Guvernul a aprobat disponibilizarea minerilor

G.M.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 25 iunie 2021

9000 de angajaţi de la minele de cărbune şi uraniu îşi vor pierde locurile de muncă în următorii patru ani

Guvernul a aprobat ieri ordonanţa de urgenţă prin care a modificat Ordonanţa 69/2019 privind persoanele disponibilizate din industria minieră şi în urma căreia va disponibiliza 9000 de mineri din Valea Jiului, bazinul Olteniei, dar şi de la Compania Naţională a Uraniului.

"Este vorba de categoriile de persoane disponibilizate - vorbim de cele din Valea Jiului sau din zona minieră - care să beneficieze de măsuri de protecţie socială, din cadrul operatorilor economici care sunt afectaţi de politica de decarbonare a Uniunii Europene întrucât utilizează combustibili fosili, precum şi persoanele care urmează a fi disponibilizate din cadrul exploatărilor miniere de uraniu neperformante din cadrul Companiei Naţionale a Uraniului SA. Este un program pe care l-am prezentat deja, care se derulează până în 2030, şi prin acest act normativ începem şi alocăm sumele respective pentru persoanele disponibilizate. În acest moment, numărul estimat de persoane disponibilizate până în 2025 este de 9000 de persoane - 2239 la societatea Complexul Energetic Hunedoara şi 282 de persoane la Compania Naţională a Uraniului, 6484 de persoane la societatea Complexul Energetic Oltenia. Repet, este vorba de politica de decarbonare a Uniunii Europene, de aceea avem aceste disponibilizări în aceste zone", a declarat prim-ministrul Florin Cîţu.

Minerii disponibilizaţi vor beneficia de plăţi compensatorii pentru o perioadă de până în patru ani, estimate la suma de 915,68 milioane lei.

Măsurile de protecţie socială prevăzute prin proiectul de act normativ, respectiv acordarea unui venit de completare pentru o perioadă de maximum 24 până la 48 de luni, sunt tratate ca măsuri de protecţie socială acordate de statul român. Actul normativ mai prevede că, dacă operatorii economici care efectuează concedieri colective sunt în procedură de insolvenţă sau nu pot achita plăţile compensatorii prevăzute prin contractele colective de muncă, întrucât duc lipsa de lichidităţi, acestea pot fi acordate integral din fondurile alocate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Energiei sau din fondurile alocate pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, aceste plăţi având acelaşi regim de impozitare ca şi indemnizaţia de şomaj.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb