIPUCI! Iar experienrta dumnaei lasa de dorit atata timp cat a ajuns HR Manager prin "bunavoina sefilor din LADORNA" !

    1. toate contractile de munca de loa ladorna sunt smnate la mica intelegere cu directorul hr, acesta a ajuns in functie prin "bunavointa" sefilor , plecand de la assistant manager.. ajuns hr manager,

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb