Grupului Electrica, profit net consolidat de 58 milioane de lei în primul trimestru din 2021

G.B
Comunicate de presă / 14 mai 2021

Grupului Electrica, profit net consolidat de 58 milioane de lei în primul trimestru din 2021

Grupul Electrica a obţinut, în primul trimestru din 2021, un profit net consolidat de 58 milioane de lei, înregistrând o reducere de 22 milioane de lei, respectiv 27,7%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

EBITDA consolidată a atins valoarea de 199 milioane de lei, în scădere cu 25 milioane de lei faţă de valoarea din primele trei luni ale anului 2020. Reducerea EBITDA este determinată, în principal, de evoluţia segmentului de furnizare, pe fondul majorării preţurilor de achiziţie a energiei electrice, precum şi a unor elemente pozitive nerecurente din trimestrul I 2020 după cum este indicat în continuare.

Veniturile totale ale Grupului Electrica, în T1 2021, s-au ridicat la valoarea de 1.729 milioane de lei, reprezentând o creştere de 2% faţă de acelasi trimestru al anului precedent.

Pe segmentul de furnizare, veniturile au fost mai mari cu 4,5%, în timp ce pe aria de distribuţie, veniturile au înregistrat o uşoară scădere, de 0,4%.

Costurile consolidate pentru achiziţia de energie electrică şi gaze naturale au crescut cu 9,9%, la 1.140 de milioane de lei, în primele trei luni din 2021. Această evoluţie a fost generată, în principal, de segmentul de furnizare, unde costurile au crescut cu aproximativ 120 de milioane de lei, sau 15%, mai ales din majorarea preţurilor de achiziţie a energiei electrice, în urma liberalizării complete a pieţei de energie electrică, corelat cu efectul nerecurent din 2020 constand în recuperarea diferenţelor de costuri de achiziţie a energiei electrice pe segmentul reglementat de furnizare, din perioadele anterioare anului 2020.

În ceea ce priveşte segmentul de distribuţie, evoluţia costurilor cu achiziţia de energie electrică pentru acoperirea pierderilor în reţea a avut un efect favorabil asupra costurilor consolidate, de 18 milioane de sau 7,4%, subliniază sursa citată.

"Într-un context economic şi social atipic, rezultatele înregistrate de Grupul Electrica în primul trimestru din acest an sunt în linie cu bugetul.

Pentru aria de furnizare a energiei electrice, rezultatele din primele trei luni ale anului 2021 trebuie interpretate în contextul liberalizării complete a pieţei de energie, care a dus la o creştere semnificativă a preţurilor de achiziţie a energiei, corelat cu faptul că performanţa înregistrată în 2020 pe acest segment a fost una exceptională, provenind şi din efectul favorabil al recuperărilor aferente anilor precedenţi. Perioada intensă de schimbări legate de funcţionalitatea pieţei de energie electrică ne-a determinat să implementăm o serie de măsuri ce au vizat, în primul rând, optimizarea costurilor pentru clientul final, în paralel cu facilitarea tranziţiei clienţilor în piaţa concurenţială prin simplificarea fluxurilor de contractare.

Pe segmentul de furnizare ne vom concentra, în continuare, pe diversificarea activităţii prin oferte şi servicii adaptate nevoilor clienţilor, pe eficienţa operatională prin procese optimizate de vânzare şi de achiziţie a energiei electrice şi, evident, pe orientarea către clienţi şi maximizarea satisfacţiei acestora.

Pe aria de distribuţie, vom pune accent, ca şi până acum, pe realizarea investiţiilor, pe eficienţa operatională, pe îmbunatăţirea accesului la reţea, precum şi a calităţii serviciului, şi pe dezvoltarea tehnologiilor de tip smart grid.

Ne bucură că investitorii continuă să aibă încredere în Electrica, ceea ce confirmă faptul că strategia noastră de dezvoltare este în linie cu aşteptarile stakeholderilor noştri", a declarat Corina Popescu, Director General Electrica SA.

Grupul Electrica a distribuit, în T1 2021, aproximativ 4,74 TWh (creştere de 5,4% faţă de T1 2020) către un număr de aproximativ 3,8 milioane de utilizatori.

În T1 2021, Grupul Electrica a furnizat pe piaţa cu amănuntul aproximativ 2,4 TWh (reducere de 2% faţă de T1 2020) către un număr de aproximativ 3,6 milioane de locuri de consum.

La finalul anului 2020, Electrica Furnizare avea o cota de piaţă de 19,25%, fiind lider pe piaţa reglementată, cu o cotă de piaţă de 54,56% (conform ultimului raport ANRE disponibil, la decembrie 2020).

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb